Европарламентът извънредно: Разводът трябва да е бърз!

Европейските партии няма да чакат нов премиер на "Даунинг стрийт"
24 юни 2016 16:44,
149
Европарламентът извънредно: Разводът трябва да е бърз!
Снимка: Reuters

Европейският парламент беше свикан на извънредна сесия в Брюксел във вторник, за да приеме позиция след решението на британците да напуснат ЕС.

Причината за бързането е политиците да излязат с позиция преди началото на срещата на върха на ЕС, насрочена за същия следобед.

Председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, че парламентът е много натъжен от изхода от референдума, но трябва да се вземат спешни мерки "за защита на Съюза и особено на еврозоната от това, което вече се случва на международните пазари".

Според Лисабонския договор Европарламентът трябва да одобри условията за напускане, които се преговарят от страните членки.

Лидерите на всички големи групи от Европейския парламент декларираха, че разводът между Брюксел и Лондон трябва да бъде бърз и да започне незабавно, за да се избегнат допълнителни икономически и политически сътресения в ЕС.

"Много сме натъжени от решението на британците, но се нуждаем от яснота и не можем да чакаме, британските тори да излъчат нов премиер, за да започнат преговорите за излизане", заяви Манфред Вебер, който оглавява най-многочислената група в ЕП – на Европейската народна партия (ЕНП). Според него Brexit ще е по-голям проблем за британците, отколкото за Европа.

Джани Питела, който ръководи социалистите, заяви, че "това не е погребение за Европа. Камерън трябва да подаде оставка заради смахнатата идея да свика референдум заради вътрешни причини". Топсоциалистът определи като безотговорно да отложи началото на преговорите за раздялата за след конгреса на британските консерватори през есента.

Водачът на либералите Ги Верхофстат коментира, че гражданите на Острова не са гласували срещу Европа, а срещу ЕС в сегашния му вид на конфедерация от национални държави. Верхофстат настоя Брюксел да използва повода за значими реформи.

Идеята за кардинални промени се подкрепя и от останалите големи групи, но те се разминават във виждането какво трябва да се промени. ЕНП смятат, че трябва да се засилят правомощията на ЕП, за да се засили съвместното вземане на решения, вместо това да се остава на националните власти. Социалистите пък искат шефът на Еврокомисията да се избира пряко от гражданите, вместо от страните членки и ЕП. За повече участие на гражданите в управлението на ЕС се обяви и крайната левица.

Лидерката на зелените Ребека Хармс каза, че е плакала, когато е научила резултата от референдума. Не само, защото Великобритания ще напусне, но и защото британските евродепутати вече си събирали багажа за вкъщи. По-рано обаче шефът на ЕП Мартин Шулц съобщи, че британските евродепутати, които желаят да останат до края на мандата на този парламент през 2019 г., ще могат да го направят, защото са се заклели да работят като представители на всички европейски граждани.

Техническите разговори за напускането започват още в неделя, когато ключови експерти от Съвета на ЕС ще се съберат във формат 27, без британските си колеги, за да подготвят позицията, с която ще излязат европейските лидери във вторник. В понеделник ще има извънредно заседание на Европейската комисия. От там още не са обявили дали британският еврокомисар Джонатан Хил, който отговаря за финансовите пазари, ще запази поста си и докога. В сряда в Брюксел европейките лидери ще заседават за първи път от 1973 г., без британския премиер, за да обсъдят следващи стъпки по отделянето.

Процедурата за излизане може да стартира, само след като страната, която желае да напусне, подаде официална нотификация до Съвета на ЕС за това. След това преговорите по определянето на условията трябва да приключат в рамките на 2 г. Ако времето не стигне, с единодушие този срок може да се удължава неограничено във времето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
13
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Ааа,значи можете да реагирате много бързо и да заклеймите англичаните?!Защо не реагирахте така и с Турция а им целувате задниците?Не знам дали е истина но според "Евророком" солидна група бежанци са се насочили към българската граница.Чета всички новинарски сайтове но това не е отразено.Дори да го крият няма да е за дълго.
26
8
 
16
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Плачете евролиберали, когато налагахте санкции на Русия се радвахте, нали?!
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи вече английският няма да е един от официалните езици в ЕС. Пууу... Жалко че Бойко започна да го учи!
24
0
 
12
 
! Отговори
ДЦ§ преди 7 години
Ужас!!!! Ужаааааас!!!!!Дребнобританци с по 20 години "стаж" на социални помощи и без нито един деработен ден ще трябва да работят??????????Нееееее........псСигурно и инициаторите за излизането на Дребнобритания от ЕС са в шок от резултатите от референдума! Затова мънкат и пелтемат пред медиите.Щото едно е да трупаш политически актив с пропагандирането на политически популизъм, друго е да понесеш последствията от този популизъм!
23
3
 
4
 
! Отговори
украинска фашага преди 7 години
Вземете нас Вземете нас Моля ви.....Хайл Хайл
22
8
 
12
 
! Отговори
така е преди 7 години
Трябва да има референдум във всички страни членки на тоя съюз! Глас народен, глас Божи. Сега шепа продажни и безмилостни грабители го разсипват отвътре.
21
0
 
6
 
! Отговори
развод ми дай.. преди 7 години
Вземи панелите, трабанта,.... залтото ми остави!:):)
20
0
 
3
 
! Отговори
анон преди 7 години
мнезнам, цялото нещо ми носи посланието "ми ние вече се накрадохме или ни е ясно, че повече не може". ее, ми не е така значи, вие никога не е могло да крадете. по принцип, няма законно придобити пари и собственост през последните 10 год., а може би и повече - това са годините на еу системата за преразпределяне на власт и средства. от тях са се възползвали всички "приближени", т. е. и държавен сектор, не само фирмите. т.е., за да могат фирмите да крадат е трябвало да бъде купен държавния сектор
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На ви-щастливи кокошки,прави краставици,гей бракове и др. глупости за които вземахте луди пари.Продължавайте по същия начин и накрая ще остане само България.Каракачанов каза -150стр доклад за формата и размера на яйцата?Нямам думи
18
0
 
11
 
! Отговори
е преди 7 години
Кой влиза и излиза в Европа напоследък ,ислямистите.Хич не са глупави ,да го знаеш .
17
3
 
28
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Европа и в частност Франция и Германия никога не са искали Великобритания. Германците не са ги искали като са заявявали, че са шпиони на САЩ. Великобритания винаги е била с по-особен статут от останалите страни членки като винаги е била наопаки. Британците са арогантни и прости пияници. Като великия мислител Борис Джонсън, който осъзна, че направи голяма грешка и днеска бие отбой. "Ама не трябвало да се действа прибързано и т.н.". Европа няма да загуби нищо. Само Англия.
16
6
 
39
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Англичаните си го набиха яко.....ето защо референдумът не е хубаво нещо просто глупавите хора винаги са повече от умните....Сега трябва да им се въведат визи за влизане в ЕС....
15
1
 
9
 
! Отговори
евро преди 7 години
Тез евро съветчици ще са като Горбачов.Накрая докато спасяват ЕС ще им кажат ,че ЕС го няма ще си подадат оставката и ще приберат знамето за спомен .
14
6
 
13
 
! Отговори
Булгар преди 7 години
Българин където мине, трева не никне! Всичко след нас рухва - СССР, комунизма, Варшавския договор, сега дойде време и на ЕС.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това човече Камерън, ако беше истински политик, щеше да остане на поста си и да задейства чл.50 - заявлението но Великобритания за излизане от ЕС. Само че той умело подаде оставка, мислейки че това е достойна постъпка, а всъщност е бягство от отговорност. Сега тази нагла пост колониална държава трябва да бъде изритана от съюза по най-бързия начин без да се губи излишно време.
12
3
 
27
 
! Отговори
хахахахахахахахаха преди 7 години
Английските мишки напускат Титаник... за да се удавят първи. Живи ще останат прислужниците от Източна Европа, защото са здрави и калени моряци, а не надути некадърни еврогейзери.
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственият начин ЕС да оцелее, е изхвърлянето на Англия да се случи със скоростта на светлината. Само така негативните ефекти върху британците могат да проличат достатъчно бързо и драстично, че да накарат следващите мераклии за излизане от съюза сериозно да се замислят, преди да се самообезглавят Дано най-сетне нашите политици действат решително, а не в режим на загрижено туткане!
10
3
 
17
 
! Отговори
Мияч на тоалетни преди 7 години
Защо излязахте бе?! Къде ще мия тоалетни сега?
9
3
 
25
 
! Отговори
Бързат, ама... преди 7 години
Бързат, че цялата конструкция се тресе. А и Рашата е готова да помогне, Китай също, че и "приятелчетата" от САЩ. Никой не обича силна конкуренция. Ако се разбута ЕС, всички големи играчи (САЩ, Русия, Китай) ще пият шампанско. Само немците ще си *** раните... като винаги.
8
2
 
33
 
! Отговори
Английският Ботев преди 7 години
Няма вече евро чиновник да беснее над бащино ми Йоркширско огнище.