Камикадзето Баркауи изгонен от Ердоган

Белгийските власти: Бил е депортиран в Холандия, а не в Белгия!
Обновена: 24 мар 2016 08:02 | 24 мар 2016 07:00,
46
Камикадзето Баркауи изгонен от Ердоган
Снимка: RTL

Брахим Баркауи, единият от атентаторите самооубийци от летището на Брюксел, е бил арестуван като джихадистки боец в Турция миналото лято и върнат в Европа.

Още по темата
За това съобщи турският президент Реджеп Ердоган, добавяйки, че белгийските власти не са направили нищо да му попречат.

"Въпреки нашите предупреждения, че става дума за боец, белгийските власти не можаха да установят никакви връзки с тероризма", заяви Ердоган в реч в Анкара. 

Белгийският гражданин бил заловен през лятото на 2015 г. на връщане от Сирия южната част на Турция и депортиран през юли. Според белгийските власти обаче Баркауи е бил депортиран в Холандия, а не в Белгия.

Правителството и разследването на атентатите отказаха да коментират думите на турския президент, както и информацията на израелския вестник "Аариц", че Мосад е предупредил белгийските служби, че се подготвя атентат на летището в Брюксел.

Белгийското разследване твърди, че преките извършители на атентатите в Брюксел са четирима. Братята Ибрахим и Халид Баркауи са се взривили, първият на летището, вторият в метрото.

Вторият атентатор от летището не е официално идентифициран. Белгийският вестник "Де Стандарт" твърди, че това е Наджим Лашрауи. Остава неизвестна самоличността на третия мъж от снимката от камерите за наблюдение на летището (в бяло яке и с шапка), за който се твърди, че е напуснал терминала след експлозиите. По-рано се смяташе, че той е Лашрауи.

Братята Баркауи са идентифицирани по пръстовите им отпечатъци, намиращи се в криминалните им досиета. По-големият Ибрахим има 9-годишна присъда за участие в обира на бюро на "Уестърн юнион" и притежаване на оръжие, по-малкият Халид бил крадец на коли и също разполагал с незаконен "Калашников".

Лашрауи е издирван за участие в атентатите в Париж през ноември. Той е бил логистик на една от групите терористи.

Той и Мохамед Балкаид, който беше убит от полицията миналата седмица в Брюксел били докарани с кола от Будапеща от Салах Абдеслам в Белгия, два месеца преди атентатите.

Отпечатъци от Лашрауи са намерени в квартира, използвана от парижките атентатори в околностите на град Намюр, както и върху колани с експлозиви.

Шофьор на такси разпозна като свои клиенти тримата атентатори от летището и отведе полицията до квартирата, която са използвали в нощта преди удара. В апартамента, взет под наем, са открити 15 кг експлозив, 150 литра ацетон и 30 литра кислородна вода, както и куфар, пълен с винтове и пирони, каквито е имало в бомбите от летището.

В кошче за боклук на улицата е открит компютърът на Ибрахим Баркауи, в който е намерено прощално писмо. В него камикадзето казва, че бързат, че полицията е по следите им и няма къде да се крият. Баркауи споменава, че не искат да завършат като арестувания в петък Салах Абдеслам в килия.

Броят на загиналите е 31, а на ранените над 300. Пострадали са граждани на 40 държави. Четирима ранени не са идентифицирани, тъй като са в кома. Интерпол помага за установяване на самоличността на жертвите и ранените чужденци.

Съветът за сигурност към премиера реши снощи да удължи действието на максималното ниво на заплаха в Брюксел, като засиленото присъствие на полиция и армейски патрули по улиците в града остава.

Метрото спря в 19 ч и ще поднови движението си днес сутринта. Гражданите започнаха да се обединяват в интернет, за да ползват общо колите си, тъй като автомобилите под наем в Брюксел свършиха.

Пред гарите се извиват гигантски опашки, тъй като властите проверяват багажа на всеки пътник, преди да го допуснат до перона. Пътници съобщават, че тоалетните на влаковете са заключени.

Остава затворено и летището в Брюксел. Вчера следобед там беше намерен още един труп. Разрушенията в залата за заминаващи са твърде големи, за да може да бъде подновено обработването на пътниците.

Полетите са пренасочени към летищата в Шарлероа, Лиеж, но там закъсненията са големи заради претоварване. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
3
 
! Отговори
летящата вещица преди 8 години
Евреите, които са най-силни в разузнаването, от толкова години не могат да се справят с терористичните актове на палестинците, та ние (европейците) ли, ще се отървем. Бай бабо да ме не среща мечка.
21
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 години
Оказва се , че всички терористи имат досиета , по няколко присъди за подобни действия и това нищо не говори на властите в Европа ! Не им нарушават човешките права .Остават ги да се разхождат от Бл. Изток до Европа и обратно , като туристи ....Службите/спец.разузнавателни и всякакви подобни/ , какво правят ?
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ооо неразумни юродеПутин не дава нищо никому. Всичко държи за себе си, всичко иска да заграби
19
12
 
4
 
! Отговори
Баркауи изгонен от Е преди 8 години
"изгонен" или "изпратен" е въпрос на гледна точка. В крайна сметка той е изпратен от Ердоган в Холандия, да не пречи на свещенната му Туркия. Не е много достоверно да е бил само екстрадиран. Пък дали е изгонен, за да не създава проблеми в Туркията или дали е изпратен да се взриви - само те мюслитата си знаят. Ако е бил "депортиран" или "екстрадиран" - защо Туркия не е казала на Холандия или Белгия, че е опасен ислямист? Може би Меркел да им дава още повече пари.
18
7
 
1
 
! Отговори
, преди 8 години
Хайде Хамериканце , време е да се демократизира старата , оглупяла Европа.My president is wearing a red tie , that means you and your family are about to die La la la да бъде евроатлантизъм , мръсен евроатлантизъм ! Казах !
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа додцени Ердоган и се издъни яко
16
4
 
6
 
! Отговори
FBI преди 8 години
Според Досиетата им става въпрос на Криминално проявени лица , не се разчличават по нищо от нашите родни Бандити , а това с радикализирането е нещо като да поръчат някой Криминалмо прояве
15
16
 
8
 
! Отговори
Некъф луд преди 8 години
Защо ли ме съмнява че Ердоганчо го е върнал в европа за да ни гръмне и да получи подкрепа за "борбата му срещу тероризма" или по точно да може спокойно да избива кюрди?!
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак се оказа, че атентаторите не са сред бежанците, а сред радикализиралите се европейски граждани!
13
2
 
21
 
! Отговори
сега преди 8 години
Трябва да въведем визи за "Европейски"граждани, явно терористите идват от Европа...
12
4
 
3
 
! Отговори
BUL преди 8 години
Da reznime pi[kite na Siriicite kojto wlizat w Ewropa
11
5
 
19
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Къде да изгониш Европейски гражданин,роден и живял там.Радикализирал се в последствие.Много да сложни нещата.Имам чувството,че в тези атентати има интерес на други държави.
10
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА ДАДАТ НА ЕРДОГАН ОЩЕ 3 МИЛИАРДА, ДА ГИ СЪБЕРЕ В ТУРЦИЯ И ДА СИ НАПРАВИ ЧУЖДЕСТРАНЕН ЛЕГИОН ОТ ТЯХ,ТАКА ВИНАГИ ЩЕ СА ПОД КОНТРОЛ,КУЧЕ КОЕТО СЕ Е НАУЧИЛО ДА ХАПЕ НИКОГА НЯМА ДА СПРЕ
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПетърКоето за пореден път доказа, че никаква интеграция не е възможна, даже напротив - тези дето сега идат, тепърва ще правят поразии.Единственото смислено решение е всеки, направил и най-малкото нарушение на закона да бъде връщан, откъдето е, а на родените там да се отнема гражданство и да се връщат в страната на произход, заедно с цялото семейство.Само така ще се махнат, тези, дето са дошли да вредят, и родителите няма да учат децата си да мразят тези, дето са ги приели в страната си.
8
3
 
22
 
! Отговори
ужас преди 8 години
За каква Европа говорим,че тя е пълна с терористи хранени и закриляни от самата Европа!!! кой позволи да се случи това!?
7
4
 
14
 
! Отговори
ТУРСКИ преди 8 години
"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен."- Алберт Айнщайн
6
1
 
29
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Той е Белгийски гражданин,къде трябва да го депортират.Оказва се ,че камикадзетата са Европейски граждани.Родени и живяли в Европа.Това е по опасно
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бил изгонен от Ердоган, това означава ли че трябва да сложим под карантина всички в списъка за забрана за влизане в Турция, за да не вземат да гръмнат по некое време?
4
2
 
11
 
! Отговори
11 преди 8 години
Из фейса се разпространява преинтересна снимка на брюкселския полицейски шеф в розова рокля и капела. Какво да очакваме от терористите - страх и респект ли? Изпуснати са нещата в Западна Европа и това съвсем не е случайно!
3
1
 
29
 
! Отговори
ПАЗИ БОЖЕ преди 8 години
В БЕЛГИЯ И ХОЛЛАНДИЯ ПКК ИМАТ ОФИЦИАЛНО ОТКРИТИ ОФИСИ,А СПОРЕД ПОСЛЕДНИ ДАННИ НА ТУРСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ,ПКК И ИД СА СЕ СДРУЖИЛИ, СТАНАЛИ СА СЪДРУЖНИЦИ,НЕ ГИ АРЕСТУВАТ, ОТКРИВАТ ИМ ОФИСИ, ОСТАВЯТ ГИ ДА СЕ ДВИЖАТ СВОБОДНО,ХРАНЯТ ГИ , ВЪОРАЖАВАТ ГИ :)))))ТЕ БЕЛГИЯ И ХОЛАНДИЯ СА СТАНАЛИ ПО ЗЛЕ И ОТ СИРИЯ !!!!!ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЪБУДЯТ