Европа "се простреля в крака", налагайки санкции срещу Русия

Унгарският премиер иска промяна в политиката на санкции на ЕС
Обновена: 15 авг 2014 14:17 | 15 авг 2014 13:26, Елка Василева
258
Европа "се простреля в крака", налагайки санкции срещу Русия
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз сам си навреди икономически, налагайки санкции на Русия заради Украйна, заяви унгарският премиер Виктор Орбан и призова да се преразгледа тази политика, съобщи Ройтерс.

"Политиката на санкции, следвана от Запада, т.е. от нас, и предизвикала ответни действия от страна на руснаците, причинява повече вреди на нас, отколкото на Русия", каза Орбан в радиоинтервю. "В политиката на това му се казва сам да се простреляш в крака", добави унгарският премиер.

По думите му ЕС трябва не само да компенсира загубите на производителите от страни като Полша, Словакия, Унгария или Гърция, които понасят загуби, но и да преразгледа като цяло политиката си на санкции.

Още по темата

Вчера и словашкият премиер Роберт Фицо окачестви санкциите като "безполезни" и заплаха за икономическия растеж на ЕС.

Ориентираната към износ Унгария е силно зависима от вноса на енергийни източници от Русия. Тази година Будапеща сключи договор за 10 милиарда евро с "Росатом" за разширяване на единствената унгарска АЕЦ. Освен това Русия е най-големият търговски партньор на Унгария извън ЕС с износ от 2,5 милиарда евро през 2013 г.

Днес външните министри от ЕС имат извънредна среща, за да обсъдят конфликтите в Украйна и Ирак.

В интервюто си Виктор Орбан казва още: "Ще направя всичко по силите си - разбира се, ние напълно осъзнаваме каква е тежестта на Унгария, така че възможностите ни са ясни, но аз ще търся партньори за промяна в политиката на санкции на ЕС, която според мен не е била обмислена достатъчно добре".

Във вторник унгарското министерство на земеделието обяви, че износът на селскостопанска продукция няма да пострада значително от руската забрана за внос на някои храни от ЕС.

Според ведомството забранените стоки възлизат на по-малко от 30 на сто от земеделския износ за Русия и представляват едва един процент от целия износ на унгарски селскостопански продукти.

На фона на слабия икономически растеж в източните страни членки на ЕС Унгария е сред държавите от региона с добри показатели. Обявените вчера предварителни данни за БВП в Словакия, България и Унгария са по-добри от очакваното, като Унгария регистрира растеж от 0,8 пункта за второто тримесечие на годината, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
3
 
2
 
! Отговори
Бреййййй.... преди 9 години
...явно дълго си вървял след войниците ....ха,ха,хааааааа...Как е цвайтерчето , здраво ли е...??!!С какво ти го мажеха , братушките..??
148
6
 
3
 
! Отговори
ЯВНО... преди 9 години
Тука некои са много сведующи по руско-украинския конфликт, защото ...като "ку"вите са вървяли след войниците".../като Т.Христов/
147
0
 
5
 
! Отговори
Заблуден преди 9 години
ПОЛЕЗНИ *** ,както е казал Ленин,винаги ще се намерят, "за да намажат въжето",с което,пак по думите на Ленин, ще ги обесим!
146
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ СЪМ ЛИ ЯСЕН..???ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ НА ЕС....ПАК ЩЕ ГИ ЯДЕТЕ ВИЕ,БЕ...ХА,ХА,ХАААААААААААУ СОФЕТО И ФИЛИБЕТО ......ДОМАТИТЕ И ПРАСКОВИТЕ НЕ РАСТАТ ПО ТРАМВАЙНИТЕ ЛИНИИ..!ПРОСТО ЗИМАТА ЩЕ ПЛАЩАТЕ ПОВЕЧЕ.....ЗА КОНСЕРВИТЕ!
145
3
 
13
 
! Отговори
Пъзел преди 9 години
Не в краката, в главата се застреля Европа...ама това е защото се води по акъла на хАмериканците...На тях не им пука и се чудеха кой да набутат в огуъня...
144
0
 
3
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
гецо, моите уважения, че сте помогнали на унгария. предполагам орбан ще го оцени по добава. имате ли идея дали пеевски, доган, хр. бисеров петното, бареков, серж, орешарски, драгалевския лаборант и др.. са по-българи от нас? споделете.
143
7
 
2
 
! Отговори
гецо преди 9 години
тая държава ще е наша държава,няма да е на руснаци на турци на европейци. *** сме по българи от българите
142
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Тоя лъже не му вярвайте,говори глупости,какъв политик е той никакъв вижте нашите "достойни" мъже ирландсата овчарка ,Буда и сие те веднага категорично се изказаха по въпроса Путин бил бандит,а Русия за нищо не ставала.Ето това е позиция на кокошкарската България която по население е половин Москва.Видяла лисицата че не стигнала гроздето и си рекла,че е горчиво.Не политици имаме ние а кокошкари,пръкнали се от никъде.
141
1
 
5
 
! Отговори
гецо преди 9 години
дали сме специалисти или не,при нас всичко се прави с любов. живота ни е любов и се радваме на него и децата си правим с любов а вие и деца не правите. гласували сме за пари,щом дават ще взимат наште хора.кои ги дава тия пари,българите ги дават от кражбите.ние крадем по нужда и по малко да се храним,вие с милиони от алчност. за друго ви мързи и да гласувате дори ви мързи
140
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орбан дгд!Зеленчуците от ЕС , ще ги преработят на консерви, сладка и компоти ....и пак ВИЕ СОЦ-ГЛАДиаторите ще ги изядете --АМА НА ПО-ВИСОКА ЦЕНА!!!!ЕС...ТОВА НЕ ТИ Е СССР!!!Там се мисли с глава и в пари----НЕ СЪС ПАРТИЕН ***!ДОГОДИНА , ПРОСТО ПАЗАРА НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ЩЕ СЕ ПРЕОРИЕНТИРА КЪМ ДРУГИ СТРАНИ!КОГАТО ИМА ПАРИ И ТЪРСЕНЕ----ВИНАГИ ИМА КОЙ ДА ГО ДОСТАВИ ,.... ДОРИ И НА ЛУНАТА!/...ама червените ви мозъчета не могат да мислят до там....ТРУДНО Е...!!!!!!/
139
0
 
5
 
! Отговори
до гецо преди 9 години
за скрап ли взехте мечовете и щитовете,защото сте специалисти
138
7
 
5
 
! Отговори
гецо преди 9 години
аз съм етнически *** и съм по българин от вас.и да знаете че тая държава я има благодарение на нас.още при Аспарух е имало елитни части от *** които вечерта преди битката влизат във византийския лагер и окрадват мечовете и щитовете.на сутринта византийската армия се строява без оръжие. Аспарух напада,византийците бягат.така става тази държава
137
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
180 пиянде, русия всички войни е загубила- и ПСВ и ВСВ, къде е сега сесесере- то- в гробището...И сегашната война в Украйна руснаците вече я губят, въпрос на седмица- две е краха им в Донецк и Луганск
136
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма ли как да влезем в съюз с Русия, вместо към Нато и ЕС,един път да сме от страната на победителите.
135
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 173 нали руския ви е майчин бе дудук, чети как украинците ви правят на кайма
134
0
 
4
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
спусъкът все пак бе натиснат от вашингтон. аз лично не очаквам каквито и да е щети за "водачи"-те, предизвикалите поредната война в границите на европа. защото се говори за всичко друго, само не и за състоянието на хората живеещи в границите на украина. все пак какво им е на ащън, путин и обама. имат си жилища, храна, ток, вода и пари по сметките. както и огромно место за изяви в пресата. какво му трябва повече на човек?
133
0
 
1
 
! Отговори
до 172 преди 9 години
турчин от БГ.....нещо се бъркаш брат(сестро).....аз съм от БГ и произвеждам в БГ (не че не произвеждам *** де... :)
132
4
 
1
 
! Отговори
УнIaн преди 9 години
Почти 90% украинцев считают себя патриотами15.08.2014 | 11:090 0 0 0 086% граждан Украины считают себя патриотами своей страны. При этом однозначно характеризуют себя патриотами 50%, еще 36% скорее да, чем нет. Только 6% не считают себя патриотами, 8% - не смогли определиться.
131
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Районьi Донбасса не пострадали в результате действий боевиков, а в результате действий и артелерийских обстрелов укропитеков.
130
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
модератореее, спри тоя дето копипейства от украинския сайт meta.ua всякаква помия-тук е българско и на нас писания на чужди езици не ни трябват !