Последният напън вече е настал... за Гърция

Но след почивката за уточняване на позициите на лидерите от еврозоната
Обновена: 13 юли 2015 09:07 | 13 юли 2015 08:31,
74
Последният напън вече е настал... за Гърция
Снимка: flickr

Пленарното заседание на лидерите от еврозоната е прекъснато за кратко - половин час, за "уточняване на позициите", заяви източник в кулоарите на срещата на върха, цитиран от ТАСС.

"Общото заседание е прекратено за провеждане на серия от двустранни срещи и уточняване на отделни позиции", заяви той.

Още по темата

По-рано друг европейски дипломат съобщи, че Гърция и останалите страни от еврозоната още не са постигнали пълно съгласие за участието на МВФ в третата програма за финансова помощ, на което Атина се противопоставя.

Освен това Гърция не е съгласна с предложението да прехвърли държавни активи на стойност 50 милиарда евро в независим фонд в Люксембург под европейски надзор. Целта на този фонд е да гарантира изпълнението на приватизационната програма, предписана на страната.

Сега лидерите от еврозоната обсъждат компромисно предложение за оставане на Гърция в еврозоната, подготвено тази нощ на четиричасова отделна среща между ръководителите на Германия, Франция, Гърция и председателя на Европейския съвет.

На него те се разбраха, че първата стъпка, която трябва да направи Гърция за изпълнение на своите задължения, е нейният парламент да приеме до 14 юли съгласувани с институциите структурни реформи.

Става дума за законопроекти, сред които за приватизацията, пенсионната и данъчната реформа.

После в сряда трябва да се състои нова среща на Еврогрупата, която да потвърди започване на преговори за окончателно формиране на трета тригодишна програма за кредитиране на Гърция.

Ако това не стане, програмата най-вероятно ще пропадне.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво означава "настал" ???
2
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да прехвърли държавни активи за 50 млрд в независим фонд в Люксембург???Бреййй, голям хитрец тоа Юнкер, бе! Кой ви каза че фондовете в Люксембург са независими?
1
7
 
23
 
! Отговори
Иванчо преди 8 години
Напънаха се гърците, пяха ОХИ и накрая из*аха едно голямо нищо :)