Брюксел към България: Дайте и вие пари за Гърция!

Официална позиция по искането нямаме, а Еврокомисията ни чака
Обновена: 15 юли 2015 21:15 | 15 юли 2015 21:11,
760
Брюксел към България: Дайте и вие пари за Гърция!
Снимка: flickr

Eвропейската комисия потвърди, че ще иска от България и останалите 8 страни извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем от близо 13 милиарда евро, предаде БНР.

Гърция се нуждае от преходно финансиране за следващите 3 месеца, преди да започне новата ѝ спасителна програма, обяви комисарят, отговорен за общата валута, Валдис Домбровскис.

Поради очевидната липса на по-добри решения единственият възможен вариант остава Европейският фонд за финансова стабилност. Това е инструмент, който беше създаден в началото на дълговата криза и принципно трябваше вече да не се използва.

Още по темата

Във фонда обаче има налични пари от европейския бюджет като гаранция, които могат да покрият неотложните плащания на Гърция от 7 милиарда евро през юли и още 5 милиарда през август.

Без да върне просрочения заем към МВФ, той не може да участва в сключената сделка с евролидерите за 86 милиарда евро, а гръцките банки няма да получат помощ, за да спрат ограниченията.

Проблемът е, че се иска гласуване на ниво 28 страни, а повечето от членките извън еврозоната, като Великобритания, заявиха, че не желаят да поемат задължения заради гърците. Затова Комисията търси начин да ги обезщети и да им даде гаранции, обясни Домбровскис.

Една от възможностите е изкупуването на ценни книжа за гаранция или бъдещи парични трансфери от европейския бюджет в замяна на този заем.

Предложението отива отново на масата на финансовите министри. България официално не е изразила позиция, но на Европейския съвет на 26 юни премиерът Бойко Борисов заяви: "Ако бяхме сега в еврозоната, ние също ще трябваше да дадем пари за Гърция. И по-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично".

Сега се оказва, че българският бюджет може да гарантира пари за гърците, въпреки че не сме в еврозоната.

Ветото срещу заема може да бъде заобиколено чрез гласуване с квалифицирано мнозинство на едва 15 финансови министри, представляващи държави с 65% от общото население на Съюза, обясниха източници от Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


760
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
407
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Завистлив българин,,Хайде сега всички, които говореха че гърците били горд народ, че политиците им били за пример как се защитават националните интереси да им платят сметката."1. Гърците не са ни искали пари. Искат ги алчните олигарси и банкери.2. Бяхме за Гърция, защото показа каква изнудваческа и престъпна организация е ЕС3. Това, че брюкселските ***, искат най-бедните да им платят лихвите, потвърждава 2.4. Сега ще видим ББ, които ни плашеше с гръцки сценарии, какъв родолюбец е.
406
0
 
10
 
! Отговори
.... преди 8 години
"Ветото срещу заема може да бъде заобиколено чрез гласуване с квалифицирано мнозинство на едва 15 финансови министри !" Ако кажем не и пак трябва да платим, предлагам да напускаме ЕС и да ходим в съюз с Иран и Китай ! То тва гърците са баси падалите, смеят ни се и ни унижават от десетилетия а сега искат пари ! ОХИ!
405
0
 
16
 
! Отговори
няма да го бъде преди 8 години
Българинът е кротък и търпелив като добиче, но един път ако се вдигне ще станат триста чуда, всичко натрупвано и потискано през годините ще избухне. След КТБ много, ама много малко трябва на хората. Както е казано, пази се от яростта на търпеливия, защото търпението е форма на отчаяние.
404
0
 
11
 
! Отговори
Ма мола ви са... преди 8 години
Ей ся Бочко ще ви обясни с прости думи (че да се разберете) как те тези пари после ще се върнат обратно в българската икономика чрез аргатите у Гръчко. И ще му повервате, щот се разбирате.
403
1
 
26
 
! Отговори
АБВ преди 8 години
Не е лошо да помагаш на слабия, мисля, че е хубаво да помагаш на хора, които имат нужда. И тук е особеното в нашия случай - кой има нужда от помощ. Баща ми взима 280, 00 лв. пенсия, а майка ми 180, 00 лв. На кого трябва да помага България? На тези , които взимат над 380 евро пенсии или на нашите родители? Разбирам какво означава " солидарност", но не разбирам защо трябва да помагам на гърците, при условие, че пенсиите на майка и татко са 280 евро общо.Кой ще помага на моите родители?
402
0
 
20
 
! Отговори
sid преди 8 години
Нали нашите финансови анализатори ни уверяваха ,че с нищо няма да усетим кризата в Гърция .Сега какво стана ще им плащаме борчовете и ще ги гледаме как се пекат по плажовете мрънкайки ,че нямали работа.Какво е това нещо срамота да вземат на бедния и долните *** само и само да помогнем.Как може изобщо да се обръщат към нас!Като са се споразумявали с Ципрас, нас не ни извикаха нали, сега да си търсят парите от милионерите от Европа.
401
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добре да излезем от Евросъюза отколкото да хрантутим мързеливите византийци,а ние да се чудим как да си плащаме сметките!!!!!!!!!
400
0
 
15
 
! Отговори
sid преди 8 години
Браво,сега ще им помагаме ,защото успяха да си изтеглят спестяванията и сега банките им са без пари.Чудесно дали някога Гърция ще подаде ръка на България,това докато сме живи няма да го видим,но нас ще ни принудят да им помагаме.Който се е споразумял с тях сега да им дава парите.Въпреки ,че сме най-бедните и години наред продължаваме да живееем бедно,ние ще помогнен на тези които години наред ни се присмиваха на стандарта на живот и лапаха парите на Евросъюза.Да ни е честито споразумението на Ци
399
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
какви пари бе,какви 5лева,остава продажните да приемат и ни наложат и това,за да изреват и българите ОХИ.
398
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По Алек Попов:Имаме огромно количество безценни л.й.на, с удоволствие ги отстъпваме на нуждаеща се Гърция !
397
0
 
9
 
! Отговори
9 преди 8 години
Ми че то България пари няма... Очаквам нашите да теглят заем,за да дадат на Гърция.
396
0
 
17
 
! Отговори
gtf преди 8 години
Ако Гърция е в хуманитарна криза и няма кво да се яде, напълно логично и нормално е страна - съседка, дори по-бедна да отпусне някой лев,храна или друго от първа необходимост. Та ние дори щетите от бедствия не можем да си поемем. Да се искат пари за покриване на заеми е изключително нагла постъпка от страна на ЕС. Кредиторите да са пресмятали риска, тва си е техен проблем, ние нямаме нито правно, нито морално задължение !
395
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбирам от финанси, политика, но в едно знам със сигурност - който политик (неговата ......) посмее, да излезне и да каже, че ПО КАКЪВТО И ДА БИЛО начин трябва да плащаме пари, гаранции, дори една карфица в полза на Гърция ДА СИ СТЯГА БАГАЖА !!!
394
6
 
6
 
! Отговори
Завистлив българин преди 8 години
Хайде сега всички, които говореха че гърците били горд народ, че политиците им били за пример как се защитават националните интереси да им платят сметката.
393
0
 
12
 
! Отговори
ББ преди 8 години
КОЙТО ИСКА ПАРИ - САМО СРЕЩУ ПОДПИСАНА ОСТАВКА!!!!
392
0
 
4
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
До tih velikan 681Ами той хариза едни 100млн., а ревеше, че загубил от ембаргото с Русия ...80 млн. Нали и ти гласува, бе аланколу, за ембаргото или и тогава спеше. Добре, че не си в Северна Корея, щяха да те гръмнат със зенитно оръдие.
391
3
 
9
 
! Отговори
къде сте? преди 8 години
Къде са всички защитници на гърците сега, които плюеха по лошите германци, които не искали да им дават пари. Айде дайте сега вашите пари на гърците, хахаха къде са гъркоманите бе???? Защо се покриха?
390
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Готов съм веднага да помогна безвъзмездно на гърците,като им предоставя собствения си ***.
389
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се вдигнем на масови протести и евентуален референдум дали да им даваме пари.
388
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, браво! И 'що не им дадем всичките 16 милиарда ' дето ще вземе държавата ??? А после ние ще си вземем нови 32 милиарда, че да закръглим нашия дълг.