Еврофинансистите без решение за Гърция. Сега?

Сега решават лидерите: споразумение или дефолт
12 юли 2015 19:22,
46
Еврофинансистите без решение за Гърция. Сега?
Снимка: flickr

Срещата на финансовите министри на еврогрупата завърши без решение за Гърция, което трябва да бъде взето на срещата на високо равнище на еврозоната, заяви нейният председател Йерун Дейселблум, цитиран от ТАСС.

Подготвихме текст с предложение за срещата, останаха няколко нерешени въпроса, по които трябва да се произнесат държавните и правителствени глави, каза той.

Още по темата

"Решението за подкрепа на Гърция е съгласувано на 90%, останалото ще бъде направено на срещата на високо равнище", каза и белгийският министър на финансите.

"Набелязахме план за помощ на Гърция, много амбициозен проект, който трябва да бъде потвърден на срещата на високо равнище. Той включва първо закони, които Гърция трябва да приеме до 14 юли. На второ място са условията и предварителните действия, които Гърция трябва да предприеме. На трето място съгласувахме четири направления за реформи, включително данъчни въпроси, приватизация и други. Всички те трябва да бъдат приети от правителството и парламента на Гърция", каза финансовият министър на Финландия Александър Стуб.

Какво включва планът?

Той включва предложението на Германия за създаване извън Гърция на специален фонд с гръцки активи за 50 милиарда евро като гаранция за изпълняване на обещаните от страната приватизации.

Друга германска идея, за временно излизане на Гърция от еврозоната за период от 5 години, наред с преструктуриране на нейния дълг, бе премахната още от работната версия, обсъдена от финансовите министри от Еврогрупата в ранния следобед.

Списъкът предвижда още гръцкият парламент да гласува до 15 юли първата група реформи, обещани от правителството на страната. Кабинетът на лявата партия СИРИЗА освен това ще трябва да се съгласи на "тежки условия" що се отнася до "реформата на трудовия пазар, пенсионната система, фискалната политика и данък добавена стойност", съобщи финландският министър на финансите Александер Стуб.

Необходимо е списъкът да бъде одобрен от държавните и правителствените ръководители на 19-те страни от еврозоната на среща в Брюксел днес.

"Лидерите трябва да решат", заяви лаконично председателят на Еврогрупата, холандският финансов министър Йерун Дейселблум.

Ако Гърция и държавите от еврозоната постигнат споразумение, това ще позволи Атина и нейните международни кредитори да започнат преговори за трети план за финансова помощ в размер на над 74 милиарда евро за период от три години.

Министърът на финансите на Люксембург подчерта, че на масата на преговорите на срещата на високо равнище на еврозоната остават и двата варианта за решение за Гърция - както запазване на страната в еврозоната и предоставянето на помощ, така и изход от еврозоната и дефолт".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ЗАГЛАВИЕТО ----ЕВРОФАШИСТИТЕ БЕЗ РЕШЕНИЕ ЗА ГЕРЦИЯ МНОГО БИ БИЛО ПО---ПРАВИЛНО
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрацията в България ---СЕ НАПРАВИ ПОД РЕЖИСУРАТА НА ДС/КГБ ....С МОЩНОТО ФИНАНСИРАНЕ ОТ БКП и А. ЛУКАНОВ!/-КОМУНИСТА 3-ПОКОЛЕНИЕ /ЦЯЛАТА ПАРТИЯ ---БЕШЕ ГОТОВА ЗА "перестройката"-----кво се правите тука на... "яж ми гъ""а"!СЪЩОТО ПРАВИ И ЦИПРАС--АМА ПАРИ НЕМААААААААААА.../нема го Луканов /
22
0
 
1
 
! Отговори
за Заря на Партията преди 8 години
...комунист--пари не връща!Тия приказки , ги разправяй на старата ми шапка!Сталин , не случайно си избиваше всичките разузнавачи, ходили на работа в чужбина!Всичките им командировачни са били в швейцарски банки.На Шандор Радо--който докладвал за плана Барбароса---СЪЩО!Спасил се от смърт-като си дал на сметката на КГБ!Това е комуниста!
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯМА КАКВО ДА СЕ ОСЛУШВАТЕ ГЪРЧЕТА. И ВИЕ ДОЙДОХТЕ НА НАШИЯТ. НАЙ ХУБАВОТО В СЛУЧАЯТ Е ЧЕ ЗА 30 ГОДИНИ СИ СПЕСТИХТЕ ПО НЯКОЕ ЕВРО КОЕТО ДА ВИ ТОПЛИ ПРЕЗ МИЗЕРНИТЕ ГОДИНИ. СЕГА КАТО ВИ НАПРАВЯТ ЗАПЛАТИТЕ ПО 200 ЕВРО И ПЕНСИИТЕ ПО 100 ЩЕ ВИДИТЕ КАК ЖИВУРКА ТИКВОЛАНДСКИЯТ НАРОД. КАЗВАМ ТИКВОЛАНДСКИ НЕ ДА ОБИДЯ НАРОДА А ЗАЩОТО ЕДНИ ДРУГАРЧЕТА ГЛАСУВАХА ЗА ЕДНА ТИКВА ОТ БАНКЯ ДА ГИ УПРАВЛЯВА. ТАЗИ ТИКВА С 20 % ОТ ЦЕЛОКУПНИЯТ БГ НАРОД УПРАВЛЯВА 80 % КОИТО НЕ СА ГО ИЗБРАЛИ. ДЕМОНИ-КРАЦИЯ БРАТЧЕ КВО?!?!
20
9
 
4
 
! Отговори
Нщо ново преди 8 години
Руснака за водка и майка си ще продаде , кво остава за Аляска...!
19
7
 
1
 
! Отговори
Глупости 33.... преди 8 години
Продажбата на Аляска ,на САЩ официално е далеч по-късно.Преди това е била руска частна собственост/..може би не точно цялата /...и наистина е продадена в един бар през зимата ,за бутилка уиски!Да не говорим ,за това колко местни племена там са избити от руснаците.Те са обезлюдявали Аляска , съвсем съзнателно и целенасочено.
18
5
 
11
 
! Отговори
Грък,млък! преди 8 години
Разликата между българите и гърците е,че все повече българи имат повече,отколкото са имали преди,а при гърците,че все повече гърци имат все по-малко,отколкото са имали преди. Въпреки,че все още гърците имат много повече от българите,чувството да обедняваш и да живееш с тази мисъл боли! :)
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДАSigurno ... za tova Bulgaria se nujdae ot finansirane y dulgut raste vseki mesec. Viarno che ne moje da se sravniava dulga na Bulgaria s drugi durjavi, no za edna shepa hora deto sa ostanali tam ....
16
3
 
6
 
! Отговори
хахахахаха преди 8 години
от хилядолетия гърците са известни с военното си изкуство...днес пак удивляват света..заели са снижена поза стелт и радарите не ги хващат,защото са проснати по очи...хахахахахах
15
11
 
23
 
! Отговори
ДА преди 8 години
ние българите може да сме всякакви...но никоя държава не ни храни и на никого не се молим да ни спаси и със сигурност сме много по - работливи от гръцките мързеливци...нас не ни чака глад..а тях...ОПРЕДЕЛЕНО ДА И ТО КАКЪВ:)))))
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А пък банките няма да отворят още 2 месеца
13
6
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
Те И РУСНАЦИТЕ ТАКА ПРОДАДОХА АЛЯСКА ---ЗА 1-БУТИЛКА УИСКИ-Навремето са продали Аляска за много солидна сума - 200.000.000 долара. За същата сума Франция продава на Америка територия, която се равнява на една трета от сегашната територия на САЩ. Други времена, други сделки, други пари, друга политика.
12
2
 
19
 
! Отговори
да преди 8 години
с Гърция е свършено..гърците са мързеливци..и без заеми ще умрат от глад..класически роби на Запада..като куче на каишка са
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако някой беше налял у нас само евраците дето ми ги опростиха.........................
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама ...гърците имат пари ,бееееееееее...КАКЪВ ДЕФОЛТ?!Продават островите и пристанищата ....и са ОТНОВО В ИГРАТА!Кво толкова???Те И РУСНАЦИТЕ ТАКА ПРОДАДОХА АЛЯСКА ---ЗА 1-БУТИЛКА УИСКИ...ХА,ХА,ХАААААААААААГърците поне си поиграха на "богати европейци".Сега ПРОСТО ЩЕ СИ ПЛАТЯТ!!!!НИЩО ПОВЕЧЕ!!!!!!!!!!!!
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Солун никога не е бил наш.
8
2
 
6
 
! Отговори
V. Katsolanis преди 8 години
ste cakat mangizi varvarite , nama de hodat i nisto nama dadem tiah
7
2
 
6
 
! Отговори
frappe преди 8 години
Zamrazena Elada prez uli i avgust :)- privlekatelno e, merkel. Davai leda.
6
2
 
22
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
Щеше да е добре Европа да го беше намерила този верен подход още преди десетилетия, вместо да се изръси с няколко стотин милиарда евро без никакъв резултат...
5
5
 
14
 
! Отговори
добре е преди 8 години
Щом опростиха на Гърция 200 милиарда евро, редно е и България да изтегли 300 милиарда евро и после да ги опростят. Има за какво да се харчи пенсии, болници, АЕЦ Белене, нови самолети МИГ, ракети, спътници и т. н. и т. н.. Иначе няма смисъл от членка на ЕС като България. Който е най-закъсал, трябва с най-много пари да наваксва.