Отпор за бежанците: Австрия строи граница с Италия

Холандският външен министър пък призова за още по-строг контрол
14 фев 2016 18:00, Боряна Павлова
15
Отпор за бежанците: Австрия строи граница с Италия
Снимка: архив Reuters


Австрия ще започне да изгражда нови съоръжения, за да защити по-добре границите си, по-специално тази с Италия, заяви австрийският канцлер Вернер Файман в интервю за в. "Остериш", цитирано от Ройтерс.

Страната неотдавна изгради 3,7-километрова ограда по най-натоварения си граничен пункт със Словения - Шпилфелд - с аргумента, че това ще помогне за управлението на притока на новопристигащи на австрийска територия.

Запитан дали Австрия ще вземе нови мерки и на границата с Италия, в това число и на пропускателния пункт Бренер, Файман каза: Сега сме вече февруари. Нямам желание да оставям повече време да минава. И без това вече е прекалено късно. През март ние можем да очакваме нова вълна от мигранти. Така че ние трябва да изградим технически съоръжения сега, които да са готови за употреба, когато се нуждаем от тях.

Файман заяви, че министрите на отбраната и на вътрешните работи ще уточнят как ще изглежда системата за контрол на границата.

Още по темата

Според изданието, пред което говори канцлерът, става дума за ограда на пропускателния пункт Бренер. Но правителството първо е искало да види каква ще е ефикасността на оградата на пункта Шпилфелд.

Новата система за управление на границата в Шпилфелд цели да ускори процеса на прием на молби на бежанци и да гарантира, че нито един кандидат за убежище няма да влезе в Австрия, без да премине през проверки и регистрация. Австрия има население от 8,4 милиона души и миналата година прие 90 000 молби за предоставяне на убежище. Тя обяви, че ще ограничи броя на бежанците през настоящата година на 37 500 души.

Междувременно холандският министър на външните работи Берт Кундерс, чиято страна председателства сега ЕС, се обяви днес в Скопие в подкрепа на по-ефикасен контрол на границите, вместо затварянето им за мигранти, съобщава АФП.

"Някои страни членки /на ЕС/ призоваха Македония да затвори границата си с Гърция. Един по-ефикасен контол на границите е по-важен в този момент, отколкото да се предвижда затварянето им", заяви Кундерс.

След среща с македонския си колега Никола Попоски Кундерс подчерта, че е "много важно да продължи в рамките на ЕС процесът на сътрудничество по този въпрос".

Холандският министър посети Македония, която се намира на "баканския път" на мигрантите, желаещи да достигнат до Западна Европа, два дни след визитата в страната на австрийския му колега Себастиан Курц. Австрийският външен министър от своя страна поиска от местните власти да бъдат готови да "спрат" мигрантския поток.

"Таванът на мигрантите, който Австрия е определила за 2016 г., най-вероятно ще бъде достигнат в следващите няколко месеца и Австрия ще трябва тогава да спре мигрантите на своите граници", заяви Курц при посещението си.

(БТА)


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10
Заблуждаваш ако си мислиш че Путин че успее с този си номер да наводни ЕС бежанци и да насъсква и други да налазят Европа.
Временните ограничения за емиграните в страните от Шенген, не се отнасят за страните в Шенген(България не е Шенген)
При това Шенген и ЕС са две различни неща.
Великобритания искаше да се променят закони в ЕС много преди емигрантската вълна.
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лошо 6
"Краят" на Шенген бил край на ЕС?? :)
Дрънкаш глупости. Или понеже на Путин тъй му се иска, затуй произвежда и праща бежанци - за отмъщение:)
Шенген и ЕС са две различни неща. България е в ЕС но не е в Шенген.
Дори и страните от Шенген временно да вземат някои самостоятелни решения за ограничаване на емигрантския поток, това няма защо да се отрази на ЕС.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шенген се разпада.Великобритания се готви да излезе от ЕС.Холандия и тя се готви да проведе референдум за излизане от ЕС. ЕС едва ли ще приеме нови страни членки.Края на EU наближава
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Строят вътрешни защото ние пускаме всичко, взимаме им парите и ги пращаме нататък. Обаче ще си вкараме автогол защото пак ще се раздели европа и ние загиваме
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЕТИХА СЕ
5
1
 
37
 
! Отговори
Румбо преди 2 години
Лу.да работа!Вместо да се блокират външните граници на Европа-Средиземно море и турската,се строят стени по вътрешните!!????Само заради прост.отиите на Ме.ркел!Ами щом тя пречи-нека я бламират,да разбере,че е нежелана!Като и пратят всички новопристигнали и ще клекне!
4
0
 
18
 
! Отговори
Виена преди 2 години
Джурналя Вестника не се казва ОСТЕРИШ) А
Йостерайх. Вий?????????????
3
1
 
25
 
! Отговори
edna bulgarka преди 2 години
Pomnq, kogato predi da vlezem v EU, ne ni puskaha , iskaha da pokajem po 300 E djobni , i t. n. A sega vlizat na talpi, iskat li im dokumenti, djobni , kakvi vremena natsnaha
2
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВРЕМЕ Е КЕРВАНИТЕ ДА СЕ ОГРАНИЧАТ ДО МИНИМУМ И АВСТРИЙЦИТЕ СА НА ПРАВ ПЪТ,СЪРБИТЕ ВЕЧЕ И ТЕ НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С БРЮКСЕЛ.А НИЕ КАКВО ЩЕ ПРАВИМ С ТАЗИ ИНВАЗИЯ ДРАГИ ЗРИТЕЛИ.
1
0
 
60
 
! Отговори
тТт преди 2 години
Всеки само призовава, нарежда, казва, но нищо серизно не се прави против бежанската вълна! Толкова много лицемерие има в западните политици, че повече НЯМА НАКЪДЕ!!! Затваряне на границите и ако решиш да пресечеш нелегално, стрелба на месо!!! Що не ходят в Саудиска Арабия или Иран, ами всички се насочват западна Европа?!