Брюксел към България: Парите не са за оградата!

Няма увеличение на наплива на мигранти към ЕС, твърди ЕК
19 сеп 2016 19:52,
222
Брюксел към България: Парите не са за оградата!
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия обяви днес, че парите, които отпусна на България в петък няма да се харчат за строителството на оградата по границите.

Още по темата

"Никаква част от европейското финансиране няма да отиде за изграждане на огради", заяви говорителка на комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Европейската комисия не поддържа оградите като средство за отблъскване на бежанците и отказа подобна помощ на Унгария миналото лято, когато тя прави мрежата по южната си граница.

Парите от Европа са предназначени за купуване на техника, която ще подобри контрола на миграционния поток и за изграждането на нови приемни центрове за бежанци, съобщи говорителката.

Средствата идват от спешните бюджети на европейските фондове за бежанците и за вътрешна сигурност.

Причината Еврокомисията да отпусне само 108 млн. евро от обявените от Борисов 160 млн. е че България е поискала парите на два пъти. В момента Брюксел все още прави оценка на основателността на предложените проекти за оставащите €52 милиона.

Брюксел отпусна първия транш на парите само ден, след като те бяха поискани официално от правителството на Бойко Борисов в четвъртък следобед.

Комисарят Аврамопулос поясни, че помощта се предоставя на страна на първа линия, охраняваща външните граници на ЕС.

До момента ЕС е изпратил 173 граничари в България. През октомври се очакват още 200, както и 50 джипа. Брюксел вече отпусна €12 млн. спешна помощ на София за храна, лекарства и подслон на бежанците, както и за оборудване на гранични войски. Отделно в бюджета на ЕС до 2020 г., за България има планирани €91 млн. евро от фондовете "Вътрешна сигурност" и за "Убежище, миграция и интеграция".

Междувременно Еврокомисията обяви, че последните данни сочат, че няма увеличение на миграционния поток през Гърция. Около 100 души прекосяват Егейско море всеки ден от Турция към гръцките острови, но това е по-малко, отколкото преди сключването на споразумението между ЕС и Турция, съобщи говорител на Европейската комисия.

Според гръцките власти обаче броят на неидентифицираните имигранти, намиращи се в страната вече е прехвърлил 60 000 души, 13 300 от тях се намират на егейските острови, останалите в континенталната част на Гърция. Правителството също планира нови приемни центрове, за да ги подслони през зимата.

Говорител на Еврокомисията отказа да коментира предложението на държавите от Вишеградската група за "гъвкава солидарност" между страните от ЕС и настоя, че квотите за преразпределение на бежанците от Гърция и Италия трябва да продължат да се изпълняват.

Изказването на Жан-Клод Юнкер в годишната му реч на 14 септември, че солидарността трябва да идва от сърцето и че не може да се наложи със сила, не бивало да се тълкува като отказ от квотите. Говорителят отказа да съобщи и дали Еврокомисията планира да оттегли предложението си от март за въвеждане на постоянни задължителни квоти за разселване.

Миналия октомври ЕС се съгласи да преразпредели 160 000 души, пристигнали в Гърция и Италия в останалите страни от ЕС чрез временни квоти. Досега нов дом са намерили едва около 5000 бежанци. Полша и Унгария отказват да изпълняват квотите си. От 1302-ма, разпределени на България, досега у нас са пристигнали 6 бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
26
 
! Отговори
1912 преди 7 години
Какво всъщност искат Брюкселските ***?Ако много милеят за ря.зани карабини,да си ги вземат,нали ги поканиха.Ако не ги искат ,да заточат Меркел в сибир,затваряне на границата и тея вън............
35
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Парите от Европа са предназначени за купуване на техника, която ще подобри контрола на миграционния поток и за изграждането на нови приемни центрове за бежанци, съобщи говорителката."Никакви нови центрове няма да изграждаме. Накрая ще горят сгради и знамена на ЕС.
34
0
 
15
 
! Отговори
бай Колю преди 7 години
а ще дадаъ ли от Брюксел като бонус и няколко вагони а вазелин? Ще ни трябват май :(
33
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите са за така нареченото ПРЕЗАСЕЛВАНЕ, което Мутрата е обещал на господарите си Меркел и Юнкер.
32
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Европейската комисия не поддържа оградите като средство за отблъскване на бежанците и отказа подобна помощ на Унгария миналото лято"Комисията да ходи да се шибириба.
31
0
 
36
 
! Отговори
Homer преди 7 години
Опомни се народе, във война сме...Не Ви ли прилича на заселването на едни индивиди през 5-те века "съжителство", историята се повтаря!!!
30
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи американците могат да дойдат да ни охраняват въздушните граници, срещу хипотетично руско нападение, а не могат да пратят отряди срещу бежанците. Нали и те са заплаха за националната сигурност? Обаче ги боли фара краварите за нас. Те искат провокация срещу Русия, а не да се занимават с тарамбуки.
29
0
 
26
 
! Отговори
САМО С ПРИКАЗКИ НЕ преди 7 години
СТАВА - ДЕЛА ТРЯБВАТ А НЕ ДУМИ.БЪЛГАРИЯ Е В ОПАСНОСТ.
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нещо $$ нема ли да отпуснт за млеко на децата по училищата и за безплатни билетчета на пенсионероте в градския транспорт ???? мам ка им *** де разка
27
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а Соросидите защо изградиха ограда 6 метра на границата с Мексико...
26
2
 
33
 
! Отговори
1912 преди 7 години
,Докато ни представлява един полуграмотен ***,ЕС ще продължава да се гаври с нас.Даде някой сребърник на нашите ен.ичери да ни напълнят с меринджеи.
25
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди три дни хиляди нашественици ислямисти атакуваха унгарската граница от съседна Сърбия -унгарската армия и полиция стреля с гумени съчми и използва сълзотворен гази и водометни оръдия ...,но нашите цензурирани медии това не го отразиха ,явно вече всички са на соросова хранилка !!!!! представям си ако това бе на нашата граница как ще реагират онези нещастници командировани от страната полицаи живеещи в землянки и навеси от найлон и греещи се с лагерен огън като пещярняци ...ех Бъчварова...
24
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с две думи искат да си поемаме имигрантите и да си ги държим в БГ
23
0
 
35
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
До 17-ти анонимник За това ли краварите са вдигнали дувар по границата с Мексико та и пиле не може да мине или имат нЕкаква умна политика.
22
2
 
37
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Нашия и той доволен (Борисов) .. пращи от кеф за тези трици....искай им 1 милиард ,граничари от Европа да пазят границите на Бг ,удари им по масата и защитавай народа си !
21
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
поредно предателствовместо газов хъб на уредиха с мигрантски такъвкраят ни идва по бързо от очакваното..баце, голяма грешка,че не слушаш Орбан,а проклетото бабе
20
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако боко тропнеше на масата и кажеше, че се обмисля излизане от ЕС,мкакто в момента ще го правят в Чехия, Франция, Унгария, не милиони, милиарди щяханда дадат. Но затова се искат топки, но нашия няма! Да вземе назаем от Орбан.
19
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз викам тези пари да ги дадат за няколко кули с картечници и детектори за движение ,като за начало да пострелят с халостни за предупреждение ,ако няма резултат с бойни ...и гаранция на сто процента че кьорав бежанец или мигрантин няма да припари до нашата граница !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
18
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като парите са само за изграждане на развъдник, какви квоти, какви 5 лева? Трябва ние да разселваме, а не да ни пращат екстри от Гърция и Италия.
17
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оградата ще спре 10-20-100 човека. За половин час. После ще минат.1000 ще ги спре за 5минути.Ами повече? Мигранти се спират с умна и премислена политика, не с огради и заграждения.