Юнкер обещава на Украйна падане на визите

Порошенко иска удължаване на санкциите срещу Русия и газ от Европа
27 авг 2015 18:08,
106
Юнкер обещава на Украйна падане на визите
Снимка: Reuters

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде надежда на Украйна за отпадане на визите за Европа от средата на следващата година. След среща с украинския президент Петро Порошенко в Брюксел днес Юнкер даде висока оценка за реформите, направени от властите в Киев и заяви, че "ако бъдат изпълнени всички изисквания, Европейската комисия ще даде положителна оценка и не се съмнявам, че тя ще бъде потвърдена от всички страни членки".

Още по темата

Комисията трябва да оцени готовността на Киев до края на годината и да предложи на европейските лидери дали да либерализират визовия режим. Като възможна дата Юнкер посочи 1 юли 2016 г.

Самият Порошенко декларира, че 10-те условия на ЕС за отпадане на визите са изпълнени или на път да се реализират.

„Ние решихме всички политически проблеми и не създаваме имиграционни трудности на нито една европейска държава. Направихме реформите и имаме значим успех в борбата с корупцията, с електронната охрана на границата, с достъпа на Интерпол и с процеса за реадмисия“, заяви той.

Според председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, който също се видя с Порошенко, Киев трябва да ускори съдебната реформа, ако разчита на положителен резултат за отпадането на визите.

Окончателното решение за визите се взема с единодушие от страните членки на ЕС. Полша и Словакия обаче вече изразиха притеснения, че могат да бъдат залети от бежанци, ако постигнатото споразумение за ново примирие в Източна Украйна от 1 септември, не бъде спазвано.

От своя страна Порошенко настоя пред Брюксел да бъдат удължени санкциите на ЕС срещу хора от близкия кръг на президента Владимир Путин и представители на бунтовниците в Източна Украйна. Той обвини Москва, че не полага достатъчно усилия за спазване на споразумението от Минск и разкритикува остро Русия за осъждането на двама украински граждани Олег Сенцов и Олександър Колченко съответно на 20 и 10 г. затвор за тероризъм.

Порошенко е поставил въпроса и за газовите доставки за Украйна през зимата, след като преговорите с Русия, на които ЕС посредничи, влязоха в задънена улица. Киев няма достатъчни запаси да гарантира нужните му количества от 19 млрд. куб. м. газ и се надява да бъде снабдяван от ЕС в случай на нужда чрез изградените реверсивни връзки със Словакия. Брюксел обаче също е притеснен от липсата на договорка с „Газпром“, който е основен доставчик на синьо гориво и за Съюза. Няколко държави, сред които България, зависят на 100% от тях. Затова днес във Виена енергийният комисар Марош Шефчович ще разговаря с украинския министър Володомир Демшичин, а идната седмица и с руския му колега Александър Новак в опит да гарантира „зимно газово споразумение“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най лесно обещават американците и после бомбардират, крадът , убиват и хич не си спомнят кво са обещали ...нали те направиха всичките тези войни..и в Окрайна и Либия и Ирак..абе запалиха половината свят
4
0
 
39
 
! Отговори
:) преди 8 години
Тате обеща да ми купи колело... ама друг път !
3
1
 
47
 
! Отговори
ЛъжитеНА-запада преди 8 години
и на нас ни обещаха американците (преди 20 год)
2
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Апропо, според вас Германия ще си отвори ли границите, след като я заливат по 1 милион бежанци на година и 300 000 емигранти от целия ЕС, за 40 милионна Украйна? Да не са луди!
1
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Порошенко иска удължаване на санкциите срещу Русия и газ от Европа"Тоест, газ от Русия, ама първо продадена на Европа, после Европа да я продава на Окрайна. Няма такъв идЕот, честно! :)