България спечели дело за достъп до газопреносни мрежи в спор с ЕК

Наказателната процедура започна през юни 2009 г.
5 юни 2014 17:04, Елка Василева
24
България спечели дело за достъп до газопреносни мрежи в спор с ЕК
Снимка: архив, Reuters

България спечели дело в съда на Европейския съюз относно условията за достъп до газопреносни мрежи, образувано по искова молба на Европейската комисия (ЕК) в рамките на наказателна процедура срещу България за констатиране на нарушения на разпоредби на европейското законодателство, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката. Решението на съда е публикувано днес.

Министерството на икономиката и енергетиката и „Булгартрансгаз“ ЕАД определят като изключително важно продължаването на обективното и експертно взаимодействие с ЕК в рамките на всички възможни механизми и процедури, включително и при въпросите за функционирането на газовия пазар.  

Наказателната процедура стартира през юни 2009 г. и преминава в съдебна фаза през 2012 г. Мотивът на ЕК е, че българският газопреносен оператор - „Булгартрансгаз” ЕАД не предоставя услуги за виртуален пренос на газ в обратна посока по транзитната газопреносна мрежа и това според Комисията е неизпълнение на предвидено задължение.

Услугите за виртуален пренос на газ в обратна посока дават възможност на търговци на газ да сключват договори с газопреносните оператори за пренос на газ в посока, обратна на посоката на физическото движение на газа в тръбата.

Реално това се изразява в салдиране от страна на газопреносните оператори на количествата природен газ, договорени за пренос в двете противоположни посоки. От количествата, договорени за физически пренос в едната посока, се приспадат договорените количества за пренос в обратна посока. В резултат физически се пренася само количеството газ, представляващо разликата между тях.

Позицията на България в спора по делото е подготвена с координирани усилия на експерти от външното министерство, МИЕ и „Булгартрансгаз“ ЕАД. В нея последователно се защитава тезата, че не са нарушени представените в иска на ЕК разпоредби.

В представената пред съда позиция България последователно защитава тезата, че разпоредбите на ЕК не предвиждат задължение за предоставяне на услуги за виртуален пренос в обратна посока и в съответния регламент не е посочено изрично задължение за операторите на преносни мрежи да осигуряват тези услуги.

Независимо от липсата на това задължение в регламента като страна, която активно съдейства за развитието на европейския газов пазар, към настоящия момент „Булгартрансгаз” ЕАД вече изпълнява очакванията на Европейската комисия по отношение предлагането на тези услуги на пазара.

Ежедневно на интернет страницата на компанията се публикува актуална информация за предоставянето на виртуален обратен поток в точките на междусистемно свързване Негру Вода/Кардам (границата с Румъния) и Кула/Сидирокастро (на границата с Гърция). Разработен е и цялостен входно-изходен тарифен модел, регламентиращ реда и начина на определяне на тарифите за обратен виртуален капацитет.

„Булгартрансгаз” ЕАД работи активно за постигане на необходимите споразумения със съседните оператори на преносни системи - „ДЕСФА“-Гърция и „Трансгаз“-Румъния, тъй като за ефективни сделки е необходимо и те да предлагат услугите по виртуален обратен пренос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До st - Само дето до 2037 година всички ще изпукаме.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pri minus 157gradusa po Celsii gazta namalqwa obema si 400 puti..Skladiraneto na gaz ne e evtino.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цялата раота на еврогейският съюз е, че искат да ни вземат и малкото останали пазари, като не само няма да ни компенсират и платят, ами и трябва ние да си платим. Ай сиктир ве! Големи измамници са. Вън България от ЕС! Да се крадат помежду си! На нас трябва да плащат, не само ние на тях!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оня искал да продава газ, а аз да му го складирам за без пари... Що не си таковате таковката вашата майка европейска обирджийска! Аз плащам ли за вашите коли и домати? Плащам. И вие ще плащате за складиране.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виртулни ЕС врътки и далавери. Аман от разбойници.
15
0
 
6
 
! Отговори
st преди 9 години
До st Реални приходи за РБ ще има след края на договорният период който изтича 2037 година увери Алексей Милер.
14
0
 
15
 
! Отговори
st преди 9 години
До Анонимен Старт на Южен поток четем в съботния брой на в. 24 часа. Автори: Марияна Желева и Павлина Трифонова. Ето първите редове: 2,4 млрд. долара ще печели годишно българският бюджет от "Южен поток", каза Дирекотрът на Газпром Алексей Миилер след срещата в Москва със министърът на ИЕ Драгомир Стойнев. Милер прави сметка, че миналата година сме транзитирали 13 млрд. куб. м. руски газ и таксите, които ни плаща "Газпром", били около 60 млн. А през "Южен поток" ще текат над 63 млрд. куб. м.Статия като статия. Отразява вярно фактите нищо не е измислено. И всички статии във връзк
13
1
 
10
 
! Отговори
7 преди 9 години
то за Южен поток е още по-*** казуса. Договорите за него са подписани преди приемането на прословутите *** правила - основни принципи в правото са, че договорите трябва да се спазват и че законите нямат обратна сила. Съда на ЕС трябва плюе яко отгоре си, за да ни осъди, а те държат на реномето си
12
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веднага да заведем дело за шантажа,който ни правят гейовете по Южен Поток.И да го почваме.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е на добре. Дават нещо, но ще искат в замяна.Думата "спчели" предвид сегашното положение с Южен поток не ми се вижда уместна.
10
0
 
33
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Мога,да кажа,че щом нашите пишман-юристи са успели да спечелят,то ЕС го тресат сериозни проблеми Ако продължат с дупенето си към Обама,то проблемите само ще се увеличават
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето част от решението на CURIA:"...както и да се разглеждат останалите доводи на Република България относно затрудненията, които тя среща при доставка на виртуален обратен поток при режим на прекъсване на доставките, както от техническа гледна точка, така и с оглед на задълженията ѝ по силата на сключени преди присъединяването към ЕС международни договори..."Така, че другари, недейте да празнувате, края е близко.
8
3
 
5
 
! Отговори
dan преди 9 години
Обърнете внимание Булгартрансгаз вече изпълнява изискванията на ЕК
7
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рекордно скъпия проект Южен Поток се строи заради богатите западноевропейски клиенти, а не заради шепа рубладжии.
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв резил, ЕК беше спънат от европейския съд. :D
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Браво! Това ако не друго е знак, че в ЕС има безпристрастност"Другият знак е, че в ЕК има пристрастност, поради което загубиха делото.
4
3
 
15
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Браво! Това ако не друго е знак, че в ЕС има безпристрастност
3
0
 
38
 
! Отговори
Дъбър преди 9 години
Доживях справедливостта да бъде на наша страна!!! Отварям шампанското довечера!
2
3
 
47
 
! Отговори
аз съм българче преди 9 години
Я виж ти, безгрешната и стриктно следяща законите европейска комисия изгуби дело срещу България. :)
1
5
 
58
 
! Отговори
Чико преди 9 години
Сега разбрахте ли какво е голямото престъпление на газпром? Че не позволява по неговите трасета да се правят такива галимации! някакви хитри евролешпери са намерили начин да правят пари от нищо - виртуален газ претакат напред-назад и правят гуши, а ние се гърчиме тука да строиме тръби!