Защо цяла Европа следи изборите във Великобритания?

Двете водещи партии са с равни резултати според социолозите
7 май 2015 08:55, Елка Василева
8
Защо цяла Европа следи изборите във Великобритания?
Снимка: архив, Reuters

Великобритания избира днес нов парламент. Гласуването започва в 9 часа българско време. Избирателите ще решат дали в следващия парламент ще има стабилно мнозинство и дали ще има устойчиво правителство. БНТ обяснява защо изборите се следят в цяла Европа.

Изборите са много оспорвани и битката е буквално за всеки един глас. До последно нямаше категорична социологическа прогноза коя партия може да спечели. Понякога разликата между първата и втората стигаше до два процента, но често ставаше дума за части от процента. Последните проучвания на общественото мнение дават равни резултати на двете водещи партии във Великобритания - консерваторите и лейбъристите – по 33-34% от гласовете.

Още по темата

Възможно е нито една партия да не получи абсолютно мнозинство в парламента. Това означава, че дори и втората по брой депутати партия може да състави правителство.

В Камарата на общините – долната камара на британския парламент, чийто членове се избират от гласоподавателите, има 650 места. Днес на много места се произвеждат и избори за общински съветници, а в шест места – и за кмет.

Но вниманието е към парламентарния вот, защото съставът на новото правителство ще определи освен как ще се разрешават проблемите на Великобритания и евентуално промяна в отношението й с Европейския съюз. През последните години има призиви за такава промяна, тъй като някои политици, а и гласоподаватели смятат, че Великобритания е поставена в неизгодна позиция.

Гласуването приключва в полунощ българско време, първите резултати ще станат известни в петък сутринта. Преди това ще бъде ясна и избирателната активност. На практика кралицата също има право да гласува, но е избрала да не прави това, защото иска да остане политически неутрална.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
англия е ограбвала колониите векове тях ли ще ги мислимникойне го интересува кой ще спечели защото който е богат ще стане по богаткойто е беден ще си остане такъв така е навсякъде по света
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
цяла Европа?лично мен хич не ме интересуват
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа да не следи Великобритания, а да дойде и да следи България, че пак се заформя огромната фалшификация на изборите. Велизар Енчев сподели в интервю, как работнички от Костинброд са му казали, че са стояли по 12ч. на работа и са попълвали бюлетини за всички партии. И ние очакваме честни и справедливи избори! За това не ходя да гласувам. Спектакълът е с предизвестен край!
3
4
 
6
 
! Отговори
до мм преди 8 години
А па ти си въшка,ама срамна въшка
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото е ВЕЛИКОБритания за това , защото те биха могли да бъдат добре и без да са членове на ЕС защото в момента икономиката им е във възход ,а някои казват че могат да минат и Германия в скоро време
1
5
 
20
 
! Отговори
MM преди 8 години
Таблоидите го натякват. Голяма работа че има избори там. Така или иначе те са марионетки на ония от САЩ.