Европа "се простреля в крака", налагайки санкции срещу Русия

Унгарският премиер иска промяна в политиката на санкции на ЕС
Обновена: 15 авг 2014 14:17 | 15 авг 2014 13:26, Елка Василева
258
Европа "се простреля в крака", налагайки санкции срещу Русия
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз сам си навреди икономически, налагайки санкции на Русия заради Украйна, заяви унгарският премиер Виктор Орбан и призова да се преразгледа тази политика, съобщи Ройтерс.

"Политиката на санкции, следвана от Запада, т.е. от нас, и предизвикала ответни действия от страна на руснаците, причинява повече вреди на нас, отколкото на Русия", каза Орбан в радиоинтервю. "В политиката на това му се казва сам да се простреляш в крака", добави унгарският премиер.

По думите му ЕС трябва не само да компенсира загубите на производителите от страни като Полша, Словакия, Унгария или Гърция, които понасят загуби, но и да преразгледа като цяло политиката си на санкции.

Още по темата

Вчера и словашкият премиер Роберт Фицо окачестви санкциите като "безполезни" и заплаха за икономическия растеж на ЕС.

Ориентираната към износ Унгария е силно зависима от вноса на енергийни източници от Русия. Тази година Будапеща сключи договор за 10 милиарда евро с "Росатом" за разширяване на единствената унгарска АЕЦ. Освен това Русия е най-големият търговски партньор на Унгария извън ЕС с износ от 2,5 милиарда евро през 2013 г.

Днес външните министри от ЕС имат извънредна среща, за да обсъдят конфликтите в Украйна и Ирак.

В интервюто си Виктор Орбан казва още: "Ще направя всичко по силите си - разбира се, ние напълно осъзнаваме каква е тежестта на Унгария, така че възможностите ни са ясни, но аз ще търся партньори за промяна в политиката на санкции на ЕС, която според мен не е била обмислена достатъчно добре".

Във вторник унгарското министерство на земеделието обяви, че износът на селскостопанска продукция няма да пострада значително от руската забрана за внос на някои храни от ЕС.

Според ведомството забранените стоки възлизат на по-малко от 30 на сто от земеделския износ за Русия и представляват едва един процент от целия износ на унгарски селскостопански продукти.

На фона на слабия икономически растеж в източните страни членки на ЕС Унгария е сред държавите от региона с добри показатели. Обявените вчера предварителни данни за БВП в Словакия, България и Унгария са по-добри от очакваното, като Унгария регистрира растеж от 0,8 пункта за второто тримесечие на годината, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
219. Знаеш ли , че чрез повече износ от внос , защитаваш собствените си интереси. Орбан ( Унгария ) имат износ за Русия, от което печелят.Русия може да внася същите продукти и от други държави. Повече са желаещите държави да ти внесат продукция !Та ти си изключително умен , дето не разбираш политиката на Орбан !
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Унгарският премиер Виктор Орбан явно е достоен човек и политик.За българските политици(дали са български е под съмнение) не мога да кажа същото.Срам са те за България!
167
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съжалявам, че не съм се родил в Унгария.
166
1
 
6
 
! Отговори
Пърчово мъдо преди 9 години
До Анонимен...а Унгария има полза от това, вече се вижда и нейното материално измерение, факт!
165
2
 
11
 
! Отговори
Anti-U$A преди 9 години
Най-големият камък в двора на "нашите"(те, че не са наши е ясно) евроатлантици е това, че Чехия и особено Унгария, вероятно най-пострадалите от СССР страни, днес държат здраво за добрите отношения, политически и икономически, с Русия.Но нашите политици, дори от уж про-руската "левица"(това ако е левица, трамваят е самолет) са мощно огъзени на Империята на Злото САЩ!Анатема за тези предатели на България!СМЪРТ ЗА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО!
164
2
 
16
 
! Отговори
финасист преди 9 години
Кой има интерес от разединена Европа ? Кой гледа да скара ЕС, с Русия, ако може и до война да ги докара...Кой,кой, ние знаем кой, но нека да го проумеят зелките от ЕС,и всички ***. Къде е нашия Орбан който не се дупи на *** и зелките, и ще имаме ли такъв политик?Ха дано, ама надали....
163
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dobre che ne e vkr ak a!
162
2
 
19
 
! Отговори
проруска преди 9 години
до227Затова го харесват и избират унгарците с голямо мнозинство трети път за премиер.Орбан е един много достоен политик. Прочети какво прави в Унгария и тогава плещи глупости.
161
26
 
3
 
! Отговори
помнете ми думата преди 9 години
Орбан е ***, който води Унгария към фалит...скоро ще се чуе.Затова е заел поза на 4 крака пред ***, защото само той е глупав достатъчно да му даде пари за глупостите му...
160
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименNe bih kazal, che na Putin mu e zdrava rykata. Po-skoro mu e meka.
159
7
 
6
 
! Отговори
dobrodetel преди 9 години
До АнонименЗащо гербави?Та от тези 25г.преход те бяха на власт 3години и се опитаха да направят долу-горе нещо.
158
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е нашият Орбан ?! Само завиждаме на другите, но нямаме мъже на място.
157
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според едно проучване от тези дни,българинът иска да бъде управляван от здрава ръка.И аз съм съгласен,само че тази здрава ръка да бъде като Орбан или Путин.Пък ако щете и Ердоган.
156
40
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виктор Орбан е марионетка на *** и обслужва руските интереси, а не унгарските, факт.
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
207, съжалявам, че мога да ти дам само един +.
154
5
 
4
 
! Отговори
ОБЯВА преди 9 години
Скопявам ТРОЯНСКИ КОНЕ - БЕЗПЛАТНО.
153
5
 
8
 
! Отговори
гецо преди 9 години
но да се върнем на темата. да аз съм от *** етнос,не се срамувам но не се и гордея с моя народ.само че преди да пишете срещу другите трябва да се видите от страни какво представлявате. никой българин не вярва в българска институция,дали е парламент политици съд банки полиция,всичко е продадено.управлява един от сараите,много българи му слугуват,другите слугуват на руснаци,европейци американци. вие сте по душа слугински народ. в това отношение сте по долу от нас
152
15
 
5
 
! Отговори
ГО4О преди 9 години
Който харесва Русия и Путин: "куфар, гара, Москва"! С удоволствие ще ви изпратим.
151
2
 
0
 
! Отговори
обективен преди 9 години
Die Welt: российский нефтяной гигант оказался в замкнутом круге15.08.2014 | 16:44Санкции Запада пошатнули российского энергетического гиганта Роснефть. Поэтому генеральный директор Игорь Сечин просит у Владимира Путина 31 миллиард евро. Игорь Сечин просит для "Роснефти" финансовой поддержки в размере 1,5 трлн руб., или эквивалент 31 млрд евро - эта сумма в точности соответствует задолженности концерна к средине года. По предложению Сечина российский государственный фонд должен купить облигации его предприятия. Премьер Дмитрий Медведев намерен рассмотреть предложение, заявил он. Но это вряд
150
2
 
4
 
! Отговори
гечо преди 9 години
до 190само казвам че сме по българи от вас защото имаме деца и не крадем с милиони от алчност като вас.тия дето ги изброяваш,всичките са ваши.те са тия които купуват избори с крадени пари за да крадат още повече.те развращават нашите хора. за тях няма съд и присъда защото и правосъдието ви е такова. казват че ние *** гласуваме, ами вие защо не гласувате,защото и това ви мързи да правите, затова нашия етнос е по държавотворен