ЕС се оказа неподготвен за търговска война с Русия

Европейската централна банка не може да направи кой знае колко
Обновена: 13 авг 2014 16:47 | 12 авг 2014 09:31,
230
ЕС се оказа неподготвен за търговска война с Русия
Снимка: Reuters

Силното лоби на френските земеделци се обяви за незабавното изтегляне от европейския пазар на всички плодове и зеленчуци, които вече не могат да бъдат изнесени в Русия заради ембаргото, наложено от Москва. Подобни действия бяха предложени и що се отнася до млякото, млечните продукти, месото и рибата.

Причината за това е, че производителите се страхуват, че прекомерното предлагане ще срине цените на храните в разчитащия до голяма степен на субсидии земеделски сектор в Европейския съюз (ЕС), пише CNBC.

Група експерти към Европейската комисия (ЕК) вече се е заела с изчисляването на последствията от първия етап на икономическата схватка с Русия. Широка група от представители на земеделците от различни страни се очаква да се срещнат следващия четвъртък, а от Брюксел обещават „до 400 млн. евро“ компенсации за пострадалите от санкциите земеделци.

Имайки предвид тези факти, изникват някои въпроси.

Още по темата

Първо, ембаргото не трябваше да е изненада за ЕС. Русия от месеци повтаря, че ще отвърне на санкциите на Запада. След третия пакет санкции, насочени към чувствителни сектори на руската икономика в средата на юли, Москва предупреди, че ще се прицели в земеделския бизнес на ЕС и че ще последват действия в автомобилната, самолетната и корабостроителната индустрия.

ЕС обаче се оказа неподготвен за търговска война.

Въпреки предупрежденията ЕС изглежда напълно изненадан и възмутен от това, че Русия отвърна на санкциите. Това говори за пълна липса на подготовка за сериозната и опасна игра на санкциите. Като резултат няколко страни (Финландия, Полша и някои от балтийските държави) вече поискаха компенсации за загубите си от Брюксел.

Второ, обещаната компенсация от „до 400 млн. евро“ не е съвсем адекватна. Русия е вторият по големина пазар за земеделския износ на ЕС, представлявайки 10% от него, равняващи се на 12 млрд. евро годишно. Само френският износ към Русия представлява около 1 млрд. евро.

Френският президент Франсоа Оланд, изправен пред крехка обществена подкрепа, икономически застой и растяща безработица, не посмя да прекрати сделката за доставка на два военни кораба за Русия, платена изцяло от Москва. Той показа и значителна подкрепа за предложението на земеделците за действия на ниво ЕС.

За да бъде картинката още по-неприятна, търговската война идва в доста труден момент за френско-германските отношения.

Подкрепяна напълно от Италия, Франция не се отказа да отстоява отдавнашното си искане за смекчаване на строгите фискални политики, наложени от Германия, за да се даде въздух на задъхващите се икономики в еврозоната. Оланд също така призова Германия да стимулира вътрешното си търсене и да инвестира огромния си търговски излишък от 200 млрд. евро в проекти, от които могат да се възползват европейските ѝ партньори.

Два дни по-късно правителството в Берлин отклони френските предложения, заявявайки, че „прекалено общите изявления от страна на Париж не съдържат причина, заради която Германия да променя икономическата си политика“. Подобен твърд и императивен тон едва ли е присъщ на две близки и приятелски партньорски страни.

Може ли Европейската централна банка да спаси положението?

Тя не може да направи кой знае колко. Имаше известно подобряване на кредитирането през юни, но е прекалено рано да се каже дали и до каква степен последният ход на ЕЦБ към облекчаване ще помогне на еврозоната да избегне рецесията. Кредитирането за домакинствата и нефинансовите корпорации се подобри до известна степен през юни, но ипотечните заеми – добър показател за бъдещото потребителско търсене, отчетоха леко влошаване.

При тези обстоятелства не е ясно какво повече може да направи ЕЦБ от това, което вече е направила, за да се справи с проблемите в условията на растяща несигурност. Тя ще успее да спаси паричния съюз, но за жалост това е единствената добра новина, която може да се каже в момента.
 
Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма страшно евро-земеделецът ще го замести ГМО мутантът Монсанто, а средностатистическия евро-демократичен потребител, или още известен като *** ще се тъпче с тоя ***.
18
35
 
2
 
! Отговори
xax преди 9 години
Загубите на ЕС в сравнение на тези на Русия са минимални. ЕС за добро или за лошо е свикнал да живее винаги "на макс" и като има лек трус страните започват да мрънкат.
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно, дами и господа. Вчера Барозу размаха пръст на Путин. Последният ще се стресне и ще се завре в миша дупка, защото и *** де Расмус е много як.
16
0
 
55
 
! Отговори
д-р преди 9 години
Американците измамиха глупавата, дърта Европа, която със сенилния си мозък наложи санкции, за да угоди на Америка. Кой изгуби - Европа! Кой печели - Америка!Третата световна война започна и това е война срещу долара. Тъпите канчета от ЕК още не са рзабрали основни постулати на съвременния свят, а искат да управляват 500 млн. души. *** за тях, ама не в ушите, а където трябва!!!
15
0
 
61
 
! Отговори
Мичо преди 9 години
Така се получава, когато ЕС играе по свирката на САЩ. САЩ им дреме на сайдера за икономиката на ЕС - колкото по-слаб и зависим икономически и политически ЕС - толкова по-добре за САЩ. Те имат интерес от дестабилизация и разруха, за да могат да доминират. Вижте ги само колко бази имат в почти всяка европейска държава. И после ще сочат с пръст и ще говорят за нашествия и инвазии..
14
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слушах американците как се успокояваха по CNN че експорта им на храни за Русия бил пренебрежимо малка величина и нямало да ги засегне. И хич грам мисъл за ЕУ. То на Путин целта му е да разклати доверието между ЕУ и САЩ, боли го фара за храните и земеделската продукция. Разделяй и владей.
13
0
 
58
 
! Отговори
Men преди 9 години
Хубаво си беше заспала руската мечка що им трябваше да я ръчкат. Сега всички ще му ядем к
12
21
 
2
 
! Отговори
асд преди 9 години
абе селяни гледайте си *** и не си главата там където няма да ви стане и носа. *** били. *** си ти .
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ami namesto da uni6tojavat rekoltata za da dyrjat cenite visoki - daite ia na bednite! ama pusta lakomia za pari. vsi4ko se dyrji izkustveno na visoki ceni. hubavo e da ima6 malko pari4ki ama da lamti6 za tiah...na onia sviat ne moje6 da gi vzeme6. ne obi4am komunistite, no putin razkaza igrata na zapada tihom mylkom.
10
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално, след като европейските лидери са безмозъчни мекотели, изпълняващи чинно заповедите на чичо Сам. Що за тъпо *** трябва да си, да предприемаш санкции срещу Русия, без да си си направил предварителна оценка, за щетите, които ЕС ще понесе заради санкциите?
9
0
 
47
 
! Отговори
без майтап преди 9 години
Европейската централна банка не може да направи кой знае колко. Преведено на български език това означава, че Европейската централна банка е безсилна и няма да предприеме нищо!
8
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спират експорта на резервни части и автомобили Лада и Волга за ЕУ и САЩ. Индустрията в паника :)Иначе сериозно - Путин както винаги стабиУен.Да му мислят дребните прозиводители, в бедните страни на Европа, като нашата.Излишъкът на Европа ще помете родното прозиводство, като летен потоп.
7
1
 
25
 
! Отговори
макето преди 9 години
абре наскоро ми попадна една 15 годична ябълкова ракийка елексир значи така се разлива че душата мърка кат коте не е редно да им давам акъл на европейците но мако предприемчивост требе
6
0
 
49
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Интересна работа,цяла европа е в паника че цените ще се сринат,само у нас "експертите" на новото правителство обясняват че очакват поскъпване с около 40-40 % на зеленчуците и млечните продукти заради ембаргото на Путин...всички на къстерме,само ние на бамбашка,хаха
5
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се, че са неподготвени. Това там са някакви големи деца! И гейове ... какво да подготвят, те само се лигавят!Единия искал повече жени да ставали комисари! Виж го малко недораслия *** ,колко му е акъла ..
4
0
 
69
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Истината е ,че никой не е очаквал Русия да наложи сакнкции и сега ЕС се чуди кво да прави Е тая продукция,дето е предназначена за Русия ,къде да я дянат а ? За пореден път Европа се преебава ,заради САЩ То така е,като ЕС се упрвлява от рептили и *** на Обонго
3
0
 
67
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Не може да си подготвен за каквото и да било срещу държава , която на практика има всичко !
2
2
 
45
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Слушайте още "Юнайтед Стейтс" па като почнат и с авточастите ,ще говорим пак.
1
0
 
32
 
! Отговори
Ябълкопроизводител преди 9 години
БАХ МАА МУ ! ЛОШО !