В Белгия задържаха последовател на виден джихадист

Надер Хюсеин поддържал връзка с Рашид Касим – новото лице на терора във Франция
19 сеп 2016 11:44, Елка Василева
0
В Белгия задържаха последовател на виден джихадист
Снимка: архив, Reuters

Белгийската прокуратура съобщи, че в Брюксел е бил задържан Надер Хюсеин, последовател на Рашид Касим. Според международните служби за борба с тероризма Касим е "новото лице на терора във Франция", тъй като е уличен като вдъхновител на последните атентати в страната.

Твърди се, че от Сирия или Ирак, където се намира, Касим е упътвал атентатора с камион в Ница, както и извършителите на нападенията, завършили със смъртта на католически духовник и на двама полицаи това лято във Франция.

Допълва се, че Касим е стоял зад организацията на проваления опит за атентат с автомобил, пълен с газови бутилки, в центъра на Париж преди дни.

Заловеният в Брюксел Надер Хюсеин поддържал връзка с Касим през приложението за криптирана комуникация "Телеграм", използвано изключително от престъпните и джихадистките среди.

Местни медии допускат, че полицията е успяла да разбие паролата за достъп до регистрацията на поне един от двамата в приложението. Установено е, че Хюсеин е следил постоянно общодостъпната страница в "Телеграм" на Касим, където се разпространявала джихадистка пропаганда.

В тази електронна страница се описвали всички познати досега способи за извършването на атентат. Касим призовавал за нападения в държавите, където последователите му се намират. Той препоръчвал атентатите да се извършват без особена подготовка, за да не се привлича вниманието на службите.

Задържаният Надер Хюсеин е обвинен, че е участвал в дейността на въоръжена терористична група, както и че е преминал подготовка за използване на оръжие.

Уточнява се, че засега не са известни възможните цели, които е възнамерявал да удари. Отбелязва се, че според историята на електронните съобщения, които е изпращал, той е заявил намерението си да извърши атентат.

Медиите добавят, че покрай проникването в "Телеграм" във Франция досега са задържани десетина предполагаеми джихадисти. "Телеграм" е приложение, разработено от родения в Ленинград Павел Дуров.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари