Официално от Гърция: 61, 24% казаха "Не" на Европа

38,76 гласуваха с "Да" за строгите икономии на кредиторите
Обновена: 6 юли 2015 10:23 | 5 юли 2015 21:00, Бойчо Попов
1168
Официално от Гърция: 61, 24% казаха  "Не" на Европа
Снимка: Reuters

Гърция избра да каже „Не“ на изискванията за спорните строги икономии и реформи на международните кредитори.

Още по темата
При преброени 50% от бюлетините разликата остава сериозна - 61,24% срещу 38,76% в полза на "Не"

61,24 процента от гърците са заявили "Не" на предложенията на кредиторите на референдума днес, според частични резултати при над половината обработени гласове, съобщи гръцкото Министерство на вътрешните работи.

Според официална прогноза на резултата от референдума вотът "Не" ще надхвърли 61 процента, заяви представител на агенция SingularLogic, която обработва резултатите за Mинистерството на вътрешните работи.

Tакъв резултат представлява огромна победа за премиера Алексис Ципрас, който призова избирателите да гласуват с "не" на предложения спасителен пакет, окачествен от него като "унижение" и "ултиматум" от страна на кредиторите.

Високопоставени представители на гръцкото правителство, което твърди, че вот "не" ще засили позициите му, за да се осигури по-добра сделка от страна на международните кредитори след месеци на спорове, веднага заявиха, че ще се опитат да рестартират преговорите с европейските партньори възможно най-скоро.

"Преговорите, които ще възобновим, следва да приключат най-скоро, дори в рамките на 48 часа", заяви говорителят на правителството Габриел Сакеларидис пред  гръцка телевизия. “Ние ще предприем всички възможни усилия, за да подпечатаме споразумението възможно най-скоро”.

На свой ред депутатът от СИРИЗА Никос Филис изрази мнение „че резултатите от референдума ще позволят на правителството да предприеме бързи действия за постигане на споразумение с кредиторите“.

Гръцкият държавен министър Никос Папас пък смяка, че до 20 юли ще има споразумение с кредиторите на страната. Това той обяви в профила си в Twitter. Припомняме, че на 20 юли Гърция трябва да плати 3,5 млрд. евро на Европейската централна банка.

Над 50 на сто е била активността на днешния референдум в Гърция, заяви вътрешният министър Никос Вуцис, цитиран от DPA. За да е валиден референдумът, на него трябваше да са гласували поне 40% от гласоподавателите.

Референдумът показва и разделението между поколенията. Сред по-младите гласоподаватели 67% предпочитат да гласуват с "Не", докато при по-възрастните този дял е само 37 на сто, предава гръцкият журналист Янис Куцомитис.

Над 50 на сто е била активността на днешния референдум в Гърция, заяви вътрешният министър Никос Вуцис, цитиран от DPA. За да е валиден референдумът, на него трябваше да са гласували поне 40% от гласоподавателите.

Кризата в Гърция ескалира в последните дни, а местните банки ще останат затворени поне до 6 юли – денят след референдума за спасителната програма, предложена от Европа. За решението за затваряне на банките в Гърция съобщи председателят на Piraeus Bank Антимос Томопулис още преди седмица.

Припомняме, че в нощта на 26 срещу 27 юни гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията (на кредиторите) или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение. 

По-късно финансовите министри на еврозоната отказаха да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни.

"Колкото и да съжаляваме, спасителният план ще изтече на 30 юни", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум на пресконференция в Брюксел.

"Не можем да го удължим повече. Трябва да осигурим стабилността на еврозоната".

Дни по-късно Гърция не успя да погаси дължимата вноска към Международния валутен фонд. Изпълнителният съвет на МВФ, който представлява 188 държави, останa на твърдата си позиция и още през нощта срещу сряда (българско време) обяви, че Гърция е в просрочие.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
24
 
22
 
! Отговори
смешка преди 8 години
Хахаха...гърците ако си мислят, че няма да платят тези 300 млд. дългове жестоко се лъжат !!! Съвсем скоро ще усетят в каква каша се забъркаха !
47
13
 
17
 
! Отговори
sostin преди 8 години
Са да им дръпнат шалтера и да се опраат. До седмица ще требе да почнат да продават острови че иначе ше ядът. ......
46
18
 
13
 
! Отговори
Бул преди 8 години
До защитаващите гърците им пожелавам 6 месеца заплата да не видят и шефа им ревферндум да си направи
45
24
 
29
 
! Отговори
Бай Гецо преди 8 години
Супер възможност да видят *** кратуни в цяла Европа какво ще се случи ако не са германците да ги влачат на гръб! До няколко месеца гърците ще реват...
44
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТъпомер не е гръка,който излиза навън да си защитава правата и сигурността на семейството си,*** си точно ти който чака се другия да оправи нещата.Колко пъти излезе на протестите???Ама бирата и креватя са по важни.Ай стой на туй дереже и се оплаквай.Като не можеш друго,с хленчене и оправдания не става!!!!
43
11
 
13
 
! Отговори
:D преди 8 години
да им е честито на гърците. Всеки може да дава 14 та заплата и пенсии по 1500 евро въпросът е дали може да си го позволи.Е те няма да могат вече ще трябва да ги изработят първо за разлика от досега
42
18
 
24
 
! Отговори
Споко комунягите.... преди 8 години
БАНКИТЕ В ГЪРЦИЯ ОЩЕ НЕ СА ОТВОРИЛИ....ХА,ХА,ХААААААА...А , И НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ ЩЕ ОТВОРЯТ!!!!!!..апропо---Ципрас , с кви пари ще плати пенсиите и заплатите ....със тоалетна хартия ,ли..??!!ЗНААЧИ:---СЛЕД, ТОЗИ РЕФЕРЕНДУМ, ПРЕГОВОРИТЕ С ЕВРОПА ПРИКЛЮЧИХА...!!!ГЪРЦИЯ ОСТАВА НА .... САМОИЗДРЪЖКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
41
1
 
4
 
! Отговори
читател преди 8 години
има и други данни. Преброени са 30% от гласумалите. Не - малко над 60%, да - малко под 40%.
40
7
 
31
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 години
Трябва сами да решаваме. Трябва да се научим да решаваме. Трябва да се престрашим, осмелим - да решаваме.Респект Гърция, нека Господ да е с вас.
39
3
 
33
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 години
Ние се надявахме Европа да ни даде въдица. А Европа дотук ни дава рибки, които не стават за ядене.Рибки, касаещи само отделни малцинства, отделни проблеми на парче, рибки, погълнати от местната олигархия и власт между мафията и държавата.Гърците показаха как се прави. Европа не е концлагер.
38
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога България ще каже НЕ на Европа?
37
26
 
22
 
! Отговори
Бул преди 8 години
Абе вие по доло усещате ли се ,че защитавате и възхвалявате народ който 20 години яде и пиеше по таверните с чужди пари а дори не прави нищо да ги върне
36
3
 
29
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 години
Никой не може да е против един референдум. Дори няма и значение дали е ОХI ИЛИ NAI.Беше ни даден пример, че Брюксел не е Москва.И, че директивите от Европа не са единствената истина.В нашите жадуващи за свобода сърчица, родени в тоталитаризма, това е историческо събитие.Събитие, невиждано и неразрешавано.
35
11
 
6
 
! Отговори
az преди 8 години
Веселото, е че НАТО няма да им позволи да духнат към Русия и да искат. То в Украйна се вижда какво става ако те влече на там.
34
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евала на гърците борят се за интересите! Българите са предадени от продажните си управници слуги на чужди колонизатори! Когато в Брюксел или Вашингтон пръднат нашите се наа*ват Същото беше и преди 1989 най-покорни слуги на Москва бяха!
33
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще раздавам салам на гъркините
32
8
 
38
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 години
Българите ви поздравяват. Поздрави от затъналата в директиви България.България, която за десет години в Евросъюза видя само превръщането си в държава второ качество и бе доведена до тотална демотивация и демо катастрофа.Ние не обичаме лявото и по-наляво се надяваме да не стъпите. Но, уважението ние ви дължим.Вие показахте и заради нас - че хората могат да решават и сами. Да поемат отговорности за делата си.Да знаят какво искат и какво - не.
31
4
 
2
 
! Отговори
luk преди 8 години
Bravo ellini!Nikoia svetovna media ne e pokazala tezi krediti.kak da pokazvat nerealni pari? :)
30
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разгеле ! От утре край на строгите икономии, Гърците ще го ударят на ядене и пиене, ще им вдигнат заплатите, а помощите за старите моми ще почнат да ги дават не от 40 г ,а когато гъркинята навърши 35. Щото 35 годишна гъркиня не става за нищо, камо ли да се ожени.От утре ще отворят банките, банкоматите вместо поисканите 100 евро, ще дават по 1000 ..... е така - за разкош !Стандарта ще им се вдигне още и вместо 14-та ,ще им дават 18-та заплата . + 2 заплати бонус за Великден и Коледа....
29
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
усещам как с 5 евро ще почивам в гърция за 5 дена