ЕС се оказа неподготвен за търговска война с Русия

Европейската централна банка не може да направи кой знае колко
Обновена: 13 авг 2014 16:47 | 12 авг 2014 09:31, Боян Христов
230
ЕС се оказа неподготвен за търговска война с Русия
Снимка: Reuters

Силното лоби на френските земеделци се обяви за незабавното изтегляне от европейския пазар на всички плодове и зеленчуци, които вече не могат да бъдат изнесени в Русия заради ембаргото, наложено от Москва. Подобни действия бяха предложени и що се отнася до млякото, млечните продукти, месото и рибата.

Причината за това е, че производителите се страхуват, че прекомерното предлагане ще срине цените на храните в разчитащия до голяма степен на субсидии земеделски сектор в Европейския съюз (ЕС), пише CNBC.

Група експерти към Европейската комисия (ЕК) вече се е заела с изчисляването на последствията от първия етап на икономическата схватка с Русия. Широка група от представители на земеделците от различни страни се очаква да се срещнат следващия четвъртък, а от Брюксел обещават „до 400 млн. евро“ компенсации за пострадалите от санкциите земеделци.

Имайки предвид тези факти, изникват някои въпроси.

Още по темата

Първо, ембаргото не трябваше да е изненада за ЕС. Русия от месеци повтаря, че ще отвърне на санкциите на Запада. След третия пакет санкции, насочени към чувствителни сектори на руската икономика в средата на юли, Москва предупреди, че ще се прицели в земеделския бизнес на ЕС и че ще последват действия в автомобилната, самолетната и корабостроителната индустрия.

ЕС обаче се оказа неподготвен за търговска война.

Въпреки предупрежденията ЕС изглежда напълно изненадан и възмутен от това, че Русия отвърна на санкциите. Това говори за пълна липса на подготовка за сериозната и опасна игра на санкциите. Като резултат няколко страни (Финландия, Полша и някои от балтийските държави) вече поискаха компенсации за загубите си от Брюксел.

Второ, обещаната компенсация от „до 400 млн. евро“ не е съвсем адекватна. Русия е вторият по големина пазар за земеделския износ на ЕС, представлявайки 10% от него, равняващи се на 12 млрд. евро годишно. Само френският износ към Русия представлява около 1 млрд. евро.

Френският президент Франсоа Оланд, изправен пред крехка обществена подкрепа, икономически застой и растяща безработица, не посмя да прекрати сделката за доставка на два военни кораба за Русия, платена изцяло от Москва. Той показа и значителна подкрепа за предложението на земеделците за действия на ниво ЕС.

За да бъде картинката още по-неприятна, търговската война идва в доста труден момент за френско-германските отношения.

Подкрепяна напълно от Италия, Франция не се отказа да отстоява отдавнашното си искане за смекчаване на строгите фискални политики, наложени от Германия, за да се даде въздух на задъхващите се икономики в еврозоната. Оланд също така призова Германия да стимулира вътрешното си търсене и да инвестира огромния си търговски излишък от 200 млрд. евро в проекти, от които могат да се възползват европейските ѝ партньори.

Два дни по-късно правителството в Берлин отклони френските предложения, заявявайки, че „прекалено общите изявления от страна на Париж не съдържат причина, заради която Германия да променя икономическата си политика“. Подобен твърд и императивен тон едва ли е присъщ на две близки и приятелски партньорски страни.

Може ли Европейската централна банка да спаси положението?

Тя не може да направи кой знае колко. Имаше известно подобряване на кредитирането през юни, но е прекалено рано да се каже дали и до каква степен последният ход на ЕЦБ към облекчаване ще помогне на еврозоната да избегне рецесията. Кредитирането за домакинствата и нефинансовите корпорации се подобри до известна степен през юни, но ипотечните заеми – добър показател за бъдещото потребителско търсене, отчетоха леко влошаване.

При тези обстоятелства не е ясно какво повече може да направи ЕЦБ от това, което вече е направила, за да се справи с проблемите в условията на растяща несигурност. Тя ще успее да спаси паричния съюз, но за жалост това е единствената добра новина, която може да се каже в момента.
 
Още икономически новини четете в Investor.bg


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
2
 
! Отговори
задник преди 6 години
но май идва време да бъдат отсвирени по руски , сещате се
179
0
 
3
 
! Отговори
задник преди 6 години
време е тъпите европейци да си извадят главите от задниците , и да започнат да мислят , и да разберат че като се дупят на америка , , ще се осерат без надежда за почистване , много е лошо като си живеят на висок стандарт , да паднат в *** , лошото е че и нас ни вкараха в ситата и щастлива европа , та ни се е ба мамата , да видим какво ни готви дядо мраз през зимата , и сигурно високо демократичните европейски *** , ще ни отсвирят пак , по всички високо европейски демократични стандарти
178
1
 
1
 
! Отговори
Психясъл преди 6 години
Ми като е така ЕС да почнат да купуват петрол и газ от другаде и кот стане ! Ха-ха
177
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе какви са тия 400 мил евро компенсации,откъде се дават тия пари,маи и ес печата в повече като сащ ми се струва,от ден на ден взех да вярвам че парите нямат стоиност а са само цветна хартия
176
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати , крушите ,доматите и прасковите....ха,ха,хаааа...ЕВРОПА ЩЕ ГИ ИЗКУПИ , НАПРАВИ НА КОНСЕРВИ ....И ПАК ЩЕ ГИ ИЗЯДЕТЕ, АМА НА ПО-ВИСОКА ЦЕНА!ЕС---НЕ Е СССР , ***!В ЕС , СЕ МИСЛИ С ГЛАВА и с ПАРИ .....НЕ С ПАРТИЕН ЗАДНИК!ДОГОДИНА ЕВРО-ПАЗАРА , ПРОСТО ЩЕ СЕ ПРЕОРИЕНТИРА КЪМ ДРУГИ ЧАСТИ НА СВЕТА!НИЩО ЧУДНО , ДОГОДИНА И ГАЗОВИТЕ ДОСТАВКИ ОТ РУСИЯ ВЕЧЕ ДА НЕ СА ОТ ТАКОВА ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЕС!!ИМА И СЕВЕРНИ , И ЮЖНИ ДОСТАВЧИЦИ-----има ли пари и търсене -ВИНАГИ ИМА КОЙ ДА ДОСТАВИ!
175
0
 
5
 
! Отговори
до 216 преди 6 години
Много мирни са били японците през ВСВ, о да, направо. :) Отговорни са всъщност за най-големите масови кланета и малтретиране на военнопленници. Големи копеленца са били японците тогава.Запознай се в интернет и с Отдел 731. Вярно, че хамериканците потулиха работата по въпроса и тихомълком свиха всички резултати от работата на отдела, но в същината си, изродщините в Отдел 731 са били изцяло по японска инициатива.
174
4
 
7
 
! Отговори
селяк преди 6 години
Напротив, ЕС са си напълно подготвени.Просто в западна Европа парите падат от сферите на услугите и администрация.Най-много ще лапат (в негативния смисъл на думата) по-бедните членки, които разчитат повече на производство на продукти.Тъй тя.
173
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те им пратиха Ленин да ги събори, те с избити офицери и смазана икономика завладяха Европа. Ако не беше атомната бомба на САЩ сигурно и американците сега щяха да отдават чест по комсомолски. Хитлер използваше ресусрите както на цяла Европа, така и на САЩ. САЩ финансират по онова време както СССР, така и Хитлер. 91 не се разпадна СССР. Разпадна се германската идеология.
172
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНакрая ще излезе, че капитализмът е въздух под налягане, финансов балон без реално покритие.-----------------------a be stiga si povtarql kat papagal zaucheni klisheta, kakyv finansov balon kato vsichko se proizvezda.balona e rashata deto i riba ne mogat da ulovqt
171
20
 
9
 
! Отговори
до д-р Щирлиц преди 6 години
Другарю, а шведите колко пъти са ви завладявали? Японците, въпреки че не са в Европа, дали не ви опънаха в началото на 20-ти век? А ПСВ...след ПСВ, д-р Ленин, с немски пари, осъществи coup d'etat. А 1991...какво се случи, само ви се разпадна изгнилата империя. Няма непобедима нация, особено нация от слабоволеви пияници.
170
23
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До 11Я кажи, като не се разбра кой свали самолета, за какво са тия санкции? Доказаха ли участие на Русия в свалянето?----------------Разбира се, че доказаха.
169
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мнениенНакрая ще излезе, че капитализмът е въздух под налягане, финансов балон без реално покритие.Добре ще е този, който разполага с реални блага или произвежда стоки от първа необходимост-------------Храната от коя необходимост е? Щото рашките я внасят.
168
6
 
16
 
! Отговори
Stamat преди 6 години
Putin srita ES po kokal4etata :-D
167
4
 
49
 
! Отговори
Коста Илиев преди 6 години
А какво иска ЕС? Русия да стои с вързани ръце и да я налагат с камъни?! То е ясно, че който държи да се защитава, ще стисне юмруци и също ще се бие! Не върви едните да налагат санкции, пък после да се цупят, че и тях ги кастрят по същия начин! Каквото повикало, такова се обадило!
166
4
 
46
 
! Отговори
мнениен преди 6 години
Накрая ще излезе, че капитализмът е въздух под налягане, финансов балон без реално покритие.Добре ще е този, който разполага с реални блага или произвежда стоки от първа необходимост.
165
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е ли по правилно да се каже,че някои се оказаха неподготвени при прехвърляне на стоки по време на търговска война или по време на горещата супа,много са правилата,но някои са по успешни.
164
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 202. Вие може да не ползвате газ но много други хора в Бг ползват. А газ ползват и болници и училища и предприятия къдто още ги има и спирането на доставките за България няма как да не се отрази. Това че на Вас няма нищо не значи Вие не сте държавата и това да гледате само от собствената си камбанария не Ви дава правото да говорите от името на всички.Замислете се всички само за момент какво значи спиране на "газа" за цялата държава.
163
0
 
22
 
! Отговори
hanko преди 6 години
Spoko.dnes v israelskata pressa pishe Che udvoyavat exporta na plodove za Rusia.
162
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 198Оръфляк си ти. А заплахите идват от любимците ти в Киев.
161
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 195 Какво да види за газовото кранче, бе ***? :))) Заплашваш ли нещо, а? Ами тогава да не ви пускаме Южния поток през нас, щом сте такива мераклии да заплашвате с газовото кранче?