Die Welt: Борисов към Меркел – груб, но много справедлив

Старите негодувания към Германия лесно се възраждат
Обновена: 30 авг 2016 17:09 | 30 авг 2016 17:07,
95
Die Welt: Борисов към Меркел – груб, но много справедлив
Снимка: архив Reuters

Напоследък германският канцлер Ангела Меркел трябваше да понесе доста упреци от източноевропейските страни.

Това съвсем не остана незабелязано и германското издание Die Welt отбелязва критиките с особен акцент върху България. Статията е с недвусмисленото заглавие: "Източна Европа заговори директно на Берлин".

Старите демони лежат в плитки гробове и отколешните негодувания срещу Германия лесно се възраждат. Критиката към Берлин, прошепвана при закрити врати, може да има сериозни последици. Особено ако солидарността между съседите продължи да укрепва.

А критични точки има предостатъчно: Брекзитът, след който Великобритания реши да се отдели от останалите членки на ЕС, спешната необходимост от реформи в съюза, отворените въпроси за вътрешна и външна сигурност и не на последно място - стратегическите избори за президент на САЩ, които все още не са решени.

Но в нито една друга област кризата и критиките на са толкова осезаеми и единодушни, колкото при въпроса за бежанската криза. А това никак не е дреболия, особено за страните от Източна Европа, които едва сега започват да се наслаждават на извоювания от преди 25 години суверенитет.

Едно е пределно ясно - тези страни няма да се оставят да бъдат водени за носа от ЕС, и определено няма да позволят германски диктат.

Вечната германска дилема

Бежанската криза изглежда поне временно решена, благодарение на споразумението между ЕС и Турция. Само че това е наистина временно решение, докато човек не се замисли за мигрантите на юг и изток на Средиземно море, които търпеливо чакат своя час. Още по-сложно става като към формулата се прибави и не особено стабилната Турция, начело на която е още по-непредвидимия Реджеп Ердоган.

Различните интереси, способности и поведенчески модели на държавите от блока могат да разкъсат ЕС. Но не всички оценяват и се учат от Берлин и определено не всички са съгласни, че хегемонията му трябва да продължи. Ако правителството в Берлин се откаже от лидерската позиция в ЕС, ще е трудно, ако обаче останат лидери - ще е още по-трудно. Това е вечната германска дилема, с която Берлин се справя.

Остава и още един проблем - Брекзит може да се окаже заразен - национализъм, защита на идентичността и гняв се трупат в обществата и заплашват да изригнат. Бежанската криза - управляване или не, се задълбочава все повече и се доближава до точката на кипене, а от Берлин звучи все старата мантра: "Можем да го направим".

Междувременно управляващите в Източна Европа слушат за прословутата германска Wilkommenskultur и очакват най-лошото. Меркел изтърпя много - и пред микрофоните, и при затворени врати, но можем само да се надяваме, че съветниците й са разбрали посланието.

Бълария спасява Шенген

В свое интервю наскоро българският министър-председател Бойко Борисов не спести похвалите и възхищението си от германския канцлер. Той обаче се оказа и практичен човек, готов за сериозен дебат, отбелязва Die Welt.

България пази границата си - външна за Европа - със стена. И така спасяват Шенген. Обаче не искат да бъдат изоставяни и затова критиката им към Берлин е груба, но справедлива.

"Всички имаме разузнавателни служби и те ни предупреждаваха за това, което идва към нас, точно както сега ни предупреждават за онова, което се случва в Северна Африка", заяви официална София.

Кризата с бежанците си има едно неочаквано отражение - тя е точно огледало на кризата на управлението в ЕС. Германският въпрос неочаквано беше върнат на сцената през страничната врата.

Всеки канцлер в Берлин трябва да намери баланс между равенство и лидерство в Европа. Това е проблем, който съществуваше преди, ще го има и занапред. Той трябва да бъде решен, защото иначе ще се окаже, че най-доброто е зад гърба ни, а не пред нас, заключава Die Welt.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
8
 
17
 
! Отговори
онбашия преди 7 години
Какво е обещал диктатора Ердоган на другаря Борисов? Обещал му е да го направи онбашия на банкянския конак. След като България стане отново част от османския ислямски халифат, или ако повече ви харесва, турската империя!
42
3
 
17
 
! Отговори
тука има, тука нема преди 7 години
Фигаро тук, при баба Ангела, Фигаро там, при султан Ердоган!
41
1
 
16
 
! Отговори
шегички преди 7 години
Искаме Шенген и еврозона за България, пошегува се другаря Борисов!Получавате ги веднага, пошегува се и баба Ангела.
40
16
 
21
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Самото съществуване на България като държава дължите на руските крепостни селяниСамарското знаме не е шито от императора.
39
6
 
10
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 7 години
До крайДе да беше така... имам чувството, че е солташака на Ердоган...
38
9
 
28
 
! Отговори
Дони преди 7 години
България винаги е страдала/губила, когато е била в съюз с Гремания. Първа световна война...губим половината от територията на България като репарации. Втора световна война....съюзници с Германия ....СССР ни превзема...насажда "комунизъма" и плащаме репарации......Германия трябва да ни плаща на нас репарции....След втората световна война всички наляха пари за възстановяването на Германия....а ние плащахме на Руските братя репарации...
37
4
 
13
 
! Отговори
naco преди 7 години
Не,толкова си може ЗАВАЛИЯТА
36
7
 
23
 
! Отговори
опааа преди 7 години
АЕЦ Белене наричан доскоро от Борисов гьол. Изведнъж гьолът придоби стратегическо значение и го предлагаме на Турция, въпреки, че атомна централа представлява стратегически обект от системата за национална сигурност на страната. В официалното съобщение за срещата в двореца Долмабахче не се дават подробности за разговора между Борисов и Ердоган за атомната централа в Белене, но според запознати преговорите са в напреднал стадий. За прах в очите Борисов говори пред медиите предимно за мигрантската криза и отношенията на Турция с Европейския съюз, представяйки се като пощенски гълъб на турс
35
8
 
29
 
! Отговори
край преди 7 години
Борисов е пудела на Меркел в България. Без *** нема пари за магистрали и метро които ГБС, Трейс, Водстрой GP груп и Булесстрой много обичат. Не е лошо да имаме магистрали но в момента ги плащаме със суверенитета си.
34
1
 
11
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 50 въй въй,Понеже не мога да ти сложа стотина плюса, ще те поздравя така. Страхотна идея! Ще им лепне като Хитлер на третия райх.
33
0
 
12
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 40 Кофти!Няма да е лошо да включиш в статистиката разни неща като труд, пари. Те също са стока. България е на едно от първите места (ако не и на първо) по стойност на аутсорсинг на глава от населението. В този смисъл изнасяме стоката наречена труд в най-чист вид. За разлика от банановите републики и износителите на ресурси ние изнасяме високо квалифициран труд. Не че сме цъфнали, но подобни манипулативни числа пляснати без контекст са срам за автора на така заформения пасквил.
32
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Груб, та чак недодялан! Много е грозно и обидно да гледаш как една огромна горила се гъне ту към чалмата, ту към "момата".
31
0
 
2
 
! Отговори
толкова доводи преди 7 години
до 43и логични изводи си представил и то само с 9 думи !!! е как да не ти повярваме
30
0
 
18
 
! Отговори
не е проблем преди 7 години
, че германия води ес проблема са неадекватните действия на меркел . просто поканата към арабелиет не е добре нито за немците нито за европа. когато немците се намесиха за гърция никой не беше против защото на гърците им трябват реформи и да сложат в ред държавата си но сегашните действия на меркел са ***.лоумни .. няма втвърдяване срещу германия а срещу меркел...такова противопоставяне има и сред повечето германци
29
9
 
32
 
! Отговори
много КОФТИ СМЕ преди 7 години
До кофти !България за съжаление , се крепи и съществува , САМО ОТ ЗАЕМИ !
28
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шефът на Агромах Методи Бачев унижи грозно Бойко Борисов.Краси елатука бе бате,искам сега да ти кажа ,че кмета на Симитли е ееевал Бойко Борисов,искам сега да се отпуснеш и да се правиш на Бойко Борисов,хахахахах гледайте в ютуб
27
7
 
43
 
! Отговори
кофти ! преди 7 години
България с какво е известна ???Имаме внос на стоки ---93 % , по официални данни !?Това означава , че нямаме и грам икономика , А ИМА ЛИ ДЪРЖАВА С ТАКАВА ''ИКОНОМИКА''?Някой сеща ли се , КАК ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ ОТ КРИЗАТА НА ПРЕХОДА?
26
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Борянчето П.:Борянче, тази статия в Die Welt си е за ЧИСТО германските проблеми, породени от политиката на баба им А.Меркел.ИМЕТО на тиквата е ВМЪКНАТО ИЗКУСТВЕНО, по разбираеми причини. Трябваше да цитирате оригиналното немско заглавие, а не цитат от статията. Банкянският НЕ Е цяла Източна Европа!
25
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шефът на Агромах Методи Бачев унижи грозно Бойко Борисов.Кмета на симитли е ееевал Бойко Борисов,такова публично унижение мухахаха,гледайте клипа в
24
2
 
22
 
! Отговори
до камИнета преди 7 години
Кога ще започнем официално арабско ''СЪЖИТЕЛСТВО'' , както бяхме с турците --500 г. ?