ЕК: Предложенията на Камерън отчасти осъществими, отчасти много проблемни

Според Брюксел това е началото на преговорите
10 ное 2015 15:30, Елка Василева
5
ЕК: Предложенията на Камерън отчасти осъществими, отчасти много проблемни
Дейвид Камерън. Снимка: Reuters

Европейската комисия оцени предложенията на британския премиер Дейвид Камерън за реформа на ЕС в три групи - осъществими, трудни за приложение и много проблемни.

Сред най-проблемните ЕК оцени намеренията за "пряка дискриминация между граждани на ЕС" по отношение на контрола над миграцията, с който да не се позволява на имигранти от ЕС да се ползват от някои социални облаги през първите четири години от пребиваването си във Великобритания. ЕК определи това намерение като посегателство срещу свободата на вътрешния пазар на ЕС.

Още по темата

Комисията определя като трудно приложимо намерението за разделяне на подхода в общностната политика спрямо държавите от еврозоната и онези, които не са в паричния съюз. Камерън настоя за защита за страните, които не са част от еврозоната.

ЕК приема като приложими намеренията за повече власт на националните парламенти, с която те да могат да отхвърлят законодателство на ЕС.

Според ЕК писмото на Камерън до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с тези предложения и днешната му реч са началото, а не краят на преговорите. Камерън днес потвърди свикването на референдум през 2017 г. във Великобритания по въпроса за оставането на страната в ЕС.

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че е получил официално от британския премиер Дейвид Камерън очакваното писмо с искания за реформи в ЕС, предаде Ройтерс. "Потвърждение за получаване. С писмото на Дейвид Камерън преговорите... сега може да започнат", написа Туск в Тwitter.

Председателят на Европейския съвет допълни, че следващата седмица ще започне двустранни консултации с правителствата на останалите 27 държави членки на ЕС. Според източници от Брюксел целта на Туск е да събере мненията на всички страни до края на месеца, за да види какво може да бъде обсъдено или решено на срещата на върха на Европейския съюз на 17 и 18 декември, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
4
 
! Отговори
Ала-Бала преди 8 години
Острова да се оделя от Еврпа. Даже по римско време не бил напълно към Империята. Да живее Германия, та се въздигала и само със собствени сили. Немците и руснаците са двата стълба на Европа! Германия дължи обединението си на СССР-Русия!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Камерон"Ние няма да толерираме режим,който използва военна сила срещу собствените си хора",и базирано на ЛЪЖИ бе един от разрушителите на най-пропериращата страна в Африка -Либия,която нямаше Роршилдова банка и се превърна в база на тероризма и прехвърляне на мигрантите в Европа,а иначе добре ТОЛЕРИРА геноцида на Палестина и избиването на цивилни в Египет,всичко,което служи на окултния проект Велик"Израел"под антихриста.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почти нищо от това което е предложил няма да се приеме. Половината са напълно невъзможни неща : дискриминация между гражданите на страните-членки и възможността група от парламенти да игнорира решенията на ЕП. Другите глупости които е предложил за конкурентноспособността са по-приемливи само защото не са явно незаконни. Нищо неочаквано от Великобритания - лицемерие, алчност, дискриминация, лична изгода...Нешо по-малко срещано сред другите държави-членки на ЕС.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Oпссс май ЕС се разпада.