Юнкер: На бежанците трябва да се даде работа

Краят на Шенген ще провали общия пазар и еврото
15 яну 2016 20:00,
178
Юнкер: На бежанците трябва да се даде работа
Снимка: Reuters, архив

Бежанците трябва да получат възможност да работят в Европа. За това се застъпи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Тези, които търсят закрила трябва да имат възможност да се интегрират и да работят. Така можем да се предпазим от неприятни неща и за себе си", каза в Брюксел той.

Юнкер отхвърли възможността имигрантите да избират държавите, в които ще останат и заяви, че те трябва да отидат там, където бъдат преразпределени.

Председателят на Европейската комисия представи очакванията си за 2016 г. и призна, че политиката към бежанците е един от неуспехите на изминалата година, заради нежеланието на страните членки да прилагат решенията, които техните ръководители приемат в Брюксел.

"Уморих се да слушам критики, че не e направено много. Не е така. Поредица страни намират трудно да приложат решенията, които сами са приели. Това ни изправя пред сериозна криза на доверие, че не можем да се справим, но не смятам да се предавам, особено по отношение на страните, които не искат да приемат повече бежанци“, заяви Юнкер.

"Трябва да сме по-малко арогантни и по-изпълнителни", добави той.

Според Юнкер възстановяването на граничния контрол ще струва 3 млрд. евро годишно на бизнеса и може да постави под въпрос съществуването на общия пазар и на еврото.

"Не искам да драматизирам, но какъв е смисълът от общата валута, ако не можем да пътуваме свободно", запита реторично той.

Според него "ако някой иска да убие Шенген, може да го направи чрез общия пазар". Юнкер предупреди, че ако това се случи, безработицата ще излезе извън контрол, а загубите на икономическия растеж, ще са неизмерими. Общият пазар ще бъде докаран до ръба и може да се сгромоляса", предупреди шефът на Еврокомисията.

300 млн. евро струват на държавите и на бизнеса граничните проверки само на моста между Швеция и Дания. Дори 1 час чакане на границите е загуба от 55 000 евро на камион годишно и могат да достигнат до 3 млрд. евро в европейски мащаб.

В момента 5 шенгенски държави (Германия, Австрия, Швеция, Дания, Норвегия) временно са възстановили проверките по границите в опит да намалят притока на бежанци, а Франция заради извънредното положение с тероризма.

Юнкер изрази убеденост, че изпълнението на бежанските квоти ще продължи и заяви, че няма да бъде допуснато някои държави да откажат да изпълняват своите.
 
Европейската комисия е решена да осъществи и проекта си за "горещите точки", чрез които в Гърция и Италия да бъдат идентифицирани всички новопристигащи и преразпределяни пропорционално към вътрешността на ЕС.

Според председателя на ЕК броят на имигрантите макар и значителен е несравнимо по-малък от тежестта, стоварена върху други страни и финансово богата Европа може да се справи с проблема. Той сравни ситуацията с Йордания и каза, че ако пропорцията се гледа, това би означавало в ЕС да пристигнат 100 млн. бежанци.

"Нямам илюзии за годината, която предстои – всичко ще бъде трудно, но аз няма да се предам", обеща Юнкер.

Той отхвърли идеята, "че това е началото на края", която вчера бе изречена от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. Юнкер обаче призна, че е разтревожен от броя на разногласията, защото те могат да събудят стари проблеми между страните.

"Като сравнявам живота си с този на родителите и дедите ми, проблемите ми ми изглеждат дребни", заяви председателят.

Сред темите, с които Брюксел ще се занимава извън бежанците Юнкер посочи исканията на Великобритания за реформи, завършването на банковия съюз, намаляване на безработицата, увеличаването на инвестициите, енергийния съюз, цифровият и капиталовият пазари. Ще се работи и по създаването на обща задължителна минимална социална база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
14
 
! Отговори
реваншизъм преди 8 години
За Бългапия има план Ран -ЪтАма за Германия направо е запланувано да я изличат от картатаНищо повече от територия не оставаШвабски халифатАпартейд срещу белите
86
0
 
13
 
! Отговори
вм преди 8 години
направете мюслитата еврокомисари
85
1
 
24
 
! Отговори
kozel преди 8 години
Юнкер може да предложи на мигрантите своята работа. Той доказа, че не може да я върши, едва ли някой ще я свърши по-зле от него.
84
3
 
0
 
! Отговори
ti tap li si be преди 8 години
До СТРАНДЖАТАabe oligofrene, ti osven za Volen Siderov za drygo pishesh li? Kakvo obshto ima Siderov sys statiqta? Che e clown - clown e. Che e prav - prav e. No ti si mega draznesht.
83
0
 
23
 
! Отговори
ааааа преди 8 години
МОЛЯ ДА СЕ ВЪВЕДЕ ВЪЗРАСТ И ТЕСТ ЗА ПСИХИЧЕСКА ПРИГОДНОСТ ЗА ВСЕКИ ЕВРОБЮРОКРАТ,ПЕНСИОНИРАЙТЕ ДЕМЕНТНИТЕ СТАРЧОЦИ МЕРКЕЛ И ЮНКЕР ,ИМА ДОСТАТЪЧНО ЛУКСОЗНИ СТАРЧЕСКИ ДОМОВЕ В БАВАРИЯ И МИГРАНТИТЕ НЯМА ДА ИМ ЛИПСВАТ ЩЕ ИМ ПОЧИСТВАТ НАСРАНИТЕ ***
82
0
 
10
 
! Отговори
Били преди 8 години
От къде го намериха този *** с вид на алкохолик. Колко струват тези мигранти (не бежанци) на държавите, които са ги приели? За каква работа говори Юнкер след като безработицата в Европа е толкова голяма. В Швеция тъпите политици пеят същата песен - да им се даде работа, която не изисква квалификация. Ще намалят ДДС-то за някои елементарни услуги и се надяват да се отворят работни места за мигрантите. Например почистване и поправки на обувки, поправки на дрехи и т.н. *** са политиците
81
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами че те вече работят, това по нова година в многото европейски градове дето направиха "бежанците" и продължават да го правят от космоса си личи, че е организирано, демек платено от някого.
80
1
 
30
 
! Отговори
Белгия преди 8 години
Тоя , чува ли се какви ги дрънка изобщо!Тези не са дошли да работят, а за съвсем други неща. Да види статистиката в Белгия примерно. Мюсюлманите дошли в Белгия имащи престой 5+ г. са 87% безработни. Всички останали познайте кой ги храни! Жените на мюслитата над 95% са безработни. Опссс, грешка имат работа и тя е да раждат и да вземат помощи. Да го попитам тоя *** Юнкер, каква работа може да върши *** паднала онзи ден от клона, нямаща култура и образование и незнаеща езика? А?
79
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на Юнкер трябва да се даде един среден пръст и шут отзад.
78
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забелязвам че от известно време този КЛОУН Юнкер обвързва Шенген с разпадане на евросъюза и еврото което е ПЪЛЕН НОНСЕНС!Питам се този що за престъпник е??Американците ли са го изловили че е гей или има нещо друго?? Как може такива компрометирани типове да бъдат на ръководни позиции в Европа??Ако тпова е Европа то по-добре да дойде Путин!!!!!
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
glupaci bez granica????nasito Boiko moe mnoo po-dobre da sa meshavi u delata na drugiteako ga pustat na migrantite da im ulezne u lagero ka maina site sa s poturi, nasito Boiko sha gi otpraska ne ami sha gi otkleca i posle tekava rabota sha da im otvori maina, ninam dal ma abirash
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чужденците си имат достатъчно работа! Ще се размножават!
75
0
 
12
 
! Отговори
------ преди 8 години
ТОЗ ЯКО ГО БЛЪСКАТ ПО ПРАЗНАТА КРАТУНА.ПРАЩАЙТЕ ГИ В ИЗРАЕЛ..ААА
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей, млади, корави, изучени я да се организират и да си оправят държавата не да ми пият кафе в Берлин ами да се вдигнат всички тия и да не се крият ами да ходят да си оправят държавите. Ами те с такава бройка без оръжие биха свалили, който си поислат.
73
1
 
25
 
! Отговори
Сирийски бежанец преди 8 години
Аз не съм дошъл тук за да работя. Мене фрау Меркел ме покани. Дошъл съм на гости с жената , децата, балдъзата, тъщата, мама, тате, чичо, леля, и 16-те ми братовчеда. Мама Меркел си направи селфи с 9-то ми дете и ми подари кашон с плюшени меченца. Послее ходихме да сурвакаме германките в Кьолн и доволни останахме. Сега децата имат телефони, а за жената едната германка бикините си чак даде. Много любезни хора. Догодина пак ще сурвакаме, ама ще викна и вторите братовчеди, и те да се порадват на гостоприемството на германците. Много хубави хора.
72
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква работа ще им дадеш бе *** като не можете да намерите работа за 10% от Европейците? Или ще уволняваме бели и ще назначаваме *? Е.а ти и *** сте това политиците ама скоро ще играе тоягата.
71
1
 
18
 
! Отговори
Чудя се преди 8 години
Какво ли ще стане,ако на всички се даде работа според квалификацията?Щото един голям процент освен да въртят калъча и да стрелят с Калашник,друго не умеят,ако не броим отглеждането на опиумен мак,разбира се.
70
0
 
20
 
! Отговори
обаче преди 8 години
Първо дайте работа на европейците!
69
0
 
20
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
А бе тия в Брюксел съвсем изперкаха!Що за глупости приказват?И плашат със загуби защото се връщат границите в Европа?Ми няма нужда да се прави това,а просто да се укрепят външните граници и то така,че пиле да не може да прехвръкне!Парите дето ще ги дават на Турция да държи(?) "бежанците" могат да направят границите на България и Гърция непреодолими!Същото важи за Италия и Испания!А сега какво става-от Брюксел се натрапват абсурдни решения и всеки се спасява поединично!
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Izglejda ce Kuneva mu e obestala bezplatna karta za metroto u Sofeto i po 4irpak 4orba tri pati na den v tri razli4ni priuta