За драматични последици от GRExit предупреди Атина

84% от гърците искат да запазят еврото, а 45 на сто са зад Ципрас
12 юли 2015 16:55, Елка Василева
148
За драматични последици от GRExit предупреди Атина
Снимка: архив, Reuters

Проектът на подготвяното споразумение на Гърция с ЕС предвижда преструктуриране на дълга чрез замяна на краткосрочните кредити за дългосрочни. Това се казва в анализ на гръцкия министър на икономиката Йоргос Статакис, публикуван във в. "Авги", предаде ТАСС.

Още по темата

По думите на министъра споразумението, което правителството се надява да сключи с кредиторите, предвижда замяна на краткосрочните кредити, сроковете за погасяване на които изтичат през 2015 -2018 г., за 30-годишни заеми, което представлява минипреструктуриране на гръцкия дълг.

Споразумението предвижда нов дългосрочен кредит от Европейския механизъм за стабилност, който трябва да замени краткосрочните заеми от МВФ и ЕЦБ, отбеляза Статакис.

Той предупреди за трагични последици в случай на излизане на Гърция от еврозоната (т. нар. GRExit).

"Това не е неясна заплаха, а реална възможност, която може да се реализира веднага в случай на срив на преговорите", подчерта министърът на икономиката.

Според него GRExit в сегашните условия ще означава банкрут с драматични последици, като например обезценяване на 50 процента от спестяванията на гърците, намаляване на заплати и пенсии, обезценяване на активите на хиляди гръцки предприятия.

"Правителството няма да може да се справи политически при подобен развой на събитията", настоя министърът.

В същото време социологическо проучване сочи, че общо 84% от гърците искат да запазят еврото.

Едва 12% от анкетираните предпочитат връщане към драхмата. Проучването е извършено от социологическата агенция Метрон аналисис за в. "Параполитика".

Въпреки че повечето участници в проучването са казали, че искат запазване на еврото, 55 процента са посочили, че гласуването с "не" на референдума миналата седмица е било правилно.

Най-голяма остава подкрепата сред гърците за партия СИРИЗА - 45,6 на сто от анкетираните са казали, че биха гласували за формацията на премиера Алексис Ципрас.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
12
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
Положението е ДРАХМАТИЧНО!
73
0
 
11
 
! Отговори
777 преди 8 години
КАКВИ ДРАМАТИЧНИ ПОСЛЕДИЦИ? ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ВИ НОСИМ ПАМПЕРСИ ЛИ?
72
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
121. Емигрирал ?Пазарите си имат свои закони : Търсене и Предлагане . Само че на България й отнеха Предлагането ( за да влезе в ЕС ). А пазарите се търсят , не стоиш със скръстени ръце , затова ти правят реклами ! И в България правят реклами на внесени стоки . Тройката : Германия, Франция, Англия си знаят работата и не позволяват да ги конкуриращ . А САЩ ще ти направят нщо друго .. Свободен пазар ? Звучи добре
71
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КОМУНИСТ 119ЩОМ СИ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГИ ПЛАЩАШ ЗАЕМИТЕ НА БУДА БОРИСОВ ИЗБРАН ОТ ПРОСТИЯ НИ НАРОД ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!!!ГЪРЦИТЕ СМЯТАТ, ЧЕ СА НАЙ-ХИТРИТЕ НА СВЕТА ПА ДА ВИДИМ СЕГА ТАКА ЛИ Е ИЛИ ЩЕ ГО ЯДАТ ДЕБЕЛИЯ В СКОРО ВРЕМЕ!
70
2
 
19
 
! Отговори
ставри преди 8 години
Не гласуваха ли с "не"на кредиторите?Сега пак пари от тях искат.
69
1
 
16
 
! Отговори
Храк преди 8 години
Ненаситни гърла ееей
68
4
 
22
 
! Отговори
Festo преди 8 години
До КОМУНИСТНикой не пие кръвчицата на гърците ! ! ! Като са пили толкова много на аванта е редно най-накрая да си платят ! ! !
67
7
 
17
 
! Отговори
Емигрирал преди 8 години
До *** :) Само липсва още да се разплачеш. Има и други малки страни в западна Европа,но им работят мозъците, а не хленчат. Почваш и ти като Гърците- другите са виновни, а ти не.Българите с идеи излязаха още през 90 те години и работят по цял свят. Пазарите си имат свой закон, който се нарича " Предлагане и търсене". Закрила и милост очаквай в собствената ти фамилия а не на свободният пазар. Ако не, хайде в Северна Кореа, там ще получиш братство и единство.
66
1
 
27
 
! Отговори
до 108 преди 8 години
До zaw12929/ Blog.bg1997 год гърците що за съседи ни бяха ,???да им пукаше за нас,да им пука на гръцките банки които ограбват българите с най високите лихви в Ес ,да и м пука на гърците -мързеливи -за българските работници и дом.прислужници?да им пука за българските пенсионери ,живещи с по 60-100 евро НА МЕСЕЦ ? та като отговориш -тогава ще разбереш защо толкова ни пука за гърците
65
10
 
12
 
! Отговори
В САЩ такива ... преди 8 години
... неща са немислими!Ако някой щат натрупа такъв дълг, то Правителството и ФЕД опрощават дълга, частните кредитори губят всичко, държавните кредитори се разследват от ФБР за злоупотреби с парите на Данъкоплатеца и се започва масивна инвестиционна политика в закъсалия щат за нови работни места и устойчив икономически растеж. Същото се прави и в Германия с фалирали провинции. Защо тогава се прави обратното с Гърция? !
64
2
 
22
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ ГАДОРЯН преди 8 години
Сиртаки сиртаки и сега гладаки!!!
63
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До и къв е проблема? 111ТОЧНО ТАКА И ЗАТОВА ГЪРЦИЯ ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ ЕВРОЗОНАТА И ЕВРОСЪЮЗА ЩОМ НЕ СА СЪГЛАСНИ!!!!
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗА ГРЪЧМУЛА ТЕЗИ КОИТО ХОДЯТ НА ПОЧИВКА В ГЪРЦИЯ СА БАЛАМУРНИЦИ ДОНОРИ!!ГРЪЧМУЛА СИ ВИКА Я ГИ СТРИЖЕМ ЧРЕЗ МЕЖДУНАРОДНИ ЗАЕМИ, ЕС ЗАЕМИ, МВФ ЗАЕМИ , ЕЦБ ЗАЕМИ А СА ГИ СТРИЖЕМ И ДИРЕКТНО ОТ ДЖОБА ИМ :D
61
9
 
4
 
! Отговори
zaw12929/ Blog.bg преди 8 години
До Aeon "Който завижда не вижда!"- Щ"о за съседи сме?!, да искаме лошото. Те имат доблестта да кажат, че при такива условия затъват, а ние сме потънали в блатото и пак зло на другите мислим.
60
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците ще умрат от глад - едва 50 млрд още ще им сложат в джоба. Представяте ли си, гръцкият пенсионер крета с едва 60 евра на ден, а благоденстващият булгаристанец взема толкова само за месец.
59
8
 
6
 
! Отговори
Европейските.. преди 8 години
... бюрократи, водени от Меркел и Шойбле, са пленници на неолибералната идеология! Какво толкова има да умуват! Решението е много просто - Опрощаване на голяма част от дълга, разсрочване на останалата във времето, нисколихвени кредити за 30 години от ЕСМ и масивна инвестиционна програма - всичко на обратното на последните 5 катастрофални години "спасение"!
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЪРЦИТЕ ИЗОБЩО НЕ ИМ ПУКА ЧЕ СА ЗАВЛЕКИ ЕДИН КУП НАРОДИ!ЗА ТЯХ ТОВА СА БАЛАМУРНИЦИ И ДОКАТО СА ЖИВИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА СМЯТАТ ДРУГИТЕ ЗА БАЛАМУРНИЦИ!!!МАХАНЕТО НА ГЪРЦИЯ ОТ ЕВРОЗОНАТА ТРЯБВА ДА СТАНЕ ВЪЗМОЖНО НАЙ-СКОРО!!!!!
57
2
 
5
 
! Отговори
до 93 преди 8 години
И къде щеше да е България сега ?. На същото място дето е и сега, даже и още по зле.
56
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯМА ПО-НАГЪЛ, ИЗМАМЕН И ЛЪЖЛИВ НАРОД ОТ ГРЪЦКИЯ!! ПО-ЗЛЕ СА И ОТ ИНДИЯ !
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРЕМИЕРА НА ГЪРЦИЯ ЗАЯВИ, ЧЕ СА ЕКСПЕРИМЕНТ И СЕ ПОДИГРА ВСЯЧЕСКИ С ЕС!НАРОДА НА ГЪРЦИЯ НЕЖЕЛАЕ ДА СЕ ПОДЧИНЯВА НА ЕС!!! ЩОМ НЕЖЕЛАЕ ВЪН!!!ТО НЕ МОЖЕ И ТАКА И ТАКА!!! ХЕМ ИСКАМЕ САМО ИСКАМЕ ХЕМ НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ И НИЩО НЕ ДАВАМЕ!!!ГРЪЦКИЯ НАРОД Е МЪРТЪВ ЗА ПРЕД СВЕТА!