Ципрас от Брюксел: Гърция е готова за компромис!

Евролидерите обаче са резединени. Вижте какво казаха те преди срещата
Обновена: 12 юли 2015 17:57 | 12 юли 2015 17:55,
218
Ципрас от Брюксел: Гърция е готова за компромис!
Снимка: Reuters

Гърция е готова за компромис и заради това споразумение с кредиторите може да бъде постигнато днес.

Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас при пристигането му на срещата върха на еврозоната, предаде ТАСС.

Още по темата

"Готов съм за още един компромис. Ще можем да постигнем споразумение днес, ако всички поискат това, каза той. Ние дължим това на народите на Европа, които искат Европа да бъде обединена, а не разделена, посочи Ципрас, като изтъкна, че е готов за "искрен компромис", информира ДПА.

Срещата на високо равнище на еврозоната трябва да реши днес ще бъде ли утре Гърция в еврозоната или не, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд при пристигането си на срещата за "последен шанс" за финансово спасяване на Атина, предаде АФП.

"Франция ще направи всичко, за да остане Гърция в еврозоната", добави президентът, като изключи варианта, представен от Германия, за временно излизане от еврозоната.

"Днес ще имаме тежки разговори и не на всяка цена ще трябва да бъде постигнато споразумение за Гърция", заяви германският канцлер Ангела Меркел при пристигането й в Брюксел, предаде ДПА.

Знам, че нервите са опънати, но трябва да бъде сигурно, че ползите ще са повече от вредите, посочи тя.

"Страните от еврозоната засега не са изразили единна позиция в полза на началото на нови преговори за отпускането на поредна помощ за Гърция. Всичко изглежда така сякаш засега няма да получим документ, приет единодушно от Еврогрупата, който да бъде призив за начало на преговорите (за нова програма за помощ)", заяви тя.

Канцлерът добави още, че доверието е загубено, посочва ДПА.

Словения и Люксембург, също като Франция, искат Атина в Еврозоната.

"Словения иска Гърция да остане в еврозоната на базата на принципите на солидарността и хуманизма. Гръцката страна обаче трябва да изпълни задълженията си. Доверието към гръцкото правителство бе загубено в значителна степен през последните месеци и сега предстои трудната задача за възстановяването му", каза словенският премиер Миро Церар.

Той изрази увереност, че търпението на лидерите от еврозоната още не е свършило, но отказа да прогнозира резултата от срещата.

Страните от еврозоната искат да задържат Гърция във валутния съюз, но има условия, които Атина трябва да изпълни, заяви на свой ред премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че в позициите на отделните страни от еврогрупата във всеки случай има различия, има криза на доверие към Атина.

"Събираме се тук, за да възстановим доверието", отбеляза той.

По-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск отмени насрочената среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС.

Туск съобщи, че ще се състои само заседанието на ръководителите на държавите и правителствата от еврозоната.

По-рано тази седмица бе решено днес да бъде свикан Европейски съвет заради обстановката в Гърция. По думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер всички ръководители в ЕС следваше да вземат отношение, тъй като гръцката криза засяга и страни извън еврозоната, като България и Румъния.

Снощи обаче еврогрупата се провали във взимането на решение за Гърция и отложи заседанието си за по-късно днес.

Еврогрупата засега е силно разединена как да се подходи спрямо Атина - дали да се преговаря по нов спасителен пакет, или да се осигури само хуманитарна помощ.

Неофициално бе разпространен проект на Германия, който предвижда временното замразяване на членството на Гърция в еврозоната и по този начин откриването на правна възможност в този срок да бъде опростен част от нейния дълг към кредиторите.

Държавите в еврозоната са разделени по темата дали да оставят Гърция в общия валутен съюз, или да гласуват за нейното изключване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
тик так преди 8 години
Ясно. Отново се оформя кеш към Гърция. Важното е да отървеш деня. :)
126
3
 
5
 
! Отговори
sid преди 8 години
*ати наглия,той бил готов на компромис.Не стига,че стехните безкрайни кредити с които живеят вече над 10 годити и които едва ли някога ще върнат ще завлекат всички към дъното,а е и нагъл дотакава степен все едно той решава бъдещето ни.Евросъюза трябва да даде хубав урок на Гърция .Трябва и постоянно присъствие и проверки на всичко на което сега правел комромис.Нагледци и измамници.
125
0
 
2
 
! Отговори
North American преди 8 години
Шойбле (Корлеоне) - ще ти направя предложение което не можеш да откажеш , на което Ципрас (Остап Бендер) отговаря - ледът се пука господа съдебни заседатели
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Twitter - #ThisIsACoup Това е преврат
123
2
 
6
 
! Отговори
до 193 ss и 194ти преди 8 години
***! Какъв комунизъм ви тресе бре? Две хищника / мегакорпорации- държави Гърция и Германия / се бият за ресурси! Кой колкото може и докъдето му стигат силите! Меркел / държавничка уж/ преди време е се е съгласила да се прехвърли частният дълг в държавен и немците да го плащат! Сега пък ще решат чиновниците да платят чинно на Гърция, а ще го плаща солидарно ЕС народа!пп. така или иначе БГ няма да получат нищо, поне Гърция да вземе ! Баба Меркел е комсомолка, а Ципрас винаги е бил капитали
122
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Анонимен 194 Това трябва да се преподава в училище всеки ден.
121
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 17529 март 1990 г. - Официално обявен Мораториум върху плащанията и фалит на Държавата!По-дълбоко от това няма! Не можеш да съсипеш нещо, което вече си е изпяло песента. Радвай се, че географски и геополитически се оказахме в границите на Европа и благодарение на това все още ни има!... осиновеното болно и бедно дете на Европа!Проблема е, че и ние като гърците отказваме да се лекуваме.
120
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И наследство от българосъветската дружба
119
1
 
10
 
! Отговори
ЧЕСТИТО преди 8 години
БЪЛГАРСКАТА МИЗЕРИЯ - СТАНДАРТ В ЕВРОПА
118
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ss "лявата политика" може само да преразпределя (харчи) готови богатства, тя не може да създава нови, защото отрича печалбата.
117
5
 
11
 
! Отговори
ss преди 8 години
Гърция е живото доказателство, докъде довежда лявата политика - мързел, тарикатлък и шизофрения... Докато не бъдат изтребени ***, няма оправия в света...
116
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори и да не се махнат гърците ,ЕС ще иска още компромиси и ще налива някоя друга година пари ,докато накрая не я разпродаде и не й бие шута.Grexit е по добрият изход в случая според мен
115
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Реалист Капитала на банката на Брикс стига точно за година и половина "Гръцки живот"... отделно че видяха колко добри платци са гръците :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
114
4
 
11
 
! Отговори
ЦиПурко преди 8 години
Готов съм да ме "таковате", "онождате", "бухате", ще правя като вятъра, ще гълтам с усмивка..... --------------------------------- Уж бяха "терористи", "фашисти" - а е готов да се надупи и то без вазелинче в Брюксел... що ли не ходи в Москва будалата с будала :)))))))))))))))))
113
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВЪН!
112
3
 
12
 
! Отговори
Гунчо Гунчев преди 8 години
Който не работи, няма да яде !!! _ К.М & Ф.Енгелелс. Ха чиститУ !
111
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦИПРАС КАК ТИ СЕ ОТРАЗЯВА ПОЗАТА ПАРАТЕР? ЗАЩО ИЗЛЪГА НАРОДА СИ БЕ ЦИПРАСЧО? КАКВО ОБЕЩА А КАКВИ ГИ НАДРОБИ! КОЙ ЩЕ Я СЪРБА ПОПАРАТА БЕ? ВЪВ ВСЕКИ СЛУЧАЙ НЯМА ДА СИ ТИ А ГРЪЦКИЯТ НАРОД. ЗАЩО НЕ НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОГЕЯ И ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО ВИ КЪМ ЕВРАЗИЯ И *** ВИ В БРИКС? ЗАЩОТО НЕ ТИ СТИГА СИВОТО ВЕЩЕСТВО. СЕГА ЩЕ ГО ПОЕМЕТЕ НА ЕВРОГЕЙЦИТЕ КАВАЛАЧЕТО. А ЧЕСТИТО!!!!
110
13
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Гърците дори да се махнат и от ЕС и от НАТО и от еврозоната ... *** ще ги "осинови" в БРИКС и пак ще има узаки, сувлаки и сиртаки по таверните до зори. Проблема е, че докато сте се втренчили в Гърция не забелязвате ние колко дълбоко сме затънали в ***.
109
4
 
8
 
! Отговори
777 преди 8 години
защо от Брюксел говори, от там е много силен, нека го каже на Синтагма
108
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Могат, правят го! Нашите политици освен да крадат народа си и да се навеждат на чуждите друго не могат.