Фараж - "неунищожимият" политик, разтърсил Уестминстър

Оцелява след удар от кола, рак и самолетна катастрофа
Обновена: 26 май 2014 20:49 | 26 май 2014 20:41, Елка Василева
46
Фараж - "неунищожимият" политик, разтърсил Уестминстър
Найджъл Фараж. Снимка: БТА

Найджъл Фараж, който е оцелял след удар от кола, рак на тестиса и самолетна катастрофа, е един от най-колоритните персонажи в британската политика.

Обикновено сниман с чаша бира в ръка, 50-годишният лидер на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) се представя като общителен "обикновен човек и антиполитик", пише ДПА.

Начинът, по който описа председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой (че имал "харизмата на мокър парцал и външност на дребен банков чиновник") и изказването му, че Белгия не била държава, привлякоха към него вниманието на повечето европейци през 2010 г.

Найджъл Пол Фараж е роден в южното английско графство Кент. Баща му е бил алкохолизиран брокер на ценни книжа,изоставил майка му, когато Найджъл е на пет.

След като завършва престижна частна гимназия в Дълич, Фараж не отива в университет при навършване на 18 години, а вместо това подобно на баща си става брокер на ценни книжа в лондонското Сити.

На двадесет и няколко години за пръв път се разминава на косъм със смъртта, когато го блъска кола след пиянска нощ в пъба, където е спорил за британско-ирландските отношения.

Той оцелява, но скоро след това му откриват рак на тестиса. Той обаче преодолява заболяването - твърди се, че благодарил на еволюцията, че му осигурила още един, после се жени два пъти и става баща на четири деца.

Първият му досег с политиката е в Консервативната партия, но той я напуска и става един от основателите на ЮКИП, когато Великобритания подписва Договора от Маастрихт през 1992 г., създаващ условия за по-тесен политически съюз и общата валута евро.

Харизматичен и добър оратор, Фараж бързо се издига в редиците на партията, става евродепутат през 1999 г. и оглавява партията през 2006 г.

За кратко подава оставка през 2009 г., защото се кандидатира на националните избори през следващата година, на които претърпява тежко поражение - ЮКИП взема само 3 процента.

В изборния ден обаче Фараж беше на първите страници на вестниците, когато малкият самолет, с който пътуваше, се разби, след като тегленият от него транспарант на ЮКИП се закачи за задния стабилизатор.

На снимки се вижда как той излиза от отломките, окървавен и залитайки. Ранен е: пробит бял дроб и счупени кости.

Нищо обаче явно не може да спре настъплението на Фараж в британската политика.

През изминалата година лидерът на ЮКИП и партията му преминаха без видими поражения през скандали за разходите на евродепутатите, обвинения в расизъм и сексизъм, вътрешнопартийни раздори и твърдения за извънбрачни връзки на Фараж.

Миналата година единствената жена евродепутат от партията му Марта Андреасон мина в Консервативната партия, обвинявайки Фараж, че е "против жените" и е "сталинистки диктатор".

През март друга бивша евродепутатка от ЮКИП - Ники Синклер, обвини в Европейския парламент Фараж, че използва парите на данъкоплатците, за да финансира работни места за съпругата си и за жена, която според нея е негова бивша любовница.

Изказванията й бяха охотно препредадени от британските медии, които също така попитаха защо настроеният против имигрантите Фараж не е взел на работа някой британец вместо германската си съпруга, която му е и секретарка.

Повечето от калта, хвърлена по Фараж, така и не полепна по него - рейтингът на ЮКИП не се промени в различните допитвания.

Непобедимият Фараж даже си спечели прякор - "Найджъл, по когото нищо не полепва" - даден му от репортер на Би Би Си.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
3
 
! Отговори
info преди 10 години
faraj-na jargon burgaski-tova e mrasen,baraba,skitnik,huligan.tocno m u pasva imeto.....
19
5
 
5
 
! Отговори
Опутин преди 10 години
Е какво пък? Като не ни искат в Европа ще идем в русия да дялкаме пръчки....
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сигурно Фураш не е съгласен Българи и Поляци да бъдат във Великобритания.Но Фураш не е прав.Фураш е храна за животни
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И Хитлер оцелява във всички атентати. А те са 10+.
16
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е Eйджъл Фараж,той е Ейнджъл Фураш - фураш за животни
15
8
 
3
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
При немците не стават такива грешки , там няма Фураж, защото си имат леки коли/най готините,дори и Голф 3,4../ някой трябва да дърпа Европа напред !
14
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Начинът, по който описа председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой (че имал "харизмата на мокър *** и външност на дребен банков чиновник") и изказването му, че Белгия не била държава, привлякоха към него вниманието на повечето европейци през 2010 г."Хахахаххаха е, лъжа ли е?
13
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Противно на очакванията ми, се оказахме с повече акъл от англичаните, макар че 10 години болен се прави на ***...
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 7и всички с изключение на германската си жена....
11
8
 
20
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
Къде е нашия Фараж , нещо го няма от вчера , някой да го е виждал....?
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ЗАЩОТО СКАЧАХА И РИПАХА НА *** ОТ ДРАГАЛЕВЦИ"И още рипат и ревът и късат ризи и пищят и продължават да викат "Кой не скача е чирвень"... Е може да не е за Драгалевския ама пък е за Банкянския и най-новия - Дудуковия...Имаме прости хора за 2000 години напред.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече, след като е победил, явно започваме да го въздигаме на пиедестал.Нали обичаме да се дупим всекиму...
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АМИ ЕВРОСКЕПТИЦИ ЩЕ СА КАТО ГИ НАПАДНАХА МИЗЕРНИЦИТЕ ОТ ИЗТОЧНАТА ЧАСТ НА КЕНЕФАЛИЯ. КОЙТО И ДА ПОПИТАТЕ В ЗАПАДНАЛА ЕВРОПА ЩЕ ВИ КАЖЕ ЧЕ НЕ ИСКА МИЗЕРНИЦИ КОИТО НЯМАТ ПАРИ ДАЖЕ И ЗА ПОГРЕБЕНИЕ. КАМО ЛИ ЗА СНОСЕН ЖИВОТ. И ДО ТОВА ДЕРЕЖЕ СЕ ДОКАРА САМОТО ПЛЕМЕ. ЗАЩОТО СКАЧАХА И РИПАХА НА *** ОТ ДРАГАЛЕВЦИ НА ЧЕРНИЯТ И СЕ ДОКАРАХА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА. НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И ЕДИН ПЪДАР ГИ ОПРАВИ ЗА 800 ДНИ НА ЗАДНА СКОРОСТ.И СЕГА ПАК СИ ИЗБРАХА ОТ ТРИТЕ НАЙ ДЪЛГОТО. АБЕ ИЗОБЩО МАМАТА СИ ТРАКА.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жив и здрав да е, и ако може да не гвори лоши за българите и румънците.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всяка жаба да си знае гьола! Демек всеки да си стои в неговата страна. Оттам нататък ще градим ЕС.
5
15
 
47
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 10 години
И какво излиза ? В богатата част на Европа - Франция и Англия хората са евроскептици. Те ненавиждат Европейския съюз и искат държавата им да излезе от него.Във Франция и Великобритания победиха евроскептичните партии на националистите Марин Льо Пен и Найджъл Фараж.В бедна и умираща България хората обаче са еврооптимисти. Тук всички се юрнаха и гласуваха за десните. Глобалистите и слугите на ЕС от ГЕРБ получиха над 30% ....Изниква въпроса :Българи, вие нормални ли сте
4
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мииии гейчетата така ги удря рака в топките, щото са болни по природа.А и индииците ги млатят ли млатят.
3
7
 
18
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Фамилията му е от френски произход, и е женен за германка. Иначе имигрантите са му трън в очите...Иначе реално това е местният Волен. Това, че спечели изборите тук, е по-скоро наказателен вот срещу сега управляващите некадърници, отколкото знак, че хората одобряват политиката му. Така или иначе, с него или без него, Великобритания няма да напусне ЕС и Фараж го знае много добре, но си изигра перфектно картите като спечели вота на всички евроскептици тук.
2
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя е много смешен да върви в цирка.
1
9
 
7
 
! Отговори
? преди 10 години
A фурaж с кaкъв произход е.