България иска приемен център за бежанци

Ангела Меркел одобрява, ЕС ще даде пари да го отворим
24 сеп 2015 07:10,
134
България иска приемен център за бежанци
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов е поискал на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел в България да бъде открит приемен център за бежанци. За това съобщи канцлерът на Германия Ангела Меркел след края на срещата.

Още по темата

"България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието ѝ с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва, че има проблем", заяви Меркел.

Приемните центрове, наричани "горещи точки" (hotspots), са част от плана на ЕС за преразпределяне на пристигащите имигранти. Четири такива центрове вече се изграждат по плажовете в Сицилия, в Италия, и един ще бъде отворен в Гърция, в пристанището на Пирея.

Финансирането им е за сметка на европейския бюджет. Европейските лидери се договориха те да заработят не по-късно от края на ноември.

"По външните граници на ЕС трябва да бъдат разположени приемни центрове в страни като Италия и Гърция, но също и в България, която не е в Шенген, но има обща граница с Турция", каза Меркел след срещата в Брюксел.

"Единственият начин за презаселване на бежанци е, ако има приемни центрове. В тях трябва да се извършва идентификацията, регистрацията и вземането на отпечатъци", добави канцлерът.

Служители на европейските агенции за границите Фронтекс и полицейската Европол, както и на бюрото за убежище, ще работят в тях с местните власти по обработването на молбите за убежище, за провеждане на интервютата на бежанците и проверката за принадлежност към терористични организации.

След това бежанците ще изчакват в центровете да бъдат пренасочени към други държави чрез квотите за презаселване или да бъдат върнати, ако такова убежище им бъде отказано. В приемните центрове ще се прави и селекцията към коя държава във вътрешността на ЕС да бъдат изпращани хората, които се нуждаят от международна защита.

Европейската комисия предложи на Унгария да отвори такъв център, но Виктор Орбан отказа, заявявайки, че страната му не е на първа линия.

Премиерът Борисов не коментира резултатите от срещата на върха след нейното приключване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
7
 
! Отговори
az преди 8 години
нали го искахте бе , народа го изгони и на изборите пак го избрахте , никой не е виновен , че българинът е тооолкова сляп човек...
92
0
 
6
 
! Отговори
Таня преди 8 години
Хем не сме в Шенген ,хем пък ще вършим работа като държави които са в Шенген.Пълна дискриминация и използвачество,парите ще ли да ги дава Европа ,но пък труда и отговорността е наша нали.После България такава,България онакава.
91
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кога ще ни вкарваш в сценарийте на САЩ и Германия Борисов ?
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кога ще ни вкарваш в сценарийте на САЩ и Германия Борисов ?
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов порадвай се още малко краят ти наближава този народ няма да ви търпи вечно
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Ма ти мислиш, че тия калтаци на върхха могат да смятат. Те са си получили дипломите с привилегии и бъкел не разбират. Но трябваше повече да учат, ако не смятане, поне логика и психология. Щото на хората им писва. А както излезе по броя на "бежанците" Сирия е от около 30 милиона, така и хората на улицата ще станат 1-2 милиона, чак до Банкя ще се проточат, както преди 25 години се излъгаха, та стигнаха до "Плиска" и сами се навреха в сегашната помия.
87
7
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
А стига сте писали глупости. И"Горещата точка" е предложена от Орешарски , а не от Борисов.
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До petАко се съди по качеството на магистралите - безработицата ще бъде решена -днес правят ценнтъра, утре го ремонтират, после пак се повтаря. Така и емигрантите ще стоят отдвд границата - центърът ще е все времонт, а нашите фирми ще печелят. Умно е измислено, нали.
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел може да го одобрява, ние, НАРОДЪТ - НЕ! А Меркел да каже, защо се отметна от гръмкото си изявление, че ще приеме 800000 емигранти? Ами, защото немците направиха масови демонстрации против, затова. А от нашите първенци, който се е съгласил - да направи лагера в имението си - всички имат - кой на морето, кой из планините, кой по 5 хектара, кой по 10, кой верига хотели, кой ресторанти. Аз, в 54-те м2, за които държавата измисля най-хитроумни клопки да ми ги отнеме, не мога, спя в кухнята.
84
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тиква, сега кажи на баба ти Меркел да построи 5 завода със 100 хил. работни места в България.Кой знае за какви жълти стотинки си изтъргувал центровете предвид алчността ти.
83
1
 
32
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Този път нашите МАЙМУНИ на високи постове ще объркат системата - народа няма да ги търпи ... и като излезне на площада , ще стане страшно за тези МАРИОНЕТКИ
82
2
 
50
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Как разбра бе тикво какво иска България. Попита ли ни. кой те оторзира да говориш от наше име, помниш ли с какво "мнозинство" си избран, даваш ли си сметка че повече от половината народ не те одобрява, как говориш от наше име??? Или това ти е бащиния, и можеш еднолично да казваш какво искаме и какво не, без да ни питаш.
81
1
 
27
 
! Отговори
Лърч преди 8 години
Горещата точка трябва да има поне 5-6 кумина!
80
2
 
44
 
! Отговори
ситоен преди 8 години
Предател!
79
33
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както се разбра, Бойко не го е казал. Поправете си статията, че и без това само хейтерчета привлича.
78
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искаме или ни го поискаха :)
77
0
 
34
 
! Отговори
ууууууууууууу преди 8 години
предатели...-говори се за ЦЕНТРОВЕ и ГОРЕЩИ ТОЧКИ в МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО -СИГУРНО ЩЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ 3 ЦЕНТЪРА
76
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
-Бабо Меркел, где така???- На джамия, Мустафа... :)
75
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боцко веднаж сутрин каже нещо, на обяд - друго, вечер - трето. Така че, без паника - не можем до предугадим мислите Му! Все нещо ще се случи и гарантирано - не в наша полза! Абе, като им вземеш отпечатъците на тея "бежанци" нали утре ще са вечно твои! Но човекът не знае овчедушният ни народ, като му изкипи, до къде може да стигне! Страх ме е да си помисля!
74
0
 
62
 
! Отговори
Бивш студент преди 8 години
Боко зорлен ни натиска да си сложим феса. Пак гласувайте за Боко. Той с този удар ще се пенсионира, а после ще мигрира на Запад. На нас ще ни режат главите и изнасилват дъщерите. Неговата щерка ще си е в САЩ...