Вотът на Острова: Да бъдеш, или да не бъдеш... в ЕС

Лагерът за оставането на Великобритания засилва позиции
23 юни 2016 08:20,
156
Вотът на Острова: Да бъдеш, или да не бъдеш... в ЕС
Снимка: flickr

Британците гласуват днес в съдбоносен референдум, с който ще решат дали да остане страната им в Европейския съюз, или да го напусне.

Премиерът Дейвид Камерън заяви часове преди вота, че позициите на двете страни са изравнени, което прави резултата непредсказуем.

Резултатът от референдума не е задължителен. Парламентът може да не се съобрази с него, но ще има силен политически натиск да го направи, особено ако е с подчертано мнозинство на едната страна. Сам премиерът Камерън предупреди, че резултатът ще бъде необратим и ще определи дългосрочното бъдеще на страната и няма да има второ гласуване по въпроса, съобщават агенциите.

Право на глас имат около 46,5 милиона регистрирани избиратели в 382 избирателни района. Разкрити са 41 000 избирателни секции с около 100 000 души персонал. Гласуването ще е до 22 ч. местно време.

Очаква се пред урните да се явят между 60 и 80 на сто от регистрираните избиратели, или между 27 и 36 млн. души. Те ще трябва да отговорят на въпроса: "Трябва ли Великобритания да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?". Окончателният процент на участвалите ще стане ясен около 6 ч. сутринта на 24 юни.

Този показател е важен, защото може да се окаже решаващ за изхода. Слабо участие вероятно ще бъде по-благоприятно за лагера на привържениците на излизането от ЕС, защото се смята, че те ще бъдат по-мотивирани да излязат да гласуват.

Кампанията за оставането на Великобритания в ЕС е засилила позициите си според данните на две проучвания на общественото мнение, публикувани снощи, броени часове преди началото на историческото допитване, съобщи Ройтерс.

В телефонна анкета на института КомРес за в. "Дейли мейл" и телевизия Ай Ти Ви показва, че привържениците на оставането водят на поддръжниците на напускането с 48 на 42%.

В предишно допитване на КомРес за в. "Сън" от 14 юни лагерът на оставането имаше само един процентен пункт преднина пред този на напускането.

В друго допитване на ЮГав за в. "Таймс" лагерът на оставането води над този на напускането с 51 на 49 на сто.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
8
 
! Отговори
Христо преди 7 години
До До 59Едисон, който е измислил крушката го е направил в името на научното достижение, което е общочовешки стремеж за развитие. Днес смешните бюрократи-тоталитаристи в БРЮКСЕЛ, защитават корпоративно олигархичния модел и налагат норми единствено в техен интерес. Точно това наблюдаваме. Не сравнявай и не ПРИРАВНЯВАЙ Едисон с брюкселската пасмина. Интересно е също така какво мнение би имал един свободолюбив учен от края на 19 и началото на 20 век за ЕС? Ти как мислиш?
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРЕКЗИТ - предварително нагласена манипулация от господарите, за да дадат на света и робите си заблуждениято, че видите ли обикновения човек има избор.
46
0
 
17
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Четете Оруел преди да са го забранили и изгорили.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гешевАнтиглобализмът е борба срещу глобалната корпоративно-олигархична върхушка, а не срещу свободното разпространение на информация и научни достижения. Корпоративната върхушка ограничава достъпа до информация като я цензурира, както и научните достижения, за да запази контрола си!
44
8
 
4
 
! Отговори
До 59 преди 7 години
Христо, ти се дразниш, че западняците ти казвали какви крушки да си слагаш, но точно западняците са тези, които изобщо са измислили крушките. Без тях пак нямаше да имаш избор какви крушки да си слагаш, щеше да си топиш лой за свещи.Това важи за повечето неща, включително и за понятието "нация"!
43
6
 
2
 
! Отговори
гешев преди 7 години
До 60.И какво прави антиглобалист в глобалната мрежа?
42
4
 
15
 
! Отговори
Христо преди 7 години
Никой ли не си задава въпроса, защо от добрата идея за свободен пазар, ЕС се *** в хитлериска пропаганда за федерализация и унищожение на отделните нации? Защо ни е да унищожаваме България, защо ни е някой да ни казва какви крушки да слагаме и дали да ядем шкембе чорба или не. Очаквайте скоро и това го казвам най-сериозно, да бъде забранено обръщението БЪЛГАРИН, защото то ще бъде дискриминиращо спрямо пришълците от Африка и Азия. Всички ще бъдем само поданици на империята ЕС. Край на България
41
1
 
7
 
! Отговори
гешев преди 7 години
Ей, големи балъци са българите!Тръгнали да мислят Великобритания! Какво щяло да стане? Ами, същото, което стана с допитването в Калифорния, допитването в Гърция или в Каталуня. Света си върви напред, както керван, кучетата си лаят ... и си остават най- гладни.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-скоро да фалшифицираме или да не фалшифицираме. Отговорът е ясен за всички. Забележете как на подобни избори все се оказва, че има равенство уж и винаги с малко печелят "правилните" гласове. И в Австрия така стана с отпадането на крайнодесния кандидат, и в САЩ винаги така става.
39
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще стане като референдума за Шотландия пълна манипулация. Хората искаха да се отделят, но не им позволиха.
38
3
 
12
 
! Отговори
демократ преди 7 години
Форума на Мирър. Статията е за последните проучвания на общественото мнение, а медията е призовала читателите си да обявят за кого са гласували вече. Според социологията - оставачите ще печелят с 56%, а във форума от 1700 мнения 90% са за напускането. В социалните мрежи съответния процент е 70 за напускане. Кое е по-важно, честността или резултата? Дано социолозите имат добри обяснения, ако утре обявят победа за оставачите.
37
7
 
6
 
! Отговори
Бели Сигани преди 7 години
Абе да излизат бе , писнало ми е от тия безмозъчни , плешиви , жълтозъби , розовокожести същества и мъгливия им остров , ако все пак останат нека млъкнат и спрат да хленчат веднъж завинаги !
36
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 7 години
Би било добре да се махнат, ама едва ли.
35
12
 
4
 
! Отговори
xp преди 7 години
Влюбените руски трактористи пак...хората говорят за 5та по сила икономика, която иска да излезе от съюза...те пак с тяхната селска русия ни занимават
34
1
 
9
 
! Отговори
чукча преди 7 години
За да се избегне това което стана в Донецка и Луганска област-затова се проведе толкова бързо референдума в Крим.Избегнаха се хиляди невинни жертви след фашисткия преврат в Киев.
33
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я да питам аз експертите по Крим: ако е било ясно, че населението ще гласува за присъединяване към Русия, защо тогава руснаците не го направиха истински? Защо нямаше достатъчно време за дебати, наблюдатели, участие на противниковата страна в броенето...? Защо тогава трябваше да правят пародии с обявяване предишния ден, липса на избирателни списъци и войници с автомати?
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един референдум, ако не завърши с резултат 105% гласували, от тях 110% "ЗА", изобщо не бива да се признава!
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Референдума в Крим беше с предизвестен край-как ще накараш етнически руснак да гласува за оставане в Украйна???Тук обаче изборния резултат ще се фалшифицира на 100%.57-43 % за оставането в ЕС.
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Британците гласуват на референдум, ама Парламентт не бил длъжен да се съобрази с резултатите?!Е, голема демокрация, нема що! Като не се съобразяват с резултатите, за какво изобщо ходят гласуват?Ааа, да! Играем си на демокрация!И нещо друго. Да не би да са гласували за влизане в ЕС или тогава това просто им беше наложено, като на всички останали държави???
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук някакви папагали - Крим, та Крим. А бре козяци, нещо за референдума проведен в БЪЛГАРИЯ имате ли да кажете? Имаше ли референдум? Имаше ли 70%? Има ли сега едни пари, дето трябва да плащаме неустойки?