България – бедна, но дашна: храни, лекарства за съседа

Премиерът пред Bloomberg: Предлагаме хуманитарна помощ на Гърция!
Обновена: 10 юли 2015 14:06 | 10 юли 2015 14:04, Виктория Тошкова
364
България – бедна, но дашна: храни, лекарства за съседа
Снимка: БТА

България, най-бедната страна в Европа, където месечната заплата е наполовина на тази в съседна Гърция, е готова да предостави хуманитарна помощ, дори ако това означава съкращаване на социалните разходи в страната, заяви министър-председателят Бойко Борисов за Bloomberg.

Докато Гърция се бори да изготви подробен икономически пакет, с който да убеди кредиторите, че може да запази единната валута, лидерите на ЕС проучват различни сценарии. Хуманитарната помощ би бил въпрос, засягащ всички страни членки на ЕС, заяви говорителят на германското външно министерство Саусан Чебли в сряда преди срещата в неделя в Брюксел, когато трябва да се обсъдят последните предложения на Гърция.

"В случай, че Гърция се нуждае от помощ, винаги ще я подкрепим с храна и лекарства", заяви Борисов в телефонно интервю в сряда.

Още по темата

"Тези пари могат вместо това да бъдат използвани за вътрешна социална политика или за образование, но все пак бихме ги предоставили", допълва премиерът ни.

Гърция, най-задлъжнялата страна в Европа, никога не е била по-близо до напускане на еврозоната, което би имало последици и върху страни като България и Румъния, заявиха лидерите на ЕС, включително председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Борисов казва, че страната му е решена да помогне на Гърция да остане в състояние на платежоспособност, тъй като балканските страни се стремят да предпазят икономиките си от потенциален колапс на Гърция.

Въпреки че през 2013 г. 21% от българското население, наброяващо 7,2 млн. души, живее в бедност, страната е четвърта в съюза по най-нисък държавен дълг, възлизащ на 29% от икономическото производство. Средната заплата е 498 долара, докато в Гърция тя е 1104 долара, в Германия – 3 894 долара, а в Унгария – 866 долара, допълва Bloomberg.

Изданието пише, че България е по-изложена на опасност от гръцката криза, тъй като гръцките банки държат пазарен дял от около 22% в българския банков сектор, според данни на централната банка. И все пак банките с гръцка собственост действат по правилата на българския надзор и са добре капитализирани, ликвидни, не притежават гръцки дълг и няма да бъдат повлияни от дефолт в съседна Гърция, заяви на 29 юни Българската народна банка.

"Европейските страни са много по-взаимосвързани икономически и политически в сравнение с преди 20 години", казва Симон Кихано-Еванс, ръководител на отдела за развиващи се пазари на Commerzbank в Лондон. "Ако съседът, с който имате трайни икономически отношения, е в нужда, логичната стъпка е да му предоставите подкрепа".

Борисов заявява, че населението на Гърция не трябва да страда заради политически неуспехи и да му се помогне ще бъде приоритет, ако такава нужда съществува.

"Ако гърците нямат какво да ядат, ако нямат храна, гориво, лекарства, това е хуманитарна криза. Надявам се, че няма да се стигне до там, надявам се, че ще успеят сами. Хората не са виновни, че политическите лидери ги доведоха до тази криза", настоява премиерът ни.

Bloomberg допълва, че Бойко Борисов се е върнал на власт преди 10 месеца, след като банкова криза свали предишното българско правителство, управлявано от социалистите.

Оттогава той изплати депозитите в Корпоративна търговска банка, четвъртата най-голяма банка в страната, чийто фалит предизвика политическа криза в страната през миналата година, пише изданието.

"Подкрепяме фискалната дисциплина и реформите, подобно на останалите десни партии в Европа", казва той. "Но е също толкова важно да предлагаме подкрепа и състрадание", заключава министър-председателят.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помогнете на гърците !ПРАТЕТЕ ИМ ДЯНКОВ - той ще ги оправи...или те него!
249
1
 
5
 
! Отговори
еректорална единица преди 8 години
Да отделям от залъка си да храня мързеливите, нахално-нагли гърци при условие,че тук парите не стигат за нищо и да живеем в още по-голяма мизерия?!? А през това време гърците с пълни гуши да продължават да харчат като за последно...Няма да стане!!!Къде бяха малагите, когато ние бяхме в криза? Някой от тях дигна ли си дебелия *** да помогне на българите???Никой, нали?Е, тогава за каква помощ говори ББ?Дайте парите на нуждаещи се българи и забравете за гърците! Те и без това ще се оправят.
248
1
 
15
 
! Отговори
ЙО ХО ХО преди 8 години
ГУСИН ПРИМИЕР,ЗЕМЕТО СИ СИМЕТО ДЯНКОВ И БЕГАЙТЕ ДА УПРАЙТЕ ГЪРЦИЯ!НАС НАЛИ НИ УПРАИХТЕ!
247
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес в обедните новини даваха нашия Крали Марко. Охраната още малко на ръце не го носеше, така го бяха обградили. От какво се плаши толкова, че да ходи с такава охрана? Мислите ли, че живее нормално обграден от параноично действащи хора? Че може нормално да разсъждава и взима решения? Параноята и страха така са му напълнили кухавелницата, че нищо не му остава освен да чака кой, кой, кой ще ни отърве.
246
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, нагъл, ***, крадлив, лаком, подъл, лъжлив но многоооооо страхлив. Трепери ми г...ца защото е мечта за стотици предадени и продадени. Богатството му вече достигнало 9 милиарда!!! И кво ще го прави като и едно левче не може да похарчи и категорично няма да доживее 100 години. Кой ще харчи краденото сега е на дневен ред, кой??? Кой ли първи ще го прати при Свети Петър, да се обзалагаме?
245
0
 
9
 
! Отговори
Ккк преди 8 години
Бокси, кому е нужно да демагогстваш пак.... тия колко ядът и с кражбите на Бсп/Дпс нема да им стигнат
244
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хихихиивижте го бенещо по свястно в зоопарка неможахте ли да намерите ами това си избрахтепа идругите след него - егати и *** - министерски съвет
243
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като Тиквата предоставя ,,хуманитарна помощ , на Украйна и ИДИЛ ,може и на Гърция.Колко му е ?Богати сме !
242
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе какво спиране на пенсии! Направо да раздава въженцата за бесене и да каже кога.
241
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко дай лекарства на нашите пенсионери, че пенсията им отива за лекарства.
240
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така им се полага на гърците. Само крадат и лъжат
239
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По *** идея Бойко кога ли ще измисли?
238
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че гърците само да се оправят. Те са си виновни
237
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баце, защо не отскочиш до Гърция да ги огрееш като слънце? Това ще им стигне.
236
4
 
18
 
! Отговори
zlatena преди 8 години
До самонает Ало герберско *** благодарение на скапаната на политика на българоубийеците от герб много млади хора със више образование не могат да си намерят работа в чужбина и са принудени да си търсят късмета в чужбина.А за вас герберчетата е ясно ще защитават боко премиерската тиква щото са облагодетствани от това управление иначе няма ли го те няма да могът да крадат от българския народ както го правят в момента.
235
1
 
11
 
! Отговори
zlatena преди 8 години
До самонает Ало герберско ***.Българоубийците от герб излъгаха ще сте увеличат пенсиите на пенсионерите и на инвалидите напротив намалиха ги излъгаха ще сте намалят тока напротив увеличиха го .Сега сме много по зле от преди.Единствените които имат облаги от управлението на боко премиерската тиква са герберастите иначе ако го няма сегашното управление те няма да могът да крадат от нас българския народ както го правят в момента.
234
1
 
24
 
! Отговори
до 301 от българина преди 8 години
това че симпатизирам на гърците не означава че нашия башибозук трябва да дава от нашия залък, аз им се кефя че си занят интереса и има кой да им го пази, а тук е е пълно с предатели. Сидеров от 5 г говори за мариците 1 и 3 и за златото, за да се стигне до закона на нфсб вчера, и на златото ще му дойде времето, но моят живот минава докато предатели ми го крадат. кефя се на всеки националист посвета който мисли за хората си! кога ще си изберем и ние такъв че тогава да видя евротурската ***!
233
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продължавам да не разбирам-кой избра този?!?
232
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
българите ходят на почивка в гърция така че ние отдавна ги подкрепямесега теглят евро от бълг банкомати пазаруват в българия какво повечена нас няма кой да помага
231
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците се сърдеха, когато Бойко каза, че ни е писнало да се занимаваме с проблемите им, нали? Сега пък се сърдят, че им предлага помощи...