Британските консерватори със смазваща победа

Заваляха оставки на лидери на други партии
Обновена: 12 май 2015 16:20 | 8 май 2015 15:15, Елка Василева
24
Британските консерватори със смазваща победа
Дейвид Камерън със съпругата си на Даунинг стрийт 10. Снимка: Reuters

Британските консерватори вече имат абсолютно мнозинство в парламента и ще могат да управляват самостоятелно през следващите пет години, предаде Франс прес.

Партията на премиера Дейвид Камерън си осигури до момента 326 места в 650-членната Камара на общините, показват официални данни. Вече са ясни резултатите в 643 едномандатни избирателни района, т. е. остава неясно разпределението на още 7 мандата в долната камара на парламента.

Още по темата

Лейбъристката партия спечели със 100 мандата по-малко от торите. Лидерът й Ед Милибанд подаде оставка след неуспеха на неговата партия на парламентарните избори.

Милибанд съобщи, че вече се е обадил по телефона на премиера Дейвид Камерън и го е поздравил за победата на неговите консерватори.

Главната опозиционна сила във Великобритания остана втора на изборите.

Още по-съкрушително поражение претърпя Либерално-демократическата партия, която изгуби 47 места. В новия парламент либералдемократите ще имат само осем депутати.

След победата лидерът на консерваторите Дейвид Камерън обеща да обедини страната и заяви, че негова цел е проста – правителство за всеки жител на Обединеното кралство. През втория си мандат британският премиер възнамерява да продължи своята политика на икономии, за да възстанови баланса на държавните финанси.

Камерън потвърди предизборното си обещание в близките години да бъде проведен референдум за членството на Великобритания в ЕС.

Милибанд нарече следизборната нощ „много трудна и обидна нощ“ за неговата партия, а лидерът на либералдемократите Ник Клег я определи като жестока нощ на наказание.

Клег, както и Милибанд, влиза в парламента, но обяви, че се оттегля от лидерския пост в партията.

Триумф на Шотландската национална партия и крах на ЮКИП

Шотландската национална партия /ШНП/ постигна сразяваща победа над местните лейбъристи, печелейки депутатските мандати в 56 от общо 59 окръга в Шотландия.

В Единбург лидерът на ШНП Никола Стърджън подкрепи възможността за нов референдум за независимост на Шотландия, макар и не в близко бъдеще.

По думите й независимостта на Шотландия в момента не е главен приоритет на партията. Стърджън обаче даде да се разбере, че Великобритания я очаква сериозна политическа борба между ШНП и консерваторите.

Партията за независимост на Обединеното кралство /ЮКИП/, която се бореше в предизборната кампания с антиимигрантска платформа и призоваваше за излизане на Великобритания от ЕС, спечели само в един окръг.

Лидерът на ЮКИП Найджъл Фараж обаче не влиза в парламента и обяви, че подава оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
1
 
! Отговори
k преди 8 години
IZBORI V RABOTEN DEN NE SA IZBORI .
12
3
 
2
 
! Отговори
Hayvanko преди 9 години
Айде сега и нашия консерватор Барака да живне малко .
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А шотландците са си съвсем ОК - казаха, че не искат да излизат от UK, но на парламентарните си гласуваха за техните хора. Не виждам какъв е проблема и защо трябва да има фалшификации?
10
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Звучен шамар в сурата на евроскептиците! Не са ми любимци англичаните, но ето за това са велик народ - знаят кое е добре за тях и кое - не. Много други, сред които и ние, не можем да направим тази разлика.
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Колко загуби му трябваха на Станишев за да разбере че всъщност губи а не че печели. Корумпиран, крадлив и невероятно злобен човек беше Станишев."Все пак е украинец... :)
8
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето затова са велика нация. Kогато от изток, от Мордор се надигне злото, този велик народ се обединява около принципите на равноправието и свободата. И най-малката идея за обвързване с *** на *** води до едно - out forever. A сега смрадливите ***-ПУТлоги нека да започнат с минусите. Тази вечер ще пия едно шотландско за здравето на кралицата и величието на UK.
7
2
 
17
 
! Отговори
СС преди 9 години
И нито един емигрирал полицай (пенсионер) и военен пенсионер
6
3
 
18
 
! Отговори
Sabaton преди 9 години
До Анонимен 7И нито един емигрирал митничар, представи си !
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаят да смятат англичаните,не са тъпоглави -фараж взел да ги агитира против българи и румънци - хахаха ! Елита на нацията ни отиде там , безплатно обучени лекари,инжинери ,млади и работливи
4
4
 
15
 
! Отговори
Sabaton преди 9 години
Какво става днес, само хубави новини ?:)
3
9
 
22
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Шотландските националисти имат впечатляващ резултат, доста по-различен от този на референдума за независимост, дали последния не беше леко фалшифициран ;)
2
4
 
14
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
По едно време и у нас май имаше либерално-демократическа партия,дали всички те и членове не бяха доносници на ДС
1
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фараж си е еднодневка като Волен