Еврокомисията няма искане от България за "гореща точка"

Пет такива центъра са планирани в Италия и в Гърция
24 сеп 2015 15:23,
53
Еврокомисията няма искане от България за "гореща точка"
Снимка: архив, Reuters

Към днешна дата България не е отправила официално искане за отваряне на център за преразпределение на бежанци, съобщи Европейската комисия преди малко.

Вчера канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че на срещата на европейските лидери, завършила рано тази сутрин, България е проявила интерес към изграждането на такъв, за да се справи с миграционния натиск от Турция.

Още по темата

България отбеляза, че не е в Шенген, но има обща граница с Турция. България заяви, че е подложена на огромен миграционен натиск. Нямаме нищо против, ако България желае да разкрие такъв център, ще получи същата подкрепа от ЕС, както Гърция и Италия. Не искаме да налагаме нещо на България, страната сама заяви, че има проблем и предложи, това е разбираемо, заяви Меркел след края на срещата.

Центровете, наричани още „горещи точки“, са част от стратегията на ЕС за регистрация на бежанците. Четири такива зони ще бъдат отворени в Италия, в Сицилия и в Лампедуза и една в гръцкото пристанище Пирея, край Атина. Петте европейски центъра ще  заработят на пълни обороти до ноември, за да започнат преразпределянето на договорените вече между страните членки квоти. До края на годината още 2 „точки“ ще бъдат открити в Италия.

В тях експерти от европейските агенции за границите и за полицейско сътрудничество – Фронтекс и Европол, и от европейското бюро за бежанците, заедно с местните власти ще идентифицират и регистрират бежанците и ще ги подготвят за разселване към вътрешността на ЕС или за връщане, откъдето са дошли.

Европейската комисия потвърди, че има отчетлива тенденция за увеличаване на броя на хората, идващи към Европа, но добави, че не разполага с прогнозата на турския премиер Ахмет Давутоглу от писмото му до европейските му колеги и до евроинституциите, за още 7 млн. потенциални бежанци от Сирия.

В същото време председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви вчера, че в Сирия имало 7 млн. хора, напуснали домовете си и още 4 млн. в лагерите в съседните страни. Той предупреди, че предстоят по-големи вълни от досегашните и призова за спешни мерки.

Европейските лидери обещаха да дадат до 1 млрд. евро национални средства за финансиране на програмите за изхранване и за други доставки в лагерите, с които да се заредят изпразнените бюджети на хуманитарните организации. Точното разпределение на вноските по страни се очаква да стане ясно до следващата им среща, насрочена за 15-16 октомври. Другата седмица Еврокомисията ще предложи актуализация на европейския бюджет, за да отпусне още пари за Сирия и лагерите в съседство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Джордж Сорос -Н.Йорк"Бойко е успешен проект, но имам известни критики"----КЪМ АКЪЛА МУ ЛИ? Прав си, Сорос.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МНОГО ДА ВНИМАВАМЕ С ТОЗИ ЦЕНТЪР!!!!! ИМА ЛОШИ ХОРА МЕЖДУ БЕЖАНЦИТЕ.ДРУГИ НЕ ГИ ДОПУСКАТ ПИЕ СЕ НАТИСКАМЕ.АЛО КАК НЕ ВИ Е СРАМ. ПИТАМ КОЕ МЯСТО В БГ ЩЕ ЗАТРИЕТЕ С ТАЗИ ЗГАН. БЪЛГАРИ ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ЧЕ И ТОВА??????????????
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гласувайте за дедовия той ша ви опрай,ай сиктир и комуназите *** и пр.политическа ***..
30
3
 
11
 
! Отговори
шоп преди 8 години
Евала, Боце - не Шенген, а гореща точка!
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До семовАко Путин се изтегли от Сирия, ислямска държава ще исколят Сирия и Ливан.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До семовИ ако това е решението защо продължават да идват от Ирак, Либия, Афганистан ???Все места където хората на Обонго оправиха работата.
27
8
 
6
 
! Отговори
Божо преди 8 години
БЕХ взел близо 200 млн. лв. заем от "Газпром", за да го даде отново на "Газпром" ???????Бежанци, нашественици, ала, бала, а парите на българския данъкоплатец отиват в съветски джобове и в джобовете на българските им каналджии !!!!! ГНУС !!!!!!!!!!!!!
26
16
 
5
 
! Отговори
семов преди 8 години
Решението на бежанския въпрос е елементарно! Путин следва да се изтегли от Сирия, Асад до абдикира и сирийците да си решат как да устроят държавата си! !! ДРУГ ВАРИАНТ НЯМА!
25
1
 
17
 
! Отговори
456 преди 8 години
До анонимен31Факта че борисов е фалшифицирал 7от 9 избора не е за хвалене!Стига с тези капаци на очите! Време е да погледнем истината в очите! Това което чака Европа ще влезе и в твоя дом,въпреки центовете в джоба ти!
24
17
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Човек да не повярва, че в България има толкова неграмотни и изостанали хора!!! За какъв Борисов лаете и каква работа имате с него ***??? АБЕ ДОБЪР, ЛОШ ТОЙ СПЕЧЕЛИ 9 ИЗБОРИ, СЕГА ЩЕ ВЗЕМЕ МНОГО ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ ОТ ПРЕДИШНИТЕ!!! Интересно какви хора сте и изобщо дали разбирате,че абсолютно нищо НЕ ЗАВИСИ ОТ ВАС и напразно пишете тези велики глупости! !!
23
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който гласува за Герб е национален Предател номер 1Гласувайте за ВМРО!Гласувайте за НФСБ!Ако щете дори гласувайте за АТАКА!Важното е да покажем на Герб, че има родолюбиви българи.
22
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Края на тиквата дойде но той остави руини след себе си,за това който от нас пръв го залови да не бърза с реваншизма и да му се наслаждава сам,ще го хвърлим на тълпата да го съди.Казах ,че този продажник ще го намеря и накажа ЗАКЛЕВАМ СЕ В ДЕДИТЕ СИ
21
2
 
24
 
! Отговори
27 преди 8 години
Подценяваш процента *** в България. Като прибавиш и семействата на ГЕРБ Калинките в администрацията. Като прибавиш римляните, които ще купят. Като сложиш и чувалите с фалшифицирани бюлетини на бат Цецо. И хопп... ГЕРБ пак победители :)
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дойдоха дни когато всички се разграничават от Бойко и герб,Борисов вече е бита карта след като Меркел го сложи на гилотината днес.ЛЯВ ПРАВ ДЕСЕН И БЯХ ПОВАЛЕН.ГЕРБ е в историята не знам кой луд ще гласува за тези продажници
19
0
 
45
 
! Отговори
:( преди 8 години
Значи Тиквуня сам се е наврял в шамарите, като е разчитал, че Меркел ще му даде бонбонче. Антибългарин номер 1 в историята.
18
2
 
35
 
! Отговори
Кореняк софиянец преди 8 години
Остана ни да се молим за безмилостно сурова зима!
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега Меркел не бива да отсяда във Хотелите на Вальо Златев ,че току виж я е покосил инфаркт
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Дааааааааа,тук покрай нас няма нищо само вятър духа ,а Бойкоо исм помощ ....за каква ??",,,,,,,,,,, Маже би, за да я приватизира, знам ли? Сумата е тлъстичка.
15
0
 
24
 
! Отговори
etko13 преди 8 години
Все пак ГЕРБ успя да докара у нас заобикалящия ни до сега"Южен поток" !
14
25
 
8
 
! Отговори
Жалки медии преди 8 години
От На всеки километър личи,че тук Драскачите са РУСОФИЛИ,като видят Путин в Турска джамия и се подмокрят,а когато ХАТАКА гласува заедно и под строй с ДПС направо се потапя в дълбоката подмокряща миризма .Ужас бойко това бойко онова накрая излиза СВОБОДНИ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ СЪЧИНЕНИЯ с Цел подържане и подхранване на Русофилската подмокряща се Аудитория...