Не искаш бежанци - плащаш си!

ЕК обсъжда подобна възможност за някои страни от съюза
92
Не искаш бежанци - плащаш си!
Снимка: Reuters

Европейската комисия обсъжда предложение, което ще даде възможност на някои страни от Европейския съюз да платят пари, за да не участват в квотната система за прием на бежанци, пише в. "Файненшъл таймс".

Представители на ЕК подчертават, че планът ще позволи на тези страни само временно да не вземат участие в разширения квотен режим за разпределението на 160 000 мигранти, който Жан-Клод Юнкер ще представи в сряда.

Правителствата трябва освен това да изтъкнат обективни причини защо не искат да се включат. Такъв пример е желанието на Полша да приеме голям брой бежанци от Украйна, ако конфликтът там се утежни, допълва британският вестник.

Хуманитарните агенции на ООН са на ръба на банкрута и нямат възможността да задоволят основните нужди на милиони хора заради мащабите на бежанската криза в Близкия изток, Африка и Европа, съобщи в. "Гардиън", като цитира върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) Антонио Гутериш.

Влошаващите се условия в Ливан и Йордания, особено липсата на храна и здравни услуги, са станали непоносими за много от четирите милиона души, избягали от Сирия, което довежда до нови вълни от бежанци към Европа. Според Гутериш през 2010 г. ежедневно са били разселвани 11 000 души от конфликти, докато миналата година броят им е бил 42 000. Бюджетът на неговата агенция, който през тази година е с около 10 процента по-малък в сравнение с предходната, не може да смогне на драстично нарастващите нужди. По-голямата част от хуманитарната дейност на ООН е финансирана изцяло от доброволни дарения от правителства и частни дарители, а агенции като ВКБООН и УНИЦЕФ не получават нито стотинка от бюджета на ООН, пише "Гардиън".

"Бежанци бяха посрещнати в Германия като герои от войната", е водещо заглавие в днешния брой на в. "Дейли телеграф". За тези, които са рискували живота си да избягат от жестокостите на войната на борда на разнебитен плавателен съд или в ремаркето на камион на трафиканти, това навярно е удивителна гледка. Стотици германци по железопътните гари вчера посрещнаха пристигащите в градовете им бежанци, сякаш са техни приятели, които не са виждали отдавна или завръщащи се от война герои. Около 10 000 бежанци се очакваше да пристигнат вчера в Германия с влакове от Унгария и Австрия. Те бяха посрещнати със спонтанни аплодисменти, песни, сладкиши и играчки на пероните на жп гарите в страната, допълва в. "Дейли телеграф".

В. "Индипендънт" предупреждава за опасност от нова бежанска вълна от Сирия.

Групировката "Ислямска държава" е на път да превземе част от ключов автомобилен път, което може да предизвика паника и изселване на няколко милиона души от контролирани от правителството територии. Бойците на радикалната групировка са заели позиции на едва 35 км от магистрала М5 - единственият главен път, свързващ контролираната от правителство територия в района на Дамаск със северната и западната част на страната.

Френските вестници обсъждат в днешните си броеве възможността президентът Франсоа Оланд да нареди въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия. Оланд, който дълго време се противопоставяше на идеята да бомбардира групировката в сирийския й бастион, за да не подпомогне по този начин режима на Башар Асад, може да обяви френско включване в кампанията в Сирия, пише в. "Фигаро". Масовото изселване на сирийци към Европа, неспособността на коалицията да обърне "Ислямска държава" в отстъпление и руското военно присъствие на терен са факторите, които променят така внезапно френската позиция, пише в. "Монд".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: бежанциЕСЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бежанците да се насочват към държави участнички "хуманитарно" в. конфликтите.Всеки трябва да изяде надробеното от него,а не да точи безплатно нефт.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
edin pie drug plashta. USA, FRANCIA pechelyat ot voynata koyato razpaliha a darjavi kato nashata plashtat.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какво ли правим в тоя евро мюсюлюмански кенефффф още не ви ли омръзна
52
1
 
2
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 8 години
Дубре душли в *** ака ЕС! ;)))
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като герои от войната?!? Сега разбирате ли евро-атлантическата пропаганда до къде е стигнала. Вече безучастието на Европа, спокойно може да се нарече съучастие. Съучастие в целенасоченото елиминиране на християнската религия ,култура, и ценности! Честито господа "европейски" граждани, добре дошли в новата Европа, със столица Брюксел - средище на корумпирани еврейски *******си, наричащи се "европейски лидери"!
50
0
 
8
 
! Отговори
????? преди 8 години
ТАКА БИ ТРЯБВАЛО ДА СЪДЪРЖА ЛОГОТО НА ЕС......АКО ПОБЪРЗАТЕ И ПЛАТИТЕ ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАТЕ ОТ ПРОМОЦИЯТА, КОЯТО Е МНОГО ЩЕДРА .И КОЛИЧЕСТВАТА СА НЕОГРАНИЧЕНИ::::::ИД СПЕЦИАЛИСТИ БОЙЦИ МАСКИРАНИ КАТО МИГРАНТИ, ,ЕБОЛА,, СПИН ,БУБОННА ЧУМА,,ХОЛЕРА АНТРАКС ,НЕКОНТРОЛИРУЕМО РАЗТРОЙСТВО.
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярно е, че крайните коментари в немските сайтове се трият и блокират. Защо Меркел предприема такава политика след като според проучване 94% от немците не искат бежанците? Чий интереси изпълнява и как може да е срещу собствения си народ? Дано скоро да я свалят от власт, че както е тръгнало цяла Европа ще затрие изкуфялата бабичка.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно! Крайно време беше.
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно не само по нашите медии се лъже. Много от бежанците си казаха, че отиват при роднини живеещи в Германия. Така, че посрещащите ги по гарите, са си реални роднини на новодошлите, а не истински германци.Само не разбирам защо задължават държавите членки на ЕС да приемат бежанци. Всяка дръжава си знае финансовото положението и дали има възможност да издържа безобразно капризните и само искащи бежанци.Като нямам пари продавам имущество, накити и се самоиздържам, а не ходя с по 1кг злато по мен.
46
1
 
16
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Германците вече направо се гаврят с нас - Видяхте ли кадри, с каква радост посрещат имигрантите? Черпят ги с шоколади; прекарват ги безплатно с колите си; носят табели "Добре дошли" - а после реват, че трябва да ги разселят из цяла Европа. Ето заради това ще продължават да прииждат на орди!!!
45
0
 
12
 
! Отговори
zdr преди 8 години
Който купува евтиния петрол от ИД,антиките,земята на бежанците-той да приема и той да плаща!
44
1
 
13
 
! Отговори
ААА преди 8 години
ПРАЩАЙТЕ ГИ В УКРАЙНА ПРИ ПОТРОШЕНКО ТОЙ НЕ БИЛ ДАВАЛ ЗЕМЯ. ДА ПРАВЯТ АВТОНОМИИ ДА ГО ВИДИМ ПАПУРА.И В САЩ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 51"Я си представи тези 1,5 млн българи дето работят в ЕС и пращат пари в къщи,вземат че се върнат тук,кво праим тогава,м!?"Гладуваме всички заедно..., щото хем пари изпращаме, хем пък не сме и патриоти..., поне така мислят някои...
42
0
 
16
 
! Отговори
dada преди 8 години
Да вземем бежанци от Украйна. Западнитр държави ще се опитат да ни излъжат с бройката и със статута на тези мигранти. Ще вземат можещите и обучените за работа, а мързеливците и бандитите ще ги разселят в други страни. Ние не искаме бежанци. Германия ги е поканила и сега да не ги отпраща, те искат да живеят в страните, като Германия, Франция, Англия,Швеция.
41
1
 
4
 
! Отговори
grup преди 8 години
germanskite nazisti sa martvi. kriminalnite bogatstva na nazistite sa v tehnite dobri sanarodnizi i s tiah ste praviat dobro na bejanzite.
40
1
 
36
 
! Отговори
Parcuc преди 8 години
Аз съм ЗА приемане на бежанци от Украйна и за никакви арабаги и африканци. Нека бъдем като Полша.
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен 39 преди 8 години
Аз бях постнал клип на Дейвид Айк за Европейския съюз,после друг стана 39-ти,моя коментар изтрит!Не понасям никаква партия по света
38
15
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 8 години
Това е едната страна на въпроса,жална и елементарна,с привкус на гордо самосъжаление!Я си представи тези 1,5 млн българи дето работят в ЕС и пращат пари в къщи,вземат че се върнат тук,кво праим тогава,м!?Ти изобщо даваш ли си сметка без ЕС какво ще стане тук у нас!?Както беше казал класика:Мисленето е болезнен процес,ама е абсолютно задължително!Айде,лек ти ден!
37
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 39Не съм привърженик на ББ, но подкрепям политиката му за Гърция... Ако Гърция беше излязла от ЕС, познай коя държава щеше да издава на бежанците толкова нужният им документ за пътуването им в ЕС.
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2045-та година, Германия. Патрулка спира стара очукана количка:- Документи за проверка. Ха Айше, виж к'во смешно име "Мюлер"