Покана за убийство! Елате в мола, ще има подаръци...

Убиецът от Мюнхен поканил жертвите си във Facebook
Обновена: 24 юли 2016 10:00 | 23 юли 2016 19:34,
47
Покана за убийство! Елате в мола, ще има подаръци...
Снимка: Reuters

Извършителят на нападението в Мюнхен изглежда е хакнал акаунт на млада жена във Facebook и изпратил съобщение, с което поканил хората да отидат в търговския център, обещавайки им подаръци, съобщи следовател Роберт Хаймбергер от мюнхенската полиция, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Още по темата

"Ще ви дам нещо, ако искате, но не много скъпо", се казвало в поканата за събитие в мола, насрочено за 16.00 часа.

"Поканил ги е да посетят заведение на Макдоналдс с обещание, че ще получат намаления", съобщи и германският вътрешен министър Томас де Мезиер, цитиран от Франс прес.'

Министърът подчерта, че 18-годишният нападател Давид Али Сонболи вероятно е бил в миналото жертва на тормоз от свои връстници.

"Преди нападението вероятно е имало хакнат Facebook акаунт", заяви Де Мезиер на пресконференция в Берлин. Акаунтът подканвал жертвите да се възползват от "специалните оферти или намаленията" на заведението за бързо хранене в търговския център, където снощи се разрази кървавата стрелба.

"Има данни, които навеждат на мисълта, че акаунтът е бил хакнат от убиеца", добави министърът.

Поканата е била за среща в заведението на Макдоналдс в петък в 16.00 ч. местно време.

Давид Али Сонболи уби девет души преди да се самоубие. Повечето убити са юноши или млади мъже - трима на 14 години, двама на 15 години, а останалите са на 17, 19, 20 и 45 години. Сред загиналите има седем чуждестранни граждани - трима косовски албанци, трима турци и един грък, обявиха днес властите на съответните страни, предаде Франс прес.

Нападателят е бил от мюсюлманско семейство. Родителите му са пристигнали в Мюнхен като бежанци през 90-те години, а той се е родил в Германия, съобщи Де Мезиер, цитиран от ТАСС.

"Много данни сочат, че той е шиит, а не сунит. От друга страна името му - Давид не подкрепя тази версия. Проверява се дали е възможно да е приел християнството", каза вътрешният министър.

По-рано бе съобщено, че 18-годишният германец от ирански произход вероятно е бил психически лабилен и не се погаждал с връстниците си, отбелязва ТАСС.

В германските специални служби не е имало информация за нападателя от Мюнхен, заяви Де Мезиер и потвърди съобщената по-рано информация, че не е открита връзка между убиеца и международния тероризъм. Той също така потвърди, че в стаята му са намерени материали, които показват, че извършителят се е интересувал от масовите убийства.

По-рано в. "Дейли телеграф" съобщи, че нападателят се е представил за тийнейджърка на име Селина Аким, за да подмами хората към мястото на атентата с предложение за раздаване на безплатна храна. Предложението било публикувано в социалната мрежа няколко часа преди стрелбата. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На разказа на германският вътрешен министър Томас де Мезиер едно време му викаха съчинение свободен текст Откъде е взел оръжие в Германия не е свободна продажбата му.
6
2
 
20
 
! Отговори
41549 преди 7 години
Чистокръвен немец, чист ариец с Али в името...
5
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-обикновен луд. За съжаление, модерната изява на лудост в момента е да се крещи "Аллах акбар" и да се стреля напосоки.Едно време лудите се правеха на Наполеон; жалко, че вече е демоде.Най-тъжното е, че цялото ни общество подклажда лудите именно към тази изява, с автомата!
4
3
 
17
 
! Отговори
Петров преди 7 години
Която телевизия да пуснеш,радио,вестници - постоянно и поне седмица ще раздухват случая! За някой,недостатъчно психически стабилен,който се колебае дали да направи такова,според него геройство - идеален пример да не се колебае,ами да действа! Не казвам,че медиите са виновни за тези терористични актове,но отразяването им може да е по-умерено и да не затормозява обикновените хора и да не спира колебанията на други !!!
3
0
 
11
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Нямаме достатъчно молове с Мак Доналси - казва пред турските медии Бойко Борисоф, - и затова ни избягват тези момчета.
2
2
 
40
 
! Отговори
Момо преди 7 години
9 загинали - 3 косовари, 3 турци, 1 грък, 1 иранец(етнически иранец, убиецът)... И 1-2 немци за цвят.Правете си сметката за какво население става дума вече в Германия.
1
1
 
17
 
! Отговори
помак преди 7 години
Май има мноого не ясни неща,а тук анализаторите съставят най-различни истории,може пък да искат да станат режисьори..."режисьорите"били по-големи познавачи на Исляма от самите муслимани.