ЕС прие значими икономически санкции срещу Русия

Целта е Путин да спре подкрепата за дестабилизацията на Украйна
Обновена: 29 юли 2014 19:18 | 29 юли 2014 18:38, Елка Василева
382
ЕС прие значими икономически санкции срещу Русия
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз прие днес значим пакет от икономически санкции срещу Русия, за да принуди руския президент Владимир Путин да преустанови всякаква подкрепа за действията за дестабилизиране на Украйна, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорител на европейската дипломатическа служба.

"Постигнато беше политическо споразумение относно пакета от икономически санкции", каза говорителят. Това споразумение беше постигнато по време на заседание на посланиците на 28-те в Брюксел, посочва Франс прес.

Тези санкции ще ограничат както достъпа на руските банки до финансовите пазари, така и вноса на оръжия, на стоки с двойно предназначение и на енергийни технологии, посочва ДПА.

Още по темата

Франс прес уточнява, че според санкциите се забранява и продажбата на оръжия, на технологии с двойно предназначение, както и на технологии в областта на енергетиката.

Петролната промишленост също ще бъде засегната, добави европейският дипломатически представител, цитиран от Ройтерс.

Той поясни, че санкциите ще бъдат преразгледани след три месеца. Новият пакет влиза в сила в четвъртък, посочва ДПА.

Санкциите трябва да бъдат публикувани в официалния бюлетин на ЕС, за да влязат в сила, припомня Франс прес.

ЕС е решил днес и да блокира авоарите на четирима руски бизнесмени, близки до президента Путин. Санкциите са насочени и срещу три компании, сред които една банка. Конкретни имена не се съобщават, посочва Франс прес.

Имената на хората и на юридическите лица ще се появят утре в бюлетина на ЕС, допълва агенцията.

Черният списък на ЕС срещу Русия включва вече 87 души и 20 юридически лица, на които са замразени авоари в ЕС и е забранено издаването на визи.

За първи път ЕС атакува бизнес средите, близки до руския президент Путин. Това е много ясен сигнал за решимостта на блока да действа, за да накаже Русия заради нейните действия за дестабилизация на Украйна, отбелязва Франс прес.

Европейците искат по този начин да упражнят натиск върху руския президент, за да затвори той руско-украинската граница и така да попречи на доставките на оръжия за проруските сепаратисти в Украйна и да ги принуди да преговарят с властта в Киев.

Европейците искат също така да санкционират Русия заради присъединяването на Крим, като попречат на инвестициите в някои сектори в Крим и в Севастопол, по-специално строителството, транспорта, телекомуникациите, енергетиката, посочва европейски източник, запознат с хода на преговорите.

 "Европейските лидери си дават сметка за рисковете от репресии от страна на властта в Русия, но те взеха своето решение след един непростим акт и след начина, по който ситуацията във връзка с него беше ръководена от президента Путин", посочи европейски източник.

 "Путин ще се опита да дестабилизира европейците и действието му ще бъде тест за единството на ЕС", допълва източникът.

ЕС втвърди позицията си след падането на 17 юли на малайзийския самолет в Източна Украйна, за който се твърди, че е свален с ракета на проруските сепаратисти. В тази катастрофа загинаха 298 души.
 

/БТА/
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
2
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 266- Не, аз съм нормална българка, която НЕ ПОЗВОЛЯВА *** руснаци да я изнудват, като я заплашват с врътване на кранчето на газ през зимата, нито пък позволява руски шутове да се гаврят с РОДИНАТА Й! И БЪЛГАРИТЕ ИМАМЕ ПРАВО ДА УДРЯМЕ, КОГАТО НЯКОЙ СЕ ОПИТА ДА СЕ ГАВРИ С НАС И С ДЪРЖАВАТА НИ! ВИЕ- РУСНАЦИТЕ- ПИШЕТЕ В БГ. ФОРУМ КАК ИСКАТЕ НАД ЕС- Т,Е, И НАД БЪЛГАРИЯ, РФ ДА ИЗПОЛЗВА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, А АЗ ДА ВИ ЧЕТА И ДА СИ НАВЕЖДАМ ГЛАВАТА?! НИКОГА- ЗАПОМНЕТЕ ГО ДОБРЕ!
181
2
 
4
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 264 Айде стига с глупости а ? Нито Донецк,нито Луганск са напълно обкръжени,нито са отрязани от Русия Нито пък укр. армията е превзела Саур Могила,нито Торез,нито Шахтъорск Просто подобни лъжи,са характерни за Аваков,Ляшко и другите укр. педофили Явно и ти си фен на малките момченца ,или по-скоро на здравите мъжаги.
180
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По месту крушения "Боинга 777" Украина выпустила три баллистические ракетыКучета долни а щатите моментално омекнаха ииии МИР и преговори
179
2
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Леле че народ Арабелите в София са резултат от руската подкрепа за Асад.
178
1
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Леле че народ 260 НА ЕДИН РУСНАК НЕ МУ ВЛИЗА В РАБОТАТА КАКВИ СА БЪЛГАРСКИТЕ ПРОБЛЕМИ! НЯМА да приема путинова окупация на България само защото България има проблеми! КОЛКО СА ЕТНИЧЕСКИТЕ РУСНАЦИ В МОСКВА И ПЕТЕРБУРГ, А? ТАМ ТЕ ИМАТ ЛИ ПРОБЛЕМИ С ЧУЖДЕНЦИ, СЪБРАНИ ОТ КОЛ И ВЪЖЕ? Да си гледат техните проблемни и да не си навират муцуните в чуждите канчета!
177
2
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ Тодоре, нали се чудиш как да свържеш двата края със 750 кинта, *** да бачкаш нощна смена. Какво си увиснал тука да сееш революционни идеи?
176
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянецОт американската ракета.
175
2
 
3
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До софиянец Халал да ти е твоята родина След 20-30 години, ще са останали предимно роми,пенсионери,джихадисти Халал да са ти и на децата ти и на внуците ти Радваш ли се на Софииската Ивица Газа а ? Хубо ли ти беше,като всякакви арабели ви окупираха безценната столица И моля те,ако ще се каниш,си изпълни заканите Щото инак изглеждаш като пу*ка Но запомни,че ако се пробваш с куршум в сърцето,ако не улучиш,главата ти ще хвърчи .
174
3
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ 255- продължавай така и тотално ще ви намразят ВСИЧКИ БЪЛГАРИ-= ДАЖЕ И РУСОФИЛИТЕ! НАЙ-ДОБРИЯТ РУСНАК Е МЪРТВИЯТ РУСНАК!
173
1
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ 255 ПИЗДА ТВОЯ МАТЕРНА! БЪЛГАРИЯ Е МОЯТА РОДИНА - КАТО Я МРАЗИШ, КАКВО ПРАВИШ В БЪЛГАРСКИ ФОРУМ БЕ, ***? ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБ- КУРШУМ В СЪРЦЕТО!
172
1
 
3
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 250 Щадели цивилното население ? Ахахахахахахаахахахахахахаххахахаа А защо ли обстелват с ГРАД,Смерч и даже балистични ракети а ? Целта е ДОнбас да бъде тотално разрушен,но Донбас хранеше досега Украйна и без Донбас ,Украйна я чакат многократни голодомори Да не говорим,че я чака и зима без газ. А тя няма да е първата,нито последната Тъпите хохли сами си режат клона който ги крепи. Е сега да се топлят с израза "Които не мръзне ,той е москал"
171
5
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Имам предложение за всички руски ***, налазили българските форуми- бегом в донбас да ставате миньори/ не сапьори!:0 Там спокойно ще си изливате злобата, но не върху България, защото сме член на ес, а върху скалите:) Има да къъъртите и маате с чуковете - озлобете се, ноо там- от злоба сигурно двойни надници ще заработване , но поне по почтен начин ще си изкарвате прехраната:0 А и ще се пенсионирате по-рано, а вашият путин ще ви награди, че сте му пазили въглищата за рф от ...руските ракети;)
170
0
 
3
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 242 Верно ли ? А защо последните дни 41 укр. воиника са избягали в Русия? Защо самите украинци ,пишат,че обкръжените им бригади са практически унижтожени Защо 110 танка,не можаха да превземат Луганск? Или вчера 200 единици бронетехника не можаха да превземат напълно и едно селище? Може опълченците да са загубили градове,но укрите,са загубили стотици единици бронетехника,десетки самолети. А да не говорим за убитите.Там са сигурно хиляди вече укр. воиници заринати
169
2
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ 240 - ПИШИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - ТУК НЕ Е РУСКИ ФОРУМ! КАТО МРАЗИШ БЪЛГАРИТЕ И ЕВРОПЕЙЦИТЕ, ЩО ПИШЕШ В БЪЛГАРСКИ ФОРУМ? КОЛКО РУБЛИ ТИ ПЛАЩАТ НА КОМЕНТАР,М? ТИ НЯМАШ ЛИ НЯКАКВО ОБРАЗОВАНИЕ, ТА С ПОРЯДЪЧЕН ТРУД ДА СИ ИЗКАРВАШ ХЛЯБА?
168
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен...където сепаратистите свалиха самолета, ... да видят на место пораженията в/у останките на боинга от руската ракета...*********************************************украинските части свалиха на самолета. Откъде заеш? Обама каза? Интересно, защто?
167
1
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 237- Споделям Вашето мнение. Ес от години говори за намаляване на енергийната си зависимост от рф. Не случайно беше създаден и Третият енергиен пакет - време е наистина да се създаде единен ЕС енергиен пръстен.
166
1
 
3
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Някои хора си играят на санкции ,но лятото дами и господа свършва и идва зима. Разглезения европеец,не може без руския газ Сега си играят,играят,ама ако насред зима Газпром почне да си играе,ще има голям вой на умряло. Но така или иначе Русия ,оставя Запада да оправя Украйна Оставя на ЕС десетки милиони гладни хохъла,които ще плъзнат из целия ЕС Мосля,че много приказки изприказвахте,но нека мине зимата и тогава ще видим кой какво защо
165
2
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Путин 229- Заради този манталитет- да ИЗНУДВАТЕ , ако нещата не са по ваш вкус - не ви обичат мнозина, а и аз! Когато дойде зимата и ако България не получи определеното количество газ, защото газпром едностранно прекрати доставките за ес, такива ПАРИЧНИ санкции чакат рф, че цялата ви икономиката ще се срине!
164
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запада от години говори за намаляване на доставките от Русия, вече имат и алтернативни варианти( Норвегия, Северно море, ТАНАП през Турция)! Това е повод и възможност наистина да се намалят доставките или напълно да се спрат, а Русия нека стане чехъл на Китай, Путин да ходи да реве и да им се моли да му купят газта!
163
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре ей да пуска кой квото има атом ли е водород ли е и дасе приключва с това мъчение