Вивиан Рединг назова проблема – това са ромите

"Идеалната ситуация е всеки да си остане в родината и да живее там"
Обновена: 13 фев 2014 14:06 | 13 фев 2014 08:50, Елка Василева
349
Вивиан Рединг назова проблема – това са ромите
Снимка: архив, Reuters

Ромите са истинският проблем за свободата на движение в ЕС. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг на конференция, организирана снощи в Европейския парламент от евродепутатите Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП) и Кристиан Дан Преда (ЕНП, Румъния), предаде БТА.

Нека назова проблема - проблемът е ромското население, 10-12 милиона европейски граждани, които живеят почти навсякъде, не само в България и Румъния, в голяма бедност, посочи Рединг.

Нека го кажем честно, това е нашият проблем, добави Рединг.

Всички 507 милиона граждани на ЕС имаме еднакви права и стремежи, посочи еврокомисарят. Тя отбеляза, че никога в десетилетията от съществуването си европейската общност не е била свидетел на подобни силни нападки срещу едно от основните права (свободата на движение), отправени от политици и медии.

Дебатът е пълен с несъстоятелни твърдения. Необходимо е да се приземим, да погледнем данните. ЕП обсъди темата и се радвам, че мнозинството от евродепутатите се съгласи, че не можем да преразглеждаме едно от основните права, добави Рединг.

Тя поясни, че основната причина европейците да се местят в друга държава от ЕС, е за да работят. Общо 75 процента от мигрантите са в трудоспособна възраст, 77 процента от европейците във Великобритания и 72 процента от британците работят, допълни еврокомисарят.

Рединг уточни, че всяко право е свързано със задължения. Има свобода на движение, но не и на получаването на социални помощи. Злоупотребите, макар и малко, са много опасни, защото водят до усещане за проблем, много по-голям от действителния, а така се поставя под въпрос свободата на движение, обобщи еврокомисарят.

Нашето общо развитие почива на ценности, на тяхната основа са сключени договорите в ЕС, ратифицирани от националните парламенти. Имаме отговорността да се борим с измамите, да се справяме с проблемите и да спорим с общественото мнение, когато то не се придържа към фактите. ЕК ще направи всичко възможно, за да опровергае порочните митове, заплашващи да разрушат нашето общество, заяви Вивиан Рединг.

Идеалната ситуация е всеки да си остане в родината и да живее там, трябва да работим това да стане възможно, допълни зам.-председателят на ЕК. По нейните думи основният проблем за мигрантите е бедността и те са принудени да търсят препитание в по-богатите държави.

Според Мария Габриел гражданите на ЕС, които се преселват в държава от Общността, различна от тяхната родина, следва да бъдат определяни като "мобилни", а не като "имигранти", защото така част от дебата би отпаднала.

По мнението на Кристиан Дан Преда, един от проблемите е липсата на точни данни за мобилността в ЕС. Основната част от трите милиона румънци, преместили се в друга държава в ЕС, заминаха преди приемането на държавата им в Общността, уточни той.

Ив Паскуо от Европейския център за политика заяви, че е очаквал с времето въпросът за свободното движение да заглъхне, но референдумът в Швейцария отново е върнал темата в общественото внимание. Досега имаше по-дипломатични нападки срещу свободата на движение, но от 2004 г. (след най-голямото разширяване на ЕС с 10 държави от Централна Европа и балтийските държави - бел. кор.) нещата започнаха да се променят, допълни той.

Българите и румънците не са имигранти, а граждани на ЕС. Имигрантите са чужденци, които не притежават всички права на гражданите на Общността, поясни Паскуо. По неговите думи швейцарският референдум отпреди дни създава разделение на две класи граждани на ЕС. Той определи това като изключително опасна политика, породена от разбираеми и логични причини. Ако разделяме европейците, политическият проект е заплашен, посочи анализаторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
2
 
15
 
! Отговори
доволен преди 10 години
Браво на /другарката/ Рединг най сетне прозря !!!
268
2
 
14
 
! Отговори
Кратка диагноза преди 10 години
Западна Европа, известна като люлката на цивилизацията, от 50 години проявява слабоумие, което застрашително се разраства. Първо решиха, че имигрантите от Турция и арабските страни ще им поработят непрестижната работа, ще поработят и ще се приберат. Обаче не познаха. След това, без особено задъбочени проучвания ни приеха в ЕС. Започнаха да ни поучават как се интегрират ***. Улесниха достъпа и кой първи отиде да ги види как са? Нашите ***! Африканците вече бяха там. И сега - рев!
267
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Идеалната ситуация е да заебем ЕС и да натикаме *** в трудови лагери, или да работят или да измират, но не и да живеят като ***. Тия, от които стават хора ще се научат, другите ще измрат, това е то естествения подбор.
266
2
 
29
 
! Отговори
Я съм, ама зако съм преди 10 години
-Бридчедееее, след някоя година няма да останат българи и ша си напраим *** дръжава-Сиганистан.- Сакън Леонардо дано не стане това нещо.-Що бе бридчед?- *** кой ша ни дава помощи бе Леонардо, видял ли си *** нещо да дава, той се иска да зима. Ша умрем от глад бре.
265
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Човешките права са за човеци, не за животните, пребили болните възрастни хора пред очите на парализираната им дъщеря.
264
3
 
11
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
Да бе, някой от майнта си трябва да каже някоя си Европейската комисия и Вивиан Рединг и що щото е чужденка, а кат го каже Сидеров, бил болен.
263
9
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
Предложение до г-жа Вивиан Рединг :1во да се докарат всички *** на територията на България 2ро всеки със средно образование умеещ да чете и да пише да бъде изселен в друга част на еврозоната 3то Да се затвори границата на българия спрямо ЕС и да се оставят всички комунисти да си се оправят с електората да се самоиздържат учат уграмотяват лекуват и т.н Пожелателно е от "дпс" и "атака"да останат на територията на Р България за да има все пак комунистите кого да обвиняват за неуспехите си
262
2
 
11
 
! Отговори
Lan преди 10 години
Да не се лъжем, хората които търсят работа са полезни за "богатите" страни, защото те са тези, които им поддържат трудовия пазар. Никой няма изгода да си стоят в родните страни, готови отгледани, изучени и надъхани да работят, НЕ са за изпускане! Проблем са им онези, които НЕ желаят да работят, за тяхно съжаление и наша радост няма как да отсеят едните от другите.
261
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хитлер на времето откри че проблема са евреите.После го допълни че и славяните са тор за германската нива понеже са с ниски трудови навици.Създаде центрове за възпитание и повишаване на трудовите навици в специални центрове.Основната част се превъзпитаха и излязоха през комина.Не допускам че може да съществуват толкова *** и слепи *** главатари.Грам поука да не вземат от историята.Не осъзнават ли че социалната система се пропуква в Европа.Че те заемат мястото на евреите.Въпрос на време.
260
2
 
21
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До БългаринНещо си се объркал. Май тТИ не знаеш вече кого да мразиш и защо. Аз казах, че дори и при най-благоприятни условия *** винаги си остават ***. Затова, вместо да се правим на демократични и човеколюбиви, трябва да променим правилата така че, да премахнем възможността те да са на гърба на целия народ. Защото ако не го направим, с държавата и с нас като нация е свършено. Казвам го съвсем сериозно. Жалко, че няма място за по-дълъг коментар.
259
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ най сетне един смел човек да го каже публично-ГАДОВЕТЕ-тези бездомни кучета и това крадливо мръсно племе са истинските виновници.
258
2
 
7
 
! Отговори
Doicho преди 10 години
ot bulgarskite partii po-kradlivi niama na sveta. gledat ta v ochite, lajat ta i te obirat do shushka.
257
2
 
14
 
! Отговори
НЕ СЕЧЕТЕ ГОРИТЕ! преди 10 години
Вместо ожесточение, впрегнете сивите си клетки.В Англия отчитат грешка, за това, че са ИЗСЕКЛИ ГОРИТЕ СИ И ЗАТОВА Е ТОЗИ ПОТОП СЕГА!А ние, като "най-умните", защо следваме ГРЕШКИТЕ НА ДРУГИТЕ?И обвиняваме този и онзи, колко пари са взели. Халал да са им.Който е взел нечестно, ще си го върне с лихвите, а другите които са честни-да не завиждат.Всеки ще си получи лекарството, като му дойде времето.
256
2
 
4
 
! Отговори
vik sa davaveradjiii преди 10 години
da,v balgaria im oprostixa vodata ot godini bez znachenie dali rabotiat ili ne daje se xvaliat 900 leva oprosteni povecheto imat i rabotiat niakoi ot romite ,a drygite balgari i tyrci da si plashtat vodata .
255
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АДОЛФ ХИТЛЕРТези четиримата са в историята.Сега Бог говори.Това което става като природни бедствия в САЩ, Англия,Западна Европа и другаде- не е случайно.ЗАПОМНЕТЕ: "Ако мечката играе у комшиите, ще заиграе и у нас".Затова "кога чуете гласа Му да не се ожесточават сърцата ви"ПОЗНАЙТЕ БОГА И СЛАВЕТЕ ГО, защото Той чу молещите Го.
254
4
 
3
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 10 години
EVROPA VI GO KAZVA PO EVROPEISKI 4E VSEKI EVROPEEC E SVOBODEN DA PATUVA NO VIE DACITE GO RAZBIRATE PO VACHE MU DEMEK DA IZGONITE ROMITE PO TARIKATSKI . DEMOKRACIATA NE E ZA MUSULMANI I SLAVYANI OCHTE NE SA OZRELI .
253
11
 
4
 
! Отговори
Не съдете другите преди 10 години
Нека да не повтаряме това, което е било заклеймено вече и милиони хора са пострадали, а именно холо-коста.Милост се иска от нас, а не осъждане.Всеки да се бори срещу собствените си пороци, а не срещу хората.
252
3
 
18
 
! Отговори
АДОЛФ ХИТЛЕР преди 10 години
ИЗВИНЕТЕ МЕ ЕВРОПЕЙЦИ ,ЧЕ НАВРЕМЕТО НЕ УСПЯХ ДА ДОВЪРША ДОБРОТО ДЕЛО.ВОЙНАТА СВЪРШИ.ВИНА ЗА ТОВА НОСЯТ РУЗВЕЛТ,СТАЛИН И ЧЪРЧИЛ!
251
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въпрос на малко време е лъжливите и продажни политици да ни вкарат във война с ***.На българите им писна да ги хрантутят,че освен *** носим на гърба си и крадливи политици. Тази работа ще завърши много зле, ако сега всички политици- и наши и чужди- не прогледнат и не започнат решителни и непопулярни мерки за решаване на проблема. Иначе ме е страх да си помисля как и тук ще се появят разни като оня норвежец. Страшно е в какво се превръща хубавата ни родина.
250
2
 
6
 
! Отговори
Vankata преди 10 години
До БългаринЛогиката беше някъде в Математиката, ама ти загуби пътя!!!Следвай вятъра, там няма цифри и аргументираност, поне на ниво блуждаене!!!:)Живи, здрави, ама колко да сме здрави в тези залутани прогресии?!