Отнемането на лиценза на ЕРП-тата не е най-добрият ход

Увеличаването на цената на тока е неизбежно, смята експерт
Обновена: 3 апр 2014 12:09 | 3 апр 2014 12:09, Боян Христов
6
Отнемането на лиценза на ЕРП-тата не е най-добрият ход
снимка: Bulgaria On Air

Готвеното отнемане на лиценза на ЕРП-тата не е най-добрият ход в дългосрочен план, но в краткосрочен има някои предимства в разрешаването на кризата между Националната електрическа компания (НЕК) и ЕРП-тата, каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air енергийният експерт Антон Иванов.

Споровете между НЕК и електроразпределителните дружества най-вероятно ще се решат в съдебната зала, добави той.

„Сближаване в позициите им няма, като най-вероятно проблемът ще се реши по съдебен път. Страните вече се подготвят за това, но то ще се случи в следващите няколко години. Въпреки това проблемите в енергетиката ще си останат, а системата ще се поддържа с наличните средства, което няма да е лесно”, коментира Иванов.

Повишението на цените на тока обаче е неизбежно, смята експертът.

„Трябва обаче да се знае, че исканите от ЕРП-тата повишения касаят само техните цени, които представляват малък дял в крайната цена, която потребителят плаща. При повишение от 8% на цената на ЕРП-тата, крайната цена ще се вдигне с около 2-3%”, поясни експетрът.

„Разумната стъпка на едно правителство е планово увеличение през годините, но това, което се прави, ще доведе до наложено отвън шоково увеличение”, заяви той.

По темата за високата цена на зелената енергия, Иванов отбеляза, че докато обикновените консуматори следят тази тема като странични наблюдатели, по-големите играчи на свободния пазар и работещите в енергийния сектор са доста притеснени.

„Те знаят, че някой ще плати тази цена и това е крайният консуматор, а увеличението на свободния пазар ще бъде шоково”, смята той.

 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не може да има конкуренция и да има възможност да избираме от кого да купуваме ток ! Тогава най-добре национализация! И не ревете че държавното е лошо в Чехия ЧЕЗ е държавно!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато има проблем създай друг проблем за отвличане на фниманието. *** са специалисти по тази стратегия!
4
0
 
5
 
! Отговори
муньо преди 7 години
От известно време насам си ни пускат на час по лъжичка новини като тази,за да си постелят увелечението на тока,което е неизбежно за съжаление.Всички *** са виновни не само ЕРПтата
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дип си е добър, че следващите да си имат едно наум.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз на такива "експерти" с удоволствие бих им килнал празните главички!
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напротив, най-добрият ход е отнемането на лицензите им, точно затова съществуват такива новини, да ни убеждават в обратното, защото ги е страх че ще изпуснат кокала!!