Гастарбайтерски зов от GB: Лирата падна, обедняваме!

Българи изпращат пари на роднините си у нас по бусове
27 юни 2016 09:00,
227
Гастарбайтерски зов от GB: Лирата падна, обедняваме!
Снимка: Reuters

Български работници във Великобритания са започнали масово да преговарят с шефовете си да получават заплатите си в евро, а не в лири. След обявяването на резултатите от референдума на Острова, с който Обединеното кралство реши да напусне ЕС, курсът на паунда се срина драстично и продължава да пада.

Пред "Монитор" работници във ферма в Англия обясниха, че само за два дни заплатите им са намалели с около една трета заради вариращия курс на лирата.

"Преди получавахме около 350 паунда на седмица, от които 200 изпращахме в България. При стария курс тези 200 лири излизаха около 560 лв. Сега обаче, при смяната им, роднините ни взимат под 450 лв.", разказаха родните работници.

Те обясниха, че ако паундът продължи да пада, нямат причина да останат да работят на Острова, тъй като в други европейски страни ще получават повече пари.

Като първоначална мярка за овладяване на ситуацията, нашите са поискали договорените от тях заплати да им бъдат изплащани в евро, така че да не са на загуба.

Друг проблем, с който се сблъскаха българите във Великобритания след Brexit-а, е забраната за изпращане на пари в чужбина. Веднага след обявяването на резултатите от референдума беше наложено вето за парични преводи зад граница, за да не се стигне до срив на банковата система на Острова. Така хиляди нашенци се оказаха с вързани ръце да изпратят пари на близките си в България.

По първоначална информация забраната ще продължи около една седмица, но българите се притесняват, че тя може да бъде удължена и до края на юли. Затова са измислили алтернативен вариант за прехвърлянето на парите си у нас. Масово нашенците започнали да изпращат пликове с пари по бусовете с гастарбайтери, които се прибират у нас.

"Пращаме всичко, което имаме, защото със срива на лирата се тревожим, че можем да загубим още пари", обясни един от българските работници.

В същото време колите за България са се увеличили няколко пъти, масово във Facebook групите за българи на Острова се публикуват обяви, предлагащи транспорт от Обединеното кралство до България.

В съобщенията се посочва, че срещу 20 паунда отгоре всеки пътник може да вземе със себе си повече багаж или дори мебели, които да пренесе у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
англичаните още мислят че са империя. А те Индия ,Пакистан отдавна са в друг съюз Азиатски с Путин и купуват руско оръжие за милиарди
57
1
 
11
 
! Отговори
painkiller преди 7 години
Кво се правите на луди! Курса е паднал с 10 стотинки(днес е 2,42лв за лира) и вие оревахте орталъка! Защо не ревахте тогава ,когато през 2009 курса на паунда беше паднал до 2,05лв за лира???
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живея на Острова от 7 години. Заплата 180К годишно.
55
1
 
5
 
! Отговори
Еврозелка 2 преди 7 години
Тиквата на секундата е подал оставката (няма лапане от еврофондове), а друг никой няма да иска д ауправлява (щото пак няма лапане) и се иска дупе в една такава ситуация. Но тя идва. Ситуацията идва. Рано или късно, България ще излезе от ЕС. Небето го иска. Ама вие не го искате. Ами, като не го искате ще умрете бе Господа, по един или друг начин. Небето ще ви прочисти. То го прави, под най-различни форми. Защото на Небето и Земята, втори богоборчески народ, не е нужен!
54
0
 
5
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Хе-хе , тия работници дали верно са успели да изнудят работодателите си да им плащат в евро? И по кой курс ще им превъврнат паундите в евро - сегашния или стария?
53
1
 
3
 
! Отговори
Еврозелка:))) преди 7 години
Обявяваш икономиката на една държава за "комунистическа", правиш "масова приватизация" и по този начин подготвяш "държавата" за анекс от най-различни имперски образования, в случаят ЕС. Вампирът ЕС прилапва жертвата си и започва да и смуче кръвчицата (човешкият капитал) в замяна на животоподдържащи течности, които той по-малко връща обратно в организма, за да продължи по някакъв начин животът и да не умре самият организъм, тъй нужен на вампирът. Ако България бъде извадена от ЕС или по-точно й бъдат спряни животоподържащите системи, тя ще умре начаса. Тиквата на секундата е подал оставката (ням
52
0
 
2
 
! Отговори
Добре преди 7 години
Сериозни житейски проблеми. Едно време когато хората мислеха, че терминал 2 е единствения изход беше лесно...
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТи да не си изпълнителен директор на гугъл бе? Айде като лъжете, поне лъжете с мярка :) За да внасяш годишно данъци за над 60К, простата аритметика показва,че фирмата трябва да ти плаща годишно над 300К. И седиш пишеш по форумите? Хахах, нека и ние от ИТ индустрията с по-малко от 60К данъци да поназнайваме заплатите ;) Следващия път като лъжеш - попрочети малко, другарю драскач - че така лошо се излагаш
50
1
 
5
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Държавното устройство на Великобритания е несъвместимо с брюкселската бюрокрация - алчна, лицемерна, високомерна и фино корумпирана. В следващите години Британската общност ще се стабилизира и ще договори отношения с ЕС подобно на тези на Швейцария. ЕС е най-добре да си остане Общ пазар. Ще бъдат изгонени румънските и българските ( да ги нарека ) роми.
49
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 40Аман от мрънкачи... Аз съм доволен в БГ - работа бол (за добре образовани специалисти). Проблема за безработните - 1. неквалифицирани 2.мързеливи 3.с квалификация тип детска учителка, секретарка (ама с "вишу"). Предлагам да си припомните баснята за лисицата и гроздето и да се научите на самокритика. Всичките дето ревете срещу БГ (но си стоите тука от мързел или от "аз на тоя за Х лв никога няма да му работя") където и да отидете пак ще ви е зле ;) Айде със здраве
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се прибират в България да берат ягоди тук.
47
0
 
4
 
! Отговори
:)) преди 7 години
Някак си не мога да ти повярвам 51, че вкарваш чиста пара в България 10 хил. лв. годишно или около 5 хил. евра. В България банките имат отрицателни лихви по влогове и депозити. Признай си, че си държиш париците в английска банка с добра лихва, според икономическата логика,нищо не си вкарал в България, пак според нея, а нас ни наричаш "***" според възпитанието и културата от Итън, което си придобил в ГБ.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав си 50-ти. Цените у нас са само на пръв поглед по-ниски. Но само защото има предостатъчно вредни и некачествени продукти, продавани по разни дупки. Качествените стоки са по-скъпи. Оцеляването е сложна мисия. Очевидно държавните храненици не разчитат на заплата, както си е било от край време. Другите не ги броят за живи даже. Постепенно мнозинството губи собственост, населението намалява драматично - неизбежно е в подобна ситуация. ЕС 21 век....
45
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ами като ви е трудно скачаите в ламанща в бьлгария скачаме от балконите и ровимпо кофите
44
2
 
5
 
! Отговори
2 Закона преди 7 години
След като демократ-капитал дойде, износът на хора стана основно перо във външната търговия на България. Вместо да организират производства, Бг- демократите -капиталистите организираха износ на хора (гастербайтери, модерни роби, както е легалния израз по закона за Модерното робство от 2014 г. в Англия) .Но има пазарен закон. Когато една стока превиши по количество търсенето и е неконкурентна по качество, не можа да бъде продадена.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Договорените от тях заплати ще им се плащат в евро, но понеже заплатите са договорени в лири, ще се пресмятат по курса на деня, така че все тая, ако ще и в левове да им ги изплащат.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
42 - В модерното българско селско стопанство първият тракторе внесен в 1937 г. Иначе - "Дий, воле, дий..."
41
1
 
7
 
! Отговори
полуанонимен преди 7 години
Що нямаше зов, когато 1 евро беше 0.92 паунда, а има сега, когато е 0.82 паунда? Който иска да се възползва от промоцията на самолетни билети по 9.99 паунда - направо без пари. При толкова силна волатилност на пазарите през последните няколко години звучи смешно да се изтъква някаква измислена изключителност на събитията тия дни. Звучи като удобното оправдание за стагнацията.
40
6
 
12
 
! Отговори
до 44 преди 7 години
По време на комуникгическа България имаше работа и не се налагаше да се ходи в чужбина. Сега с псевдодемокрацията не само , че масово се изнесохме в странство, но и настойчиво ровим в кофите за ***.
39
0
 
7
 
! Отговори
Паудвиагра преди 7 години
Нали активистката на СДС, сега председател на БСП Нинова от парламентарната трибуна призова правителството да се погрижи за Вас, именно за Вас, не за нас.Правителството веднага ще изпрати единия Ни самолет да бомбардира Лъндън, ако курса на паунда продължи да пада и не се вдига задоволително за Вас. Ще бомбардираме с Паундвиарга, българско производство.А нас Правителството Ни, ни бомбардира с експоненциално нарастващи сметки за парно, ток и вода и ни праща на съд за 1,5 паунда забавено плащане.