ЕК: Позицията ни е ясна - България да спре "Южен поток"

Това трябва да стане поне докато разговорите продължават
4 юни 2014 15:29, Елка Василева
306
ЕК: Позицията ни е ясна - България да спре "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България за неспазването на правилата на ЕС при проекта "Южен поток" и това решение бе взето точно защото смятаме, че България трябва изцяло да спазва правото на ЕС, това е отговорност на българските власти. Това заяви на пресконференция Антоан Коломбани, говорител на заместник-председателя на Европейската комисия Хоакин Алмуня, предаде БТА.

Помолихме България да спре проекта, поне докато разговорите между ЕК и българските власти са в ход. Това остава нашата позиция, добави той, попитан как оценява подновените намерения на София да продължи работата по проекта въпреки предприетата процедура.

Още по темата
На 2 юни изпратихме официално писмо по наказателната процедура, срокът за отговор е един месец. Когато получим отговора от София, ще го анализираме, добави Коломбани.

В ход е наказателна процедура, очакваме отговора на българските власти.
Позицията ни е ясна - вярваме, че България трябва да спре проекта, поне докато разговорите продължават, заяви той. Трябва да има пълно спазване на европейското законодателство, затова предприехме наказателната процедура, поясни Коломбани.

Всички държави от ЕС трябва да се подчиняват на правилата, които сами са приели, заяви говорителят на ЕК Пиа Хансен по същия повод.

Както Dnes.bg съобщи, в началото на седмицата Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България. В писмо на Европейската комисия от 2 юни до българските власти се настоява за спиране на проекта за газопровод „Южен поток“, докато траят разговорите със София и докато проектът не бъде изцяло съобразен с правилата на вътрешния пазар на ЕС. Срокът за отговор от България е един месец.

Не блокираме "Южен поток", а искаме той да отговаря на европейското законодателство, заяви по-късно и Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер по повод предприетата от Европейската комисия наказателна процедура срещу България.

Във вторник от БСП заявиха по повод „Южен поток“, че това е проект, който задължително трябва да бъде изпълнен на територията на България, най-вече заради диверсификацията на газовите доставки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: БългарияЮжен потокек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако техни западни фирми строяха нашия участък, нямаше и дума да кажат, гадовете!
19
14
 
14
 
! Отговори
LELE преди 9 години
По-глупаво правителство от нашето НЯМА!!! ОСТАВКА БЕ РУСКИ МИШЛЕТА ОСТАВКА !!!Писна ми от това проруско *** ПРАВИТЕЛСТВО !!! АКО НЕ ПОДАДЕТЕ ОСТАВКА ПАК ЩЕ СМЕ ПО УЛИЦИТЕ И ТОЗИ ПЪТ ЩЕ Е СТРАШНО !!!!
18
4
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Пълни глупости написани от *** Василева! Йоханес Уилър, която е говорителка на комисаря по регионална политика в ЕС. Отрече да има нещо подобно, а и санкции няма да има, а и парите не могат да бъдат спряни защото нямат нищо общо с "Южен поток". АРЕ БЕ ***! Стига с тия изсмукани простотии!
17
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Благодаря на Газпром че ни продава на най-скъпи цени газта,както и благодаря , че 22 години в хазната на България няма да влезе и 1 рубла от транзитни такси!Благодарим ви, "братя"!
16
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашата позиция също е ясна- България няма да спре "Южен поток".
15
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До BulgataniАаа разбирам, за теб южен паТок е жизнено необходим, като Слънцето и водата за всяко живо същество. Позната опорна точка от повече от 70 години насам.
14
2
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До АнонименСтанахме заложник. Когато САЩ и Русия се разберат за каквото имат да се разбират, ще има или няма да има газопровод. Пич, много си готин, но не разбрах на какво точно се радваш? Дали на това, че комунизма не си е отишъл или на това, че в четата както винаги има предатели?
13
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврогейската комисия освен да тормози България със санкции, преди дни представяни ни като препоръки - друго не може. Всички други страни в Европа изглежда може да си развиват икономиката и да приемат инвеститори - САМО ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ.
12
11
 
23
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
ЕК: Позицията ни е ясна - България да спре "Южен поток"Българин позицията ми е ясна към ЕК: даго Д.ХАТЕ
11
14
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
България няма да бъде безплатен роб на москва, който се съгласява на всички условия на милиардерите от кръга путин. Нямаме нужда нито южен паток, нито от беляне с руско ядрено гориво. *** да си строи в покрайнините на москва щом толкова му харесват. А смешните 5000 работни места, НО САМО ЗА 6 МЕСЕЦА са без всякакво значение. По-добре да се вземе заем, за да се платят социални помощи за 6 месеца за тези хора отколкото да се съсипе черноморската плажна ивица, за да се услужи на москва.
10
2
 
17
 
! Отговори
??? преди 9 години
Хубаво ама КОЙ ще връща комисионните?
9
3
 
12
 
! Отговори
Честен!!! преди 9 години
Обичам ЕК И ЕС.... Благодаря на Украйна за Кризата която ще настъпи в България зимата.... Благодаря и на Правителството че Ни сложиха бетонови блокчета на крака да се удавиме по-бързо!!!
8
3
 
15
 
! Отговори
Ром и Пуй преди 9 години
Споко, зимата идва след 4 месеца. До тогава всеки да се запаси със необходимото количество слънчеви лъчи за зимата.
7
6
 
22
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
Може би България би трябвало вече да спрем да живеем? Така че ще бъде по-удобно за ЕС и САЩ? Не доживея да видя това, *** мръсни!
6
6
 
21
 
! Отговори
USSR преди 9 години
Ако имаме умни и кадърни и мислещи управници - то ТЕ.трябва да направят калокулация за 50 години какви ще са ни загубите от отказване на ЮЖЕН поток и пропускитЕ от печалби при РАБОТЕЩ Южен поток . Сумата господа добри и хубави от Брюксел е 10 милиарда или 20 милиарда евро , бъдете така добри в 3 транша да ни изплатите и ние прекратяваме този проект .Ако се откажат от Южен поток това ще потвърд казаното от Чърчъл ЗА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ -посредственост .
5
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименмного ми е чудно къде ще са тия 5000 работни места ???, а това за ниските цени на газа е смешно, още никой никъде не е казал че цената на газта ще спадне и с колко ще спадне при реализацията на проекта
4
21
 
15
 
! Отговори
пепе преди 9 години
Естествено, че Европа ще се намесва когато не спазваме правилата. Правилата са за това за да се спазват. България е на това дередже, защото няма върховенство на закона.Не проумявам буйната страст, с която другарите *** бранят ЗАРОБВАЩИЯТ ПРОЕКТ!Той е АНТИБЪЛГАРСКИ!! Вие Българи ли сте? От това нещо ще имат полза неколцина другари от червената мафия и Масква. Останалите няма да имат избор какъв газ да ползват и на каква цена да го плащат - това ще се случи - очевадно е. А вие продължавайте
3
2
 
19
 
! Отговори
? преди 9 години
Е нали вчера стойнев каза, че няма причина за тревога?
2
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не би ние да се окажем първите които ще напуснат ЕС и ще се разпадне благодарение на нас !Интересно , а ако бяха спечелили това строителство западни фирми ,а не наши 5 фирми то какви ли "песни" щяха да пеят тези от Брюксел . Украйна ще губи от транизит 2.3 милиарда ако се строи ЮП , ако пък не строи то пък ние губим инвестиция в 2 МИЛИАРДА ЕВРО и 5 000 работни + транзитни такси (след 20 години ) + низки цени за газ .
1
13
 
27
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"ЕК: Позицията ни е ясна - България да спре "Южен поток" "Е чекайте бе - нали вчера не беше забрана, а съвет. Днес е забрана. Как стават тия неща в уж културната Европа. Много си кривите думите. Или може би преводачи ви липсват. И "Южен Поток" ще се строи въпреки лицемерните ви изнудвания.