Разочароваща нощ за британските лейбъристи

Жестока и наказваща нощ за либералдемократите, оцени Ник Клег
Обновена: 8 май 2015 09:16 | 8 май 2015 09:12, Елка Василева
6
Разочароваща нощ за британските лейбъристи
Ед Милибанд. Снимка: БТА

Лидерът на британските лейбъристи Ед Милибанд, който бе преизбран в своя район, докато партията му е на път да понесе поражение от консерваторите на Дейвид Камерън на парламентарните избори, призна, че нощта е била разочароваща и трудна за лейбъристите, предаде Франс прес.

Макар че резултатите още не са известни напълно, беше ясно, че нощта беше много разочароваща и тежка за Лейбъристката партия, призна той, докато прогнозните резултати отреждат на партията му 239 депутатски места срещу 316 за консерваторите.

Още по темата

Според друг екзит пол обаче, извършен от института YouGov, резултатите са различни - 284 места за консерваторите, 263 за лейбъристите, 48 за Шотландската национална партия и 31 за либералдемократите.

Лидерът на британските либералдемократи Ник Клег запази депутатското си място в избирателния район Шефилд Халам, Северна Англия, след като парламентарните избори се превърнаха в поражение за неговата партия, младши партньор в управляващата досега коалиция, предаде Франс прес.

За съжаление вече е очевидно, че това беше жестока и наказваща нощ за либералдемократите, заяви Клег, който беше преизбран за член на парламента за трети път.

Прогнозните резултати сочат 10 мандата за либералдемократите - далеч по-малко от 56-те, с които разполагаха през последните пет години. Те се класират четвърти след консерваторите, лейбъристите и шотландските националисти.

Кметът на Лондон Борис Джонсън след седемгодишно отсъствие отново се върна в британския парламент, след като спечели депутатското място (по традиция "запазено" за консерваторите) в избирателния район Ъхсбридж енд Саут Руислип, предаде ДПА. Преди вчерашните избори Джонсън бе заявил, че планира да съчетава задълженията на кмет и депутат през следващата година. Преди това той бе член на парламента от 2001 до 2008 година. Смятан е от някои наблюдатели за бъдещият лидер на консерваторите.

Кандидатката на Шотландската национална партия (ШНП), 20-годишната студентка по политология Мхеъри Блак, спечели място в следващия британски парламент, с което стана най-младият британски депутат от векове, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Блак спечели мястото в избирателния район Пейсли и Ренфрюшър Саут, побеждавайки една от централните фигури на Лейбъристката партия Дъглас Александър.

Тя става най-младият депутат в британския парламент от 1667 г. насам.

47-годишният Александър, който е външен министър в правителството в сянка на лейбъристите, призна поражението си и похвали младата си съперничка за "великолепната й кампания", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
как са гласували си е техен избор да си гледаме пораженията отснощната буря
1
19
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 години
Всичко си оправихме в България, и вече оправяме ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НЯМАТ НОВИНИ ТЕЗИ БЪЛГАРСКИ ЖУРНАЛИСТИ АЛОООО ,, ЗАНИМАВАЙ ТЕ СЕ С БЪЛГАРИЯ КАКВО ОБСЪЖДАТЕ БОГОВЕТЕ !!!!