Нима Европа трябва да се огради, за да изолира мизерията по света?

Национализмът е идиотщина, твърди германският анализатор Норберт Блюм
26 авг 2016 18:00,
262
Нима Европа трябва да се огради, за да изолира мизерията по света?
Снимка: Reuters

Норберт Блюм е известен политик от ХДС, министър в продължение на 16 години (1982-1998). Макар че дълго време е ключова фигура в една дясно-центристка партия, Блюм винаги се ангажира в полза на бедните, на хората на труда и най-вече на европейската идея.

81-годишният днес политик не е изгубил ораторската си енергия и умението с прости думи да развълнува широка аудитория:

Да погребем националната държава

"Нима Европа трябва да се огради със стена, за да изолира мизерията по света? И колко трябва да е висока тази стена, за да бъде непреодолима? Колко плътно трябва да бъдат затворени границите, за да няма никъде пролука? Колко дълга ще е тази стена, та да не може никой да я заобиколи?

Исторически парадокс е, че тъкмо държави като Полша и Унгария най-гръмогласно настояват да се оградим срещу бежанците. Та нали те самите допреди няколко години изпитваха на гърба си какво означава да не те пускат в Европа, да живееш зад Желязна завеса. По този начин Полша съсипва спомена за освободителното движение "Солидарност". Защото навремето голямата надежда на поляците беше, че ще се приберат у дома, в Европа.

Унгарците също страдат от амнезия. Те забравят собствения си героизъм през 1989 година, когато прерязаха граничните заграждения и позволиха на гражданите на ГДР да избягат. Тогава унгарците дори поеха риска от съветско отмъщение, както стана през 1956 година, когато танковете смазаха освободителното им движение. През 2016 обаче унгарците демонстрират някакъв национален аутизъм и по този начин вършат предателство спрямо най-добрите традиции на Европа. Национализмът е крепост с един-единствен подвижен мост. Отвъд него всички са на сигурно - и в затвор.

Трагедията на бежанците може да се реши на национално равнище точно толкова малко, колкото и климатичната катастрофа. Националните сили за сигурност не могат сами да спрат тероризма, а срещу глобалния финансов капитализъм изобщо няма национален лек. С други думи, големите проблеми на днешния свят отдавна са надхвърлили възможностите на националната държава. И няма да изгубим нищо особено, ако се откажем от нея.

Германският Райх, символът на германската държавност, просъществува едва 74 години. Колкото един човешки живот. В този период Германия води три войни срещу Франция, а цели поколения си трошиха главите заради националните граници. Загинаха милиони хора. И за какво спореха? Къде точно да бъде граничният камък между Германия и Франция. Нима трябва днес да се връщаме към подобна лудост?", пита Норберт Блюм, цитиран от "Дойче веле" и без заобикалки пише, че национализмът е идиотщина.

Поуките от миналото

"Национализмът разбира от власт, от блясък и от слава, но не разбира от човещина. Властта е моторът на всяка националистическа политика. Защо при това положение да тъгувам, че националната държава отмира? Тя е просто кратка интермедия в историята - нито е дадена от Бог, нито е възникнала по естествен път. Националните държави в Африка са измислица на колониалистите, начертали с молив границите им върху картата. Африканските властници, които възприеха от колониалистите системата на експлоатация, се карат и до днес тъкмо за тези граници.

В Европа пък няма нито една държава, която през своята история да не е била изцяло или отчасти под владението на съседна държава, или пък обратното - да не се е разширила върху територията на съседни държави. Националните държави са продукт на войни, интриги, бракове, пропаганда, изнудване, лъжи и измами. Навремето националните движения отчасти са се стремели към еманципация в битката срещу господарите, но в общия случай са постигали просто подмяната на една авторитарна система с друга", пише анализаторът.

"Поуката от миналото звучи така: Никога повече! Европейското единение е опит да се поучим от грешките. Следвоенната европейска история е смесица от смели решения и колебливост, от летаргия и подем. Но основателите на Европейската общност Де Гаспери, Шуман, Моне и Аденауер във всички случаи са били по-смели хора от всички днешни лидери, взети заедно. Нека се поучим от онези политици!", апелира Норберт Блюм.

Материалът е поместен в "Зюддойче Цайтунг"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
15
 
! Отговори
страно преди 7 години
за съжаление сравненията са неуместни, преди ставаше въпрос за насила наложена идея комунизнма и хора които бягаха от нея, сега става въпрос за античовешка религия налагаща се със сила и хората, които се наричат бежанци не бягат от нея а я носят и разпространяват, разбира се че не трябва да се примеат свободно, все едно да дадем път на фашизма или войнстващия нацонализъм да се ширят свободно, не помня едно време да са давали убежища в западни държави на комунистически деятели...
44
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме оцелели,като народ осъзнат,като Български повече от 1300 години,въпреки тежката си история,а този......... сега ще ми обяснява,че сме длъжни, едва ли не, да се откажем от самосъзнанието си!!!!! Ей така,просто ей така!!И то в името на,КАКВО!?Хайде да не продължавам,че ще ме дялнат админите!!!
43
4
 
15
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
И да се заградят и да не се заградят Европа стана ислямска *** отвътре. Твърде късно е за промени.
42
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, Европа трябва да се огради! Не сме благотворително дружество, нито весели самоубийци! На корпорациите не им трябват народи, цивилизация, култура, а само гмеж от необразована евтина ръка и тесни специалисти консуматори с ограничен кръгозор! Затова искат буквално да прекарат европейските народи през месомелачка с насила натрапените ни "бежанци", да ни натрапят някаква измислена субкултура от фаш.кии и безумия, като ни редуцират къде с ГМО, къде с ваксини, къде с "лекарства", войни, глад...
41
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нима Европа трябва да се огради, за да изолира мизерията по света?"Да.
40
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно на такива Толерасти Талибаните трябва да им Изнасилват жените и убиват Децата
39
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обикновено тези, който най-много искат бежанци не живеят сред бежанци, ама раздават акъл на килограм как останалите трябвало да ги канят при себе си.
38
0
 
28
 
! Отговори
тоя не е добре преди 7 години
с географията !! уж е бил винаги за европейската идея но сега явно не разбира , че нахлуващите НЕ СА ЕВРОПЕЙЦИ !! спор няма , че европа трябва да стане федерална държава но трябва да защитава външните си граници !!! както е нормално една къща да има ограда така е нормално и държавата да има ограда ? да не би тоя да твърди , че у тях си няма врати и всеки може да се настани у тях , да отвори хладилника му и си похапне а за да довърши приятно вечерта да оправи и жена му и/или дъщеря му
37
0
 
25
 
! Отговори
факт преди 7 години
ПРОБЛЕМА НЕ Е В БЕДНОТИЯТА ,А В ТОВА ,ЧЕ УБИВАТ И ИЗНАСИЛВАТ ЕВРОПЕЙЦИ !
36
11
 
8
 
! Отговори
Гацов преди 7 години
Българите са народ мекушав и крадлив. Квот ни спуснат отгоре туй ще е. Дерзайте друзя.
35
0
 
26
 
! Отговори
Оня с коня преди 7 години
Даааа, Германия се опитва за трети път да срине Европа. Този път може и да успее.
34
0
 
23
 
! Отговори
Германиянапуйкинден преди 7 години
Изкуфял, изпушил пенсионер.
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕВРОПА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗОЛИРАОТ СЕВЕРНОАМЕРИКАНСКОТО СИЯНИЕПАРДОНВЛИЯНИЕ
32
0
 
44
 
! Отговори
:) преди 7 години
Мога да дам банковата си сметка на този евродъртак. По-беден съм от него и според теориите му, трябва да сподели богатството си с мен. Ама съм сигурен, че няма да го направи. Сигурен съм и че в неговия подреден квартал бежанци не могат да влязат. Сигурен съм, че дъртака и семейството му не знаят какво означава да работиш.
31
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Деменцията не прощава.
30
0
 
8
 
! Отговори
chach преди 7 години
tursia za6to ne otvori bogatite kvartali za bednite.
29
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само Европа трябва да се засрами но и Русия и САЩ.Какво са се оградили и продължават да се ограждат така че и пиле да неможе да прехвъркне.Русия трябва да разтвори националните си богатства и да ги дари справедливо на бедните нуждаещи се.Америка да не затваря границата с Мексико ами на всички латиноси и черни да дава социални както е в Европа.Никакви граници.Бежанците да бъдат поканени и настанениза да има братство и равенство.Европейците,американците да работят защото това е начна им на жив
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тия години все още не е разбрал,че не всички хора са еднакви.Нормално е по-старото поколение хора живеят в някакъв измислен розов свят от преди 150-200 години.Нормално е на тая възраст вече се появяват различни психични отклонения,халюцинации старческо слабоумие.Тъпичкото е че доста хора им се връзват на детинщините-след 20 години тия *** ще са мъртъвци (до 150 г ли ще живеят?) така че не им дреме особено за действията им а проблемите които ще оставят ще са завинаги.
27
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И колко трябва да е висока тази стена, за да бъде непреодолима? Колко плътно трябва да бъдат затворени границите, за да няма никъде пролука? Колко дълга ще е тази стена, та да не може никой да я заобиколи?"Колкото берлинската, но за предпочитане е колкото израелската.
26
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нима Европа трябва да се огради, за да изолира мизерията по света?"Нима Европа трябва да пусне мизерията при себе си и да стане част от общата мизерия? Я го разкарайте тоя папардак, време му е за старчески дом.