ЕК призова за независима работа на ДКЕВР за ЕРП-тата

Еврокомисията разтревожена заради процедурата за лицензиите
Обновена: 4 апр 2014 15:35 | 4 апр 2014 15:35, Елка Василева
42
ЕК призова за независима работа на ДКЕВР за ЕРП-тата
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия е изпратила писмо до министерството на икономиката и енергетиката в София, в което се изразява загриженост от откритата от ДКЕВР процедура за отнемането на лицензиите на трите електроразпределителни дружества (ЕРП). Това съобщи Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БТА.

Еврокомисията е загрижена от липсата на реформи в областта на енергетиката съобразно препоръките от миналата година на ЕК и на Световната банка. Процедурата в ДКЕВР изглежда е свързана със спор между НЕК и трите ЕРП. Според еврокомисията подобни въпроси е редно първо да намерят решение пред българския търговски съд при прилагането на обичайните процедури на търговското и гражданското право, когато става дума за спорове по разплащане, посочи Сабине Бергер.

Още по темата
ДКЕВР следва като национален контролен орган да следи за спазването на българското законодателство в енергийния сектор. Това включва наблюдението за спазването на изискванията, посочени в лицензиите на енергийните дружества, както и дружествата да имат необходимите средства, включително финансови, за да извършват дейностите, залегнали в техните лицензи, отбеляза говорителят на еврокомисаря Йотингер.

ДКЕВР трябва да изпълнява своите задачи при пълна независимост от правителството и пазарните интереси. Комисията не следва да търси насоки от правителството или от други обществени органи, посочи Бергер.

ЕК отбелязва, че ДКЕВР трябва да извършва своята дейност прозрачно, при спазване на правата на засегнатите дружества. Решенията трябва да бъдат пропорционални и мотивирани. ЕК ще наблюдава това внимателно и ще предприеме необходимите мерки, ако българското правителство не успее да запази независимостта на ДКЕВР, или ако самият регулаторен орган се провали в изпълнението на своите задължения по правилата на ЕС за вътрешния енергиен пазар, заяви Бергер.

ДКЕВР откри през март процедури за отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества в страната. Става дума за лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-Про продажби. От енергийния регулатор обясниха решението си с необходимостта да се прекратят незаконосъобразните действия на трите дружества и да се осигури нормалното функциониране на електроенергийната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Тия педуни от Брюксел не са ни началници. България по конституция е независима република. Българите да си гледаме нашите български интереси. На педуните бюрократи от Брюксел ние им подсигуряваме заплатите, а не те нашите. Те трябва да се съобразяват с исканията дори и на най-малката страна членка на НС. Не са поставени да командват страниете, а да координират действията им.Педуните се самозабравиха!
33
0
 
2
 
! Отговори
paco преди 10 години
До Анонимен 37 mnogo drugi mur6i i bokluci 6te budat izmeteni skoro vreme
32
6
 
1
 
! Отговори
ПЪЛНИ ТЪПИЗМИ преди 10 години
ТОВА СА САМО ПРЕДИЗБОРНИ ИГРИЧКИ НА БКП/бсп....ха,ха,хааааааааааа....ПИСААНЕТО НА "любовни писма" НА СТАНИШЕВ до ЕРП-тата ......Е ЧАСТ ОТ ПИЕСКАТА ЗА ПРЕД МАТряла....ха,ха,хаааааааааааааааа....ВЕРВАЙТЕ МИ !!!!!!
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еййййй, *** народ. Хората казват че от 100 лева за ток само 90 СТОТИНКИ остават за ЕРП-тата а вие пак си знаете старата песен "ЕРП-тата са виновни за цената на тока". И не питате кой взема останалите 99 лева и 10 стотинки. Когато се бориш за грешна кауза и да я постигнеш - резултат никакъв. Ако махнат ЕРП-тата ще намалее ли тока? Ще намалее ама друг път.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DOTUK RAZBRAX 4E EVROKOMISIQTA ZA6TITAVA SAMO ERP-TATA.za bedniqt narodec i duma nqma kak da pla6ta izdevatelskite ceni na tiq erp-ta
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До28 АнонименИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ГРЕШКАТА,ЧЕТЕТЕ"ЩЕ НАМЕРИТЕ"!!
28
4
 
3
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА.... преди 10 години
оооох...какъв дебел ще го отнесете ,с тия шантажирания на ЕРПтата....ха,ха,хааааааа...ПАК ЩЕ ПЛАЩАТЕ ДРУГАРЧЕТА ......ХА,ХА,ХААААААААААААА...ОТИДЕТЕ ЛИ В МЕЖДУНАРОДНИЯ СЪД----ОНИ ТАМ ,ВЕЧЕ ДОВОЛНО ПОТРИВААТ РЪЦЕ :инж.ГАНЕВ Е ДОШЪЛ ....ПАК ДА ПЛАЩА.....ха,ха,хаааааааааааа........ВИЕ МАЙ СТЕ РЕДОВНИ КЛИЕНТИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД--МНОГО ПАРИ ИМА ВЪВ ВАС!!
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Държавата България,правителството й,народът й от 2007 г. с влизането си в ЕС НЯМАТ НИКАКЪВ СУВЕРИНИТЕТ!!!!С влизането си България прие Лисабонският договор!!!Какво представлява този договор,умни българи и българки сте намерете в Интернет!!!Суверинитет имат ЕДИНСТВЕНО бизнесът и банките с протекция на висше държавно ниво!!!!На практика Лисабонският договор обезсмисля Конституцията на всяка една държава,член на ЕС!!!!!
26
1
 
3
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
А ЕК отпадаците разтревожиха ли се, когато едно от тия частни ЕРП-та ликвидира дежурната група в града ми, и сега идват от .... си за всяка повреда?! А то повреди има често, по няколко пъти на ден. А по колко пъти спират тока, просто така, в т.н. западна юропа? Приблизително 1 на 10 (десет) години (още веднъж: години!!!)). В канал и последния да пусне водата!
25
6
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 10 години
Нападки към самия орган няма, но има нападки към правителството да не се меси в работата на органа, тъй като е независим...
24
4
 
1
 
! Отговори
ХАХА преди 10 години
До Анонимен 5Чрез тяхни доставчици и фирми не могат да представят фиктивни фактури за несъществуващи разходи и тн...
23
1
 
13
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До Анонимен 20Държавата се краде, защото:1.Няма пълна материална отговорност на управляващите (директорите). Едно време - при лошия социализъм - магазинерите за по 100-200 лева начет (липси) ги вкарваха по затворите. А сега?2.Няма наказания, защото промениха коренно Наказателния кодекс3.Няма морални и съвестни управляващи, които да назначат кадърни и съвестни хора за управители. Във всички бордове на държавни предприятия има партийни квоти. ЗАЩО, питам аз!Кому са нужни тези партийни бордове?
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕК могат да го духат, държавата ни не е тяхна играчка, ако продължават да се месят би трябва да се заведе дело срещу тях за намеса във вътрешните работи на суверенна страна, както и за защита на частни интереси! Гюнтер Йотингер трябва хубаво да бъде разследвам за връзките му с частни компании щом така ги защитава от позицията на ЕК!
21
3
 
12
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Не е работа на ЕК да се бърка на ДКЕВР! Забележете:ДКЕВР следва като национален контролен орган да следи за спазването на българското законодателство в енергийния сектор. Това включва наблюдението за спазването на изискванията, посочени в лицензиите на енергийните дружества, както и дружествата да имат необходимите средства, включително ФИНАСОВИ!Какво означава това?! Че ако ЕРП-тата са си изнесли парите или те не им стигат, НЕК да им опрости задълженията ли?! Е.бавам ти и Европата, и ЕК!
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз съм разтревожен че н мога да си платя сметката за ток.А кажете сега държавата за кого да мисли, за мен или за брюксел за който мен ме боли фара.
19
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българи, за 25 години не разбрахте ли, че няма по-лош собственик от Държавата.Всичко, което е държавно, тоест на никой, се източва и фалира от директорите му и техните мафии. И никой не отговаря за нищо пред никого.
18
8
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 10 години
Нещо си се объркал, точно когато така нареченето от теб ЕЛЕКРОСНАБДЯВАНЕ беше държавно, България приличаше на дискотека. 2 часа имаше ток, 2 часа нямаше. И се крадеше като за световното. Загубите по мрежата стигаха 25%, а сега са не повече от 8%
17
2
 
7
 
! Отговори
sante_dog преди 10 години
За тези които не са разбрали - в момента няма пазарна икономика при електроенергията. Никога не е имало и надали ще има. Просто защото те нямат алтернатива. Естествен монопол са. Ако се остави цената да е на пазарен принцип - ЕРП-тата могат да си сложат и 500% печалба - просто нямаш алтернатива. Затова и има регулация на пазара - ДКЕВР.
16
12
 
5
 
! Отговори
хаха преди 10 години
Такава простотия като с тоя почервенял политически ДКЕВР нямя никъде! ДКЕВР да кажат на кой изпълняват политическите поръчки и защо искат да източат ЕРП-тата чрез този управител който ще назначат в понеделник! А то за лицензиите май е решено отдавна и всичко пак под масата и на тъмно! КОЙ КОЙ КОЙ??? Стига сте лъгали простия български народ, а отговорете КОЙ стои зад всичко това!!!??? Господ гледа все пак!
15
3
 
13
 
! Отговори
ЕССР преди 10 години
ДО ЕВРОПАТИ МИ ГО ПЛАТИ, *ТРЕПКО, ДА ГО ДУХАТ ЕРП-ТАТА