ЕК ще предложи постоянна европейска гранична полиция

"Файненшъл таймс" за новата структура, която да замени Фронтекс
Обновена: 11 дек 2015 19:57 | 11 дек 2015 19:57, Елка Василева
14
ЕК ще предложи постоянна европейска гранична полиция
Снимка: архив, Reuters

"Файненшъл таймс" публикува подробности за предложението, което се готви да направи Брюксел за създаване на постоянна европейска гранична полиция, която да поеме контрола по външните граници на Европейския съюз.

Може да се каже, че това би било най-голямото прехвърляне на национален суверенитет към ЕС, откакто бе създадена единната валута, коментира британският вестник.

В резултат на кризата, която изпита Европа тази година с идването на 1,2 милиона мигранти, Европейската комисия (ЕК) ще представи следващата седмица планове за заменяне на граничната служба Фронтекс с постоянна гранична полиция и брегова охрана.

ЕК ще има последната дума за разполагането на тази гранична полиция, пише британският вестник, като се позовава на свои източници от ЕС и документи.

Въвеждането на обща охрана на границите, за каквото настояват Париж и Берлин, е последен опит за спасяване на Шенгенското пространство за свободно пътуване без вътрешни граници и паспорти, пише вестникът.

Сегашната служба Фронтекс има мандат, който й позволява само да координира охраната на границите, а не да я упражнява. Ограниченията пред Фронтекс станаха очевидни по време на тазгодишната миграционна криза. Базираната във Варшава агенция няма право да си купува сама оборудване, нито да наема собствени граничари.

Новата агенция ще може да депортира хора, които нямат право на престой в Европа. Тя ще бъде подчинена на националното право на държавите членки, на чиято територия изпълнява функциите си.

Държавите ще запазят контрола на границите си, но новата агенция ще извършва надзорна дейност и ще се намесва, ако прецени, че граничната охрана не е адекватна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
men преди 8 години
каква ще е работата на тази полиция: посрещане с червен килм и питка с мед и сол, осигуряване на таксите и минимум 4 звездни хотели на нахлуващите. ще има и спецкоманда от загорели дълго пренебрегвани немски лелки за олабване на жилите ако ме разбирате... друга. да живэ ЕССР.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Минно поле имахме и двоен граничен контрол по време на социализма но господа демократите го унищожиха сега бежанците нищо не може да ги спре!
9
0
 
2
 
! Отговори
никой преди 8 години
Това е решение! От 500 000 мигранти, Гърците са регистрирали 100 000. А у нашенско. не ми се мисли. Щом са регистрирали 40 000 значи 160 000 са прекарани от каналджии право у немско. Е..поне некое евро е артисало тук..
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Края на статията не ми харесва !Европейската гранична полиция ще наблюдава и ще се намесва ?Да не се случи като в Гърция и от там да хукнат към Германия ли ?Ще ги вкарва и регистрира в България , или няма да ги допускат ??И какво пазят ?
7
0
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Абе и Фронтекс пази, ама... пази черната *** да не се удави и да не избяга на запад. Т.е. Фронтекс ги трупа на граничните държави, набива им канчето за условия и хуманност и пази да не ги изпуснем към "белите" държави. Затова Гърция не иска Фронтекс...
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако тази гранична полиция само ще ми посреща с курабийки и усмивки всичкото черна *** с и ще ми го трупа тук, регистрира и пази да не избяга на запад, не благодаря, не исакеме такЪви полицаи,
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обратните психопати от третия пол от ЕК да вървят на майната си. Абсолютни негодници, до един. Скоро европейските народи ще ви разчекнат по улиците на Европа.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко е "ЩЕ"; "ОБМИСЛЯ СЕ"; "ИМА ИДЕЯ..", а накрая едно голямо нищо!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добър ден! Волен Сидеров тези работи откога ги говори, но до преди 2 месеца за подобни изказвания те пращаха или в затвора, или в лудницата, а в най добрия случай в Сибир или Северна Корея. Има сигурно 4-5 години, когато чух Волен да говори за въоръжени сили на ЕС.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А заплатата на българския и датчанския граничар една и съща ли ще бъде? Защото досега българският бичи службата, а ония идват да му пречат, да получават командировки, да се гушкат и всички прелести на алкохолния и всякакъв туризъм. Ако случайно българският граничар си гледа съвестно и отговорно работата и натири някой пришълец обратно, вадят едни големи моливи и тефтери и започват да пишат донос до горното място.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това трябваше да бъде направено отодавна. Без обща охрана на границите няма да мине.