Die Welt: Борисов към Меркел – груб, но много справедлив

Старите негодувания към Германия лесно се възраждат
Обновена: 30 авг 2016 17:09 | 30 авг 2016 17:07,
95
Die Welt: Борисов към Меркел – груб, но много справедлив
Снимка: архив Reuters

Напоследък германският канцлер Ангела Меркел трябваше да понесе доста упреци от източноевропейските страни.

Това съвсем не остана незабелязано и германското издание Die Welt отбелязва критиките с особен акцент върху България. Статията е с недвусмисленото заглавие: "Източна Европа заговори директно на Берлин".

Старите демони лежат в плитки гробове и отколешните негодувания срещу Германия лесно се възраждат. Критиката към Берлин, прошепвана при закрити врати, може да има сериозни последици. Особено ако солидарността между съседите продължи да укрепва.

А критични точки има предостатъчно: Брекзитът, след който Великобритания реши да се отдели от останалите членки на ЕС, спешната необходимост от реформи в съюза, отворените въпроси за вътрешна и външна сигурност и не на последно място - стратегическите избори за президент на САЩ, които все още не са решени.

Но в нито една друга област кризата и критиките на са толкова осезаеми и единодушни, колкото при въпроса за бежанската криза. А това никак не е дреболия, особено за страните от Източна Европа, които едва сега започват да се наслаждават на извоювания от преди 25 години суверенитет.

Едно е пределно ясно - тези страни няма да се оставят да бъдат водени за носа от ЕС, и определено няма да позволят германски диктат.

Вечната германска дилема

Бежанската криза изглежда поне временно решена, благодарение на споразумението между ЕС и Турция. Само че това е наистина временно решение, докато човек не се замисли за мигрантите на юг и изток на Средиземно море, които търпеливо чакат своя час. Още по-сложно става като към формулата се прибави и не особено стабилната Турция, начело на която е още по-непредвидимия Реджеп Ердоган.

Различните интереси, способности и поведенчески модели на държавите от блока могат да разкъсат ЕС. Но не всички оценяват и се учат от Берлин и определено не всички са съгласни, че хегемонията му трябва да продължи. Ако правителството в Берлин се откаже от лидерската позиция в ЕС, ще е трудно, ако обаче останат лидери - ще е още по-трудно. Това е вечната германска дилема, с която Берлин се справя.

Остава и още един проблем - Брекзит може да се окаже заразен - национализъм, защита на идентичността и гняв се трупат в обществата и заплашват да изригнат. Бежанската криза - управляване или не, се задълбочава все повече и се доближава до точката на кипене, а от Берлин звучи все старата мантра: "Можем да го направим".

Междувременно управляващите в Източна Европа слушат за прословутата германска Wilkommenskultur и очакват най-лошото. Меркел изтърпя много - и пред микрофоните, и при затворени врати, но можем само да се надяваме, че съветниците й са разбрали посланието.

Бълария спасява Шенген

В свое интервю наскоро българският министър-председател Бойко Борисов не спести похвалите и възхищението си от германския канцлер. Той обаче се оказа и практичен човек, готов за сериозен дебат, отбелязва Die Welt.

България пази границата си - външна за Европа - със стена. И така спасяват Шенген. Обаче не искат да бъдат изоставяни и затова критиката им към Берлин е груба, но справедлива.

"Всички имаме разузнавателни служби и те ни предупреждаваха за това, което идва към нас, точно както сега ни предупреждават за онова, което се случва в Северна Африка", заяви официална София.

Кризата с бежанците си има едно неочаквано отражение - тя е точно огледало на кризата на управлението в ЕС. Германският въпрос неочаквано беше върнат на сцената през страничната врата.

Всеки канцлер в Берлин трябва да намери баланс между равенство и лидерство в Европа. Това е проблем, който съществуваше преди, ще го има и занапред. Той трябва да бъде решен, защото иначе ще се окаже, че най-доброто е зад гърба ни, а не пред нас, заключава Die Welt.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента България много повече зависи от Ердоган отколкото от Меркел. Това Бойко го е проумял много по-добре от троловете които плюейки го мечтаят България да затъва още и още, пак рашките да ни " освобождават".
22
0
 
25
 
! Отговори
много приказки!? преди 7 години
,....и накрая няма никакви резултати , точно както и в Бг-преход !
21
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българи, или си пазите границите или се пригответе да бъдете поробени! Това не е пресилено. Превръщането на България в гето и мизерия от арабски тип, без сигурност за живота и непрекъснати убийства и изнасилвания, са робство от нов порядък. Какъв ще бъде живота на Вашите деца? Пасивността води до унищожение! Да живее България!
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГРУБА Е ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА, А А ОТ ТАМ КАКТО И ДА ГО КАЖЕШ, ЩОМ Е В ПРАВ ТЕКСТ , НЯМА НАЧИН ДА НЕ ПРОЗВУЧИ ГРУБО.
19
16
 
43
 
! Отговори
Бивш ГЕРБер преди 7 години
Всеки час в управлението на Тиквара е пагубен за България! Няма по-лоша комбинация от него. Страхлив, алчен, *** и лаком. Готов на всякакво предателство за да е премиер. Страхът да загуби властта отдавна е параноя. Както и страхът да не бъде убит. Това го направи неадекватен, психически нестабилен, готов на всичко за да се крепи. Колко години е във властта? 7-8. С какво подобри живота ни? Влоши го като остави монополите да ни крадат и изнасят защото му плащат. Трябва силно протестно движение!
18
2
 
48
 
! Отговори
Гришо преди 7 години
Меркел унищожава Европа с текущото нашествие! Ресурсите на Европа се поделят с нищо не заслужи хора. Какво да кажем за сигурността, с всички тези атентати, изнасилвания и грабежи. Европа се затрива от лица с чужд цивилизационен код, който консумират ресурсите на децата на европейците. Всички тези преселници имат по 5-6 и повече деца. В Африка всичко е унищожено и изядено от населението и продължават да се множат. Греховете на белия човек към природата са факт, НО КАКВО ИДВА. Меркел е ЧУДОВИЩЕ!
17
8
 
45
 
! Отговори
Потресен преди 7 години
Клаус Шрамайер пред Дойче веле: Борисов много говори, нищо не прави, за 9 години си съсипа държавата. БОРИСОВ СЪЧУВСТВА ПОВЕЧЕ НА ТУРСКИЯ НАРОД И ПОЛИТИЦИ, ОТКОЛКОТО НА 78% ОТ РАБОТЕЩАТА БЕДНА ПРОСЛОЙКА В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА. ПОДОБЕН ДЪРЖАВНИК Е ДОСТОЕН ЗА ПРЕЗРЕНИЕ. БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-БЕДНАТА И НАЙ-БЪРЗО РАЗПАДАЩА СЕ СТРАНА В ЕВРОПА, ДОПЪЛВА бившият посланик на Германия в София Клаус Шрамайер
16
1
 
35
 
! Отговори
изумен преди 7 години
Германски дипломат подложи на унищожителна критика политиката и поведението на българския министър-председател Бойко Борисов и отношенията с Турция, по-конкретно с президента Реджеп Ердоган.Борисов тръгва по опасен път с опита да "купи" благоразположението на Ердоган...........А ако спрат европейските пари как ли ще живеят тогава България и нейните олигарси? - коментира за "Дойче Веле" бившият посланик у нас Клаус Шрамайер
15
6
 
21
 
! Отговори
:) преди 7 години
Нищо не сте разбрали от статията в Die Welt, драги журналисти. Преведено на *** език се казва: "Щом и примата от Банкя почна да ни дава акъл (на немците), време е другарката комсомолка Меркел да си ходи - не става."
14
1
 
23
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Интересното е че описват негодуванието, което е мнооого слаба дума, предателство е точната, само на източно европейските държави, а преките жертви са самите германци, но явно немската машина вече ги е смляла и те свикнала да ги и ат ислямисти. Нещастници. Германия е обречена за трети и последен път
13
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласуваш за Бойко получаваш Ердоган.Борисов е заплаха за националната сигурност ,Борисов е хванат от Турска страна в зависимост и е използван за подривна дейност срещу ЕС и България.Незабавна оставака за двойният агент на Турция.След като турците заловиха тировете с контрабандни цигари,оръжия и наркотици Борисов изпадна във дълбока зависимост.Борисов ползва държавата като чадър за собстенното си оцеляване и прави заложници цялата страна във трафикантската си политика
12
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баце дали я лющи тая стара *** меркелица?
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Браво!"Браво на Бойко Борисов!"---Браво, вече ГОВОРИ НЕМСКИ. :)Е, малко грубо, но справедливо.Ама, дали баба Ангел(инк)а Шмеркел го чува?
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетох, че "... Бойко Борисов не спести похвалите и възхищението си от германският канцлер". Че е критикувал и да го чуя, няма да повярвам!
9
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата е *** на Ердоган
8
2
 
31
 
! Отговори
Вас преди 7 години
Партия Герб да вземе да си направи списък на всички свои избиратели които имат дъщери и да си приюти млади имигранти от Турция и да изпълни повелята на техния вожд ! Аз имигранти не съм канил ! Да си ходят в Саудитска Арабия и Катар !
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казармата е хубаво нещо ама някой друг да я кара -Ангел Джамбазки.По какво си приличат националистите ? Всички скатават казарма,други общи белези са еничерските им фамилии
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сайта май се превърна в герберски глашатай, а виждам и цяло стадо герберски *** веднага са се изпуснали под статията. Същите сигурно довчера бяха про-путинци ама щом заиграе парата може и Кончити Вурст да станат.
5
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ЕС сме едно голямо семейство. Германия е главата на семейството който е с основната роля за финансовите постъпления и периодично ни дава джобни на нас които я плюем, но не работим ,а само чакаме на семейния бюджет. Даваме акъл и критикуваме без да си даваме сметка, че ако ни отбият автоматично се превръщаме в нещастници като бежанците заради които неистово критикуваме главата на семейството.
4
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Груб но справедлив?Какво грубо има в това че си е направил устата за някое и друго евро при положение,че България обира негативите от това,че лудата бабичка иска да си прави селфита с талибани и да им целува момченцата?