ЕК: Позицията ни е ясна - България да спре "Южен поток"

Това трябва да стане поне докато разговорите продължават
4 юни 2014 15:29, Елка Василева
306
ЕК: Позицията ни е ясна - България да спре "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България за неспазването на правилата на ЕС при проекта "Южен поток" и това решение бе взето точно защото смятаме, че България трябва изцяло да спазва правото на ЕС, това е отговорност на българските власти. Това заяви на пресконференция Антоан Коломбани, говорител на заместник-председателя на Европейската комисия Хоакин Алмуня, предаде БТА.

Помолихме България да спре проекта, поне докато разговорите между ЕК и българските власти са в ход. Това остава нашата позиция, добави той, попитан как оценява подновените намерения на София да продължи работата по проекта въпреки предприетата процедура.

Още по темата
На 2 юни изпратихме официално писмо по наказателната процедура, срокът за отговор е един месец. Когато получим отговора от София, ще го анализираме, добави Коломбани.

В ход е наказателна процедура, очакваме отговора на българските власти.
Позицията ни е ясна - вярваме, че България трябва да спре проекта, поне докато разговорите продължават, заяви той. Трябва да има пълно спазване на европейското законодателство, затова предприехме наказателната процедура, поясни Коломбани.

Всички държави от ЕС трябва да се подчиняват на правилата, които сами са приели, заяви говорителят на ЕК Пиа Хансен по същия повод.

Както Dnes.bg съобщи, в началото на седмицата Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България. В писмо на Европейската комисия от 2 юни до българските власти се настоява за спиране на проекта за газопровод „Южен поток“, докато траят разговорите със София и докато проектът не бъде изцяло съобразен с правилата на вътрешния пазар на ЕС. Срокът за отговор от България е един месец.

Не блокираме "Южен поток", а искаме той да отговаря на европейското законодателство, заяви по-късно и Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер по повод предприетата от Европейската комисия наказателна процедура срещу България.

Във вторник от БСП заявиха по повод „Южен поток“, че това е проект, който задължително трябва да бъде изпълнен на територията на България, най-вече заради диверсификацията на газовите доставки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: БългарияЮжен потокЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре бе папагали, разбрахме ви позицията, но до блокиране няма да се стигне.
39
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някак си, изобщо не ме вълнува мнението на ЕК.
38
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, щом ЕС е решил да спре ЮП, то паток НЯМА ДА ИМА. Набийте си го в тъпите чугунени кратуни. Дори и БГ да излезе от ЕС или да строи напук на ЕС, ПОСЛЕ къде ще иде тая тръба??? Е да вас това не ви интересува, за вас е важно да оправдаете взетите рупли, че иначе при Луканков.
37
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хич не ми дреме за Евросъюза и неговата комисия кат не ни харесват да ни пускат предизвестието и да се разделяме и без това от тех не сме видели нищо свестно.
36
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Усещам преместване в другия крачол откъм България, по повод мнението на ЕК.
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НА НАС КАКВО НИ Е ПО-ИЗГОДНО??? А НЕ КАКВО Е ИЗГОДНО НА ЕС. НЕКА СМЕТКИТЕ СИ С НЯКОГО ДА УРЕЖДАТ НЕ ЧРЕЗ ДЪРЖАВАТА НИ. ВСЕ НА НЯКОГО ЩЕ СЕ ПЛАЩА ТАКА ЧЕ СТИГА ПРОТАКВАНЕ ИНАЧЕ В РОЛЯТА НА ЖЕРТВЕНИЯ АГНЕЦ ШЕ ЧАКАМЕ ОЩЕ ГОДИНИ И БЛА-БЛА-БЛА
34
11
 
11
 
! Отговори
Честен!!! преди 9 години
Кво криете бе кво криете!!! България е фалирала и народа го чака невиждан глад.... Правителството тегли заеми всеки месец за заплати пенсии помощи и др. НЕ КРИТЕ повече все повече мирише на гражданска война!!! Замразиха парите по ОП Регионално Развитие заради некомпетентността на Правителството спряха Южен Поток а Зимата и газта абе Бог да пази България!!!
33
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е официалната позиция, неофициалната е че ЕК ще възпрепиятства всеки руски проект на територията на ЕС, докато на Путин и на руснаците не им дойде акъла, и е крайно време Стойнев да проумее този факт
32
7
 
10
 
! Отговори
Оставка !!! преди 9 години
Естествено, Южен поток е изгоден, както за БГ, така и за много други страни. Лично на мене ми дреме, че ще се заобиколи Украйна, напротив, за нас това е изгодно. Хайде де, плащат стотинки за газ, крадат от транзит, а го отнасят такива като нас дребни държавици. ОБАЧЕ, не е това правителството, което ще може да защити позицията на България в тази ситуация, не и по този начин.В момента работят за руската кауза.Репчат на ЕС, ще обяснявали кой крив, кой прав?!. Алоууу, в ЕС ви броят ги за руски аген
31
10
 
12
 
! Отговори
дядо преди 9 години
поредната простотия написана от *** ,която кара почитателите на *** Вурст да изпадат в *** оргазъм...между другото от 2-3 дни четейки коментарите тук ми се струва,че съм на гей-парад,явно благодетелите пак развързаха кесиите и соросоидчетата дрищят ли дрищят
30
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно, ще спрем строителството на Южен поток, когато завършим.
29
12
 
15
 
! Отговори
gg преди 9 години
Пишете РУСКИ *** ПИШЕТЕ. Падне ли БСП-то оставате без работа... МИШКИ ТАКИВА !!!
28
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейската комисия да си гледа работата,ако европейците бяха завършили проекта Набуко сега нямаше да водим този разговор ние сме суверенна държава и ще си пускаме колкото си искаме тръби и от който си искаме.А ако на ЕК не и изнася да не взимат газ от Южен поток ще си го ползваме ние.Предлагам след като ни режат европарите ние да редуцираме евротаксата която плащаме за членство.
27
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доста помия от русофоби се е изляла във форума. Кофти е да не си българин, а глобалист.
26
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де! До сега Южен поток си беше съвсем законен, сега стана незаконен :( Дрън-дрън.
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Помолихме България да спре проекта, поне докато разговорите между ЕК и българските власти са в ход. Това остава нашата позиция, добави той, попитан как оценява подновените намерения на София да продължи работата по проекта въпреки предприетата процедура."Молбата няма силата на заповед.
24
10
 
11
 
! Отговори
ТВ преди 9 години
Ако не съобразим проекта с Европейското законодателство, което защитава интересите на своите страни-членки, включително нашия интерес, ще спечелим от руския газ толкова, колкото спечели Украйна. Вижте им държавния дълг, вижте им корупцията, вижте им олигархитята. В добавка - гражданска война и загуба на територии. Мислете бе хора. Ако искате да ви управлява Русия, хващайте си багажа и отивайте да населявате Сибир.
23
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно тоя проект яко сбърка нечии западни планове. Да не говорим,че ако шунтираме и Украйна, след войната и като се има предвид че ще загуби стратегическата си позиция, тая държава още дълго няма да просперира. Според мен самия факт, че брюкселци изпаднаха в истерия, а гърците и австрийците яко напират да участват показва, че този път България май наистина попадна на позиция, която искаше някой друг. И ще сме пълни ***, ако повторим сценария с Белене. И какво, като ни се зъби ЕС, вижте Унгария
22
8
 
10
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 9 години
Много са силни от ЕК когато заповядат на България. Когато трябва да заповядат по аналогичен начин на Германия примерно ... не са толкова силни.Странна работа, уж всички сме равни в Евросъюза, а някои били по- равни. Каква "изненада".
21
11
 
18
 
! Отговори
то е ясно преди 9 години
Май е вече време Орешарски заедно с цялата червена шайка да влезнат в затвора.Заради чужди/Руски/ интереси ще уморят хората от глад гадините.