"Престъпният БВП" – счетоводство, развълнувало ЕС

Италия включи парите от дрога, проституция, контрабанда в своя БВП
Обновена: 17 юни 2014 09:14 | 17 юни 2014 09:13, Елка Василева
23
"Престъпният БВП" – счетоводство, развълнувало ЕС
Снимка: архив, Reuters

Какво е въздействието върху брутния вътрешен продукт (БВП) на нощувка в почасов хотел, на линия кокаин, изсмъркана на ниска маса? ЕС се огъна тази година пред новите счетоводни правила, които повдигат въпроси, свързани със статистиката и етиката, пише АФП.

Италия предизвика сензация, когато на 22 май включи в брутния си вътрешен продукт (БВП) парите от дрогата, проституцията, контрабандата на тютюн и алкохол. През 2012 година централната банка на Италия оцени стойността на тази така наречена престъпна икономика на 10,9 на сто от БВП.

Италианският БВП би могъл да се увеличи, а бюджетният дефицит, измерен в съотношение с него, да намалее. Това е манна небесна в тези времена на строги икономии на средствата в бюджета.

Великобритания се присъедини към това нововъведение, посочвайки, че приходите, създадени от трафика на дрога и проституция, биха могли да вдигнат БВП с 12,3 милиарда евро или с малко под 1 процент.

Рим, също като Лондон, има предвид наставленията на Евростат - европейския статистически институт, които трябва да се спазват от септември за всичките 28 членки на ЕС.

По съвпадения пак през септември трябва да започне и прилагането на новата международна методология за изчисляването на БВП, която също ще увеличи равнищата на богатството, включвайки разходите за изследване и развойна дейност, отбелязва АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
до предишния преди 9 години
Те не купуват а берЪт
15
5
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 9 години
Като отидат да си купят хляб в магазина - плащат
14
0
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
А туркините които се "разхождат" по магистралите и околовръстните плащат ли ддс
13
4
 
4
 
! Отговори
Гербер преди 9 години
Ако включим в БЪЛГАРСКИЯТ БВП........ това което сме заграбили и на което сложил ръка нашия велик КРАЛ - СЛЪНЦЕ БУДА :) То сигурно ще успеем на всеки работещ Българин , пенсионер или майка да им вдигнем парите с поне едно 1000 лева отгоре! :). Но . разбира се , че няма да го направим........ защото сме алчни и искаме още и още.............. !!!!!.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Samo iskam da dobavia che za poreden put Evrosuiuza dokaza licemerieto si. Prez 2006 godina Gurcia napraviha tazi "promiana" y UE kazaha che tova e nelegalno y ne prieha smetkite za validni, a sega mojelo da se napravi. Po sushtiat licemeren nachin oburnaha grub na Bulgaria s "Iujen potok"
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До marsianNapulno sum suglasen s teb. Tazi postupka samo sluji da se biat v gurdite y da kazvat che sega statistikite pokazvat kolko e razrasnala ikonomikata y kolko nisuk e dulgut spriamo vutreshniat produkt, "... vijte imame po maluk deficit ot prednoto pravitelstvo ... ". Realno tova ne promenia neshtata, samo statistikite koito v slucheia niama da igraiat nikakva rolia
10
5
 
13
 
! Отговори
-- преди 9 години
Ето това ви е прехвалената ЕС и "европейските ценности" - за малките държави строги правила, за големете - стъкмистика и манипулации!
9
3
 
4
 
! Отговори
marsian преди 9 години
ДДС получават ли от тези дейности ?
8
4
 
3
 
! Отговори
Ей такива едни преди 9 години
неизбрани чиновници ни бъркат на всички в джобовете и ни късат нервите. Затова и този съюз следва да се разпадне. Ей това е истинско задкулисие.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврочиновниците само да обяснят, как ще държавата ще бори престъпността, ако тя й носи печалба?
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама разбира се, че престъпността ще развълнува ЕС, щом генерира печалба, значи е в сферата на интереси за еврочиновниците. Даже вместо да се хабят, направо да разпускат полицията и ще имат колосални печалби...
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
докато в хазната не влезе и едно евро от тези дейности, те не могат да се прибавят нито към БВП, нито към кой да е друг показател, освен тези за престъпността. С други думи продажбата на наркотици, проститутцията и пр. трябва първо да бъдат легализирани, а тогава проста няма да има ЕС, защото обикновените хора не са толкова изтрещяли, като евробюрократите
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
евростъкмистика!!!!! просто да си гледаме живота!
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Италия включи парите от дрога, проституция, контрабанда в своя БВП"Скоро и наемните убииства ще са част от БВП. Упадака на запада няма край.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Включете и трафика на хора и органи тогава.
1
6
 
20
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
"Престъпният БВП" счетоводството, развълнувало ЕС - или как демократично се изкривява и напомпва една икономика от едни числа и всичко на книга е по мед и масло и ако не си съгласен с директивата следват санкции. Да живее глупоста на ЕС.