Вивиан Рединг назова проблема – това са ромите

"Идеалната ситуация е всеки да си остане в родината и да живее там"
Обновена: 13 фев 2014 14:06 | 13 фев 2014 08:50, Елка Василева
349
Вивиан Рединг назова проблема – това са ромите
Снимка: архив, Reuters

Ромите са истинският проблем за свободата на движение в ЕС. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг на конференция, организирана снощи в Европейския парламент от евродепутатите Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП) и Кристиан Дан Преда (ЕНП, Румъния), предаде БТА.

Нека назова проблема - проблемът е ромското население, 10-12 милиона европейски граждани, които живеят почти навсякъде, не само в България и Румъния, в голяма бедност, посочи Рединг.

Нека го кажем честно, това е нашият проблем, добави Рединг.

Всички 507 милиона граждани на ЕС имаме еднакви права и стремежи, посочи еврокомисарят. Тя отбеляза, че никога в десетилетията от съществуването си европейската общност не е била свидетел на подобни силни нападки срещу едно от основните права (свободата на движение), отправени от политици и медии.

Дебатът е пълен с несъстоятелни твърдения. Необходимо е да се приземим, да погледнем данните. ЕП обсъди темата и се радвам, че мнозинството от евродепутатите се съгласи, че не можем да преразглеждаме едно от основните права, добави Рединг.

Тя поясни, че основната причина европейците да се местят в друга държава от ЕС, е за да работят. Общо 75 процента от мигрантите са в трудоспособна възраст, 77 процента от европейците във Великобритания и 72 процента от британците работят, допълни еврокомисарят.

Рединг уточни, че всяко право е свързано със задължения. Има свобода на движение, но не и на получаването на социални помощи. Злоупотребите, макар и малко, са много опасни, защото водят до усещане за проблем, много по-голям от действителния, а така се поставя под въпрос свободата на движение, обобщи еврокомисарят.

Нашето общо развитие почива на ценности, на тяхната основа са сключени договорите в ЕС, ратифицирани от националните парламенти. Имаме отговорността да се борим с измамите, да се справяме с проблемите и да спорим с общественото мнение, когато то не се придържа към фактите. ЕК ще направи всичко възможно, за да опровергае порочните митове, заплашващи да разрушат нашето общество, заяви Вивиан Рединг.

Идеалната ситуация е всеки да си остане в родината и да живее там, трябва да работим това да стане възможно, допълни зам.-председателят на ЕК. По нейните думи основният проблем за мигрантите е бедността и те са принудени да търсят препитание в по-богатите държави.

Според Мария Габриел гражданите на ЕС, които се преселват в държава от Общността, различна от тяхната родина, следва да бъдат определяни като "мобилни", а не като "имигранти", защото така част от дебата би отпаднала.

По мнението на Кристиан Дан Преда, един от проблемите е липсата на точни данни за мобилността в ЕС. Основната част от трите милиона румънци, преместили се в друга държава в ЕС, заминаха преди приемането на държавата им в Общността, уточни той.

Ив Паскуо от Европейския център за политика заяви, че е очаквал с времето въпросът за свободното движение да заглъхне, но референдумът в Швейцария отново е върнал темата в общественото внимание. Досега имаше по-дипломатични нападки срещу свободата на движение, но от 2004 г. (след най-голямото разширяване на ЕС с 10 държави от Централна Европа и балтийските държави - бел. кор.) нещата започнаха да се променят, допълни той.

Българите и румънците не са имигранти, а граждани на ЕС. Имигрантите са чужденци, които не притежават всички права на гражданите на Общността, поясни Паскуо. По неговите думи швейцарският референдум отпреди дни създава разделение на две класи граждани на ЕС. Той определи това като изключително опасна политика, породена от разбираеми и логични причини. Ако разделяме европейците, политическият проект е заплашен, посочи анализаторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
54
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Хмм. Интересно... Като се има предвид, че същите тези "роми" са изритани от първата си родина, после и от същите тези европейски страни, които в момента ни размахват пръст заради тях... Европейско лицемерие в най-висша степен. Или помагайте да ги накараме да работят нещо, или ги вземайте да ги превъзпитавате, вместо да ги изритвате в страни, които нямат капацитета да с справят с тях.
8
4
 
47
 
! Отговори
gencho преди 10 години
***,,,само това е решението на онези братя роми дето не искат да инегрират с обществото . той г-н Хитлр е дал пример как да се справим с тази напаст ...
7
2
 
82
 
! Отговори
Най-после преди 10 години
признаха че разбират за какво става дума, да видим сега какво ще направят, как ще обяснят на етноса че освен права има и задължения, че никой нищо не им дължи, че преди да бере жилязу, требва да го посади. Успех Вививан. И също обясни на нашите политици че избори могат да се правят не само с купени гласове, има и хора дето гласуваме за без пари, ей така за идеята.
6
5
 
7
 
! Отговори
Роман Ромел преди 10 години
Има време...ще видим накрая!
5
5
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ги накараме да работят ! Ако в целия ЕС се обединиме с тази цел , ще успееме. България самичка не може - по ред причини.
4
33
 
9
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Да са живи и здрави братята роми те са нашето бъдеще!
3
6
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Идеалната ситуация е всеки да си остане в родината и да живее там".Моята родина е планетата Земя. Всичко друго е измислени морални ограничения.
2
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Всички 507 милиона граждани на ЕС имаме еднакви права и стремежи, посочи еврокомисарят"Дали ???? Май нещо дисфункционалност в главния мозък. Нещо нормално за политик.
1
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази има топки пред всички смешки политици