Шенген няма да отпадне в мандата на тази Еврокомисия

ЕК предложи държавите от ЕС да приемат 160 000 бежанци
Обновена: 9 сеп 2015 11:58 | 9 сеп 2015 11:46, Елка Василева
47
Шенген няма да отпадне в мандата на тази Еврокомисия
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи пред Европейския парламент държавите от ЕС да приемат на задължителна основа 160 000 бежанци, пристигнали в Италия, Унгария и Гърция.

Юнкер уточни, че през май ЕК предложи разселването на 40 000 души, а сега този брой се допълва с още 120 000 бежанци.

Председателят на ЕК настоя в речта си "За състоянието на Съюза" ЕС да узакони имиграцията, както и да участва по-активно в решаването на проблемите в Сирия и Либия.

Още по темата

ЕК предлага всички страни от Балканите, които са извън ЕС, но се надяват на членство в Общността, да бъдат включени в списъка на "сигурните" държави. Гражданите на тези държави ще имат правото да искат убежище в ЕС, но страните от Общността ще имат законното основание да отказват такъв статут автоматично.

Юнкер поясни, че "сигурните" държави изпълняват основните изисквания в областта на човешките права и върховенството на закона. Ако в тези държави покриването на дадените показатели се влоши, те ще губят статута си на кандидати за членство в ЕС, заяви Юнкер.

Шенген няма да отпадне в мандата на тази ЕК, но трябва да укрепим опазването на външните граници, посочи Юнкер.

Имаме нужда от таланти, идващи от всяка точка на света. Миграцията трябва да се превърне от проблем в ресурс. Трябва да намерим решение на проблема в Либия, макар да изглеждаме малко слаби; необходимо е да помогнем за решаването на проблема в Сирия; ЕС трябва да бъде по-силен във външната си политика, посочи председателят на ЕК.

Той обяви, че от днес започва работа спешен фонд от 1,8 милиарда евро за Сахел и Северна Африка. С тези средства се цели влагането на усилия там, където проблемът с бежанските потоци се корени.

Докато има война в Либия и терор в Сирия, бежанците няма да изчезнат, няма да им попречат морето, границите и стените. Това, което се случва в Сирия и Либия днес, може да се случи и с Украйна утре. Бежанската криза скоро няма да приключи и трябва да бъдем наясно с това. Разселването няма да реши проблема. Имаме средствата да помогнем на онези, които бягат от тероризма и потисничеството. Европа наистина не може да приеме цялото нещастие на света; броят на идващите тук бежанци е невиждан, но съставлява 0,11 на сто от цялото население на ЕС, посочи Юнкер.

По неговите думи преди всичко останало оказването на помощ на бежанците е въпрос на човечност и човешко достойнство, а за ЕС - и на историческа справедливост.

Европа е континент, в който почти всеки от нас е потомък на бежанец, потърсил спасение от диктатура и потисничество. Трябва никога да не забравяме, че правото на убежище е една от основните европейски ценности. Европа днес е лицето на надеждата за мнозина и това е повод за гордост, а не за страх, каза председателят на ЕК.

Държавите от Балканите в ЕС, балтийските държави и Полша трябва да знаят, че солидарността не е само дума, заяви още Жан-Клод Юнкер.

Ще бъдем на мястото си, ако границите на тези държави от ЕС бъдат застрашени, добави той. Ще обезпечим тяхната сигурност. Границите на ЕС са ненарушими и държа Москва да разбере добре това, посочи председателят на ЕК.

По повод Украйна той изрази подкрепа за действията на президента Петро Порошенко. Юнкер изрази подкрепа за отпадането на визовия режим за украинците, ако необходимите условия бъдат изпълнени, предаде БТА.

ЕС трябва да създаде собствено министерство на финансите за осигуряване на стабилността на еврозоната, заяви също така председателят на Европейската комисия. По думите му това министерство трябва да действа съвместно с европейския стабилизационен фонд.

Юнкер призова ЕС да се върне към ситуацията на пълна заетост в обозримо бъдеще, което според него е напълно реално. В момента средното равнище на безработицата в ЕС е над 10 процента от трудоспособното население.

В изказването си председателят на ЕК отново изтъкна, че въпросът за излизане на Гърция от еврозоната трябва да бъде напълно изключен. ЕК продължава да оказва максимална подкрепа на гръцкия народ, който полага значителни усилия за преодоляване на кризата, допълни той.

Юнкер припомни, че комисията е предоставила на Гърция 35 милиарда евро инвестиции до 2020 година като допълнение към третата международна спасителна програма за страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС е най-големия провал за европейските народи от началото на съществуването на човечеството, БЕЗСПОРЕН ФАКТ. Само глупости и простотии измислят психопатите *** от третия пол от ЕК. Радващото е, че еврогейската клоака се разпада.
22
2
 
5
 
! Отговори
11 преди 8 години
Никога няма да се оправят нещата, докато Началниците от ЕС мислят с потфейлите си, че всичко се решава с пари, а когато не става - с още пари! Нахрани ги, дай им пари и всички е ОК. Да, ама НЕ!!!! Те искат още и още и всичко! А и тези портфейли все пак нали ние ги пълним???
21
1
 
5
 
! Отговори
svetla преди 8 години
Европейската комисия има само искания към нас и ние имаме само задължения към нея. Това е едно безпрецедентно лошо държане към България. Явно е дошло време да не сме толкова послушни. Непослушните са по уважавани.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези от Еврогейскя съюз са престъпниции и са за разстрел до един!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Имаме нужда от таланти, идващи от всяка точка на света."Имаш нужда да се пенсионираш вече и да си ходиш. Виждаме ги "талантите" от Африка и арабския регион. Само нобелови лауреати и доктори с научни степени идват тука...
18
0
 
8
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
причината че бежанската криза е заради войните ми се струва много плитка...истинската причина може да е много по-зловеща...лесно е да откриеш джихадист измежду 10-15 бежанци...но е абсолютно невъзможно да го откриеш измежду 100-150.000 бежанци...така исламистите могат да създадат хиляди спящи клетки...и в един момент...може би след 1 година, може би след 20 години изведнъж ще се събудят...т.е. според мен, тези бежанци са един вид троянски кон...
17
0
 
6
 
! Отговори
Atb преди 8 години
Ако аз бягах от воина първата държава в която съм пристигнал от европа там ще си остана наи важното е че ще съм в безопасност от ислямисти а те какво правят глезят се неискам тук искам там че има повече пари еми ние като евтопеци не получаваме този шанс а работим за хора като бежанците европа е за европеците ако незатворим вратата сега после ще плащат нашите деца
16
0
 
5
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
Европа неведнъж е доказвала, че не може да бори с невидим враг...така че аз не подценявам джихадистите, когато казват, че ще превземат Европа...има ли логикa?
15
1
 
7
 
! Отговори
Atb преди 8 години
Европа е за христианските държави и европеиците неможе при всеки един конфликт да се трупат бежанци сега от сирия утре може от някоя друга държава това трябва да спре наи накрая европа малко по малко подменя своя облик утре като нищо може тези бежанци да искат да си създадът малка държава на нашя континент пак ли ще сме солидарни да наистина бягат от воина но трябва да се борят никои от нас няма да умре заради тях така ще пренесът и воината тук дубаи нали е номер 1 нека тя да ги приеме
14
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Валентинголяма глупост си напивал
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, не се притеснявайте, те бежанците така и така не искат да остават в България и да се женят за дъщерите ви. Целта им е западна Европа, а дъщерите ви работят в бардаците на западна Европа.
12
0
 
8
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
"но повечето от тях бягат именно от религиозните фанатици и искат да живеят като европейци"Това в мокрите ти сънища може и да е вярно, в реалния свят обаче - израснал сред вълци, вълк си оставаш. Същото се отнася и за маймуните.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продажни чиновници затриват Европа, като разтягат локуми и говорят небивалици. Според цитирания в Европа няма местно население!! И не знам място в света, където "обслужването" на пришълци да е приоритет на местното население. и то пришълци с коренно различни ценности, влизащи в конфликт с местните, пришълци, които доказано не се вписват след поколения, а налагат собствените си разбирания. Границите и безапелационната им охрана трябва спешно да се възстановят!!!
10
1
 
8
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Значи си съгласен дъщеря ти да ти доведе някой зет бежанец от Нигерия, примерно. Нали искаш свежа кръв за застаряващото население.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За догодина ООН предупреди, че се очакват още около 480 000 бежанци в Европа. Вчера я имаше новината по други сайтове. Прав е Орбан, като каза, че колкото повече приемаме, толкова повече ще идват.
8
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тия бежанци - 160 000 за 600 милионна Европа са нищо. А и населението на Европа е застаряващо, има нужда от свежа кръв. Между тях определено се промъкват фанатици ислямисти, но повечето от тях бягат именно от религиозните фанатици и искат да живеят като европейци. Ако всичко се направи както трябва тези бежанци не са проблем а по-скоро от полза за Европа.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще влезем в Шенген, когато всички други се разбягат от ЕС. Дори Тиквата може да изберем за председател на еврокомисията. Нищо че не знае езици. Нали само ние ще бъдем членове, ще се разберем.
6
1
 
7
 
! Отговори
Е - Н преди 8 години
Баси и талантите, с които ще се напълни тоя...Европейски ценности? Айде бе, мерси...
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жан Клод Юнкер: Състоянието на ЕС не е добро, трябва да се изправим пред огромните проблемиСтрасбург. Не бих искал да изпадаме в униние, но ЕС не е в добро състояние.Това каза председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер в речта си за състоянието на Съюза пред Европейския парламент в Страсбург.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом няма да влизаме в Шенген, да вземаме да се махаме от ЕС. Защото догодина ще настане навалица, кой да се чупи пръв.