Канадско говеждо срещу френско сирене! Стрес от СЕТА-та

Страховете от споразумението не са само в Европа, но и в Канада
92
Канадско говеждо срещу френско сирене! Стрес от СЕТА-та
Снимка: Reuters, архив

След седем години преговори и преодоляна в последния момент съпротива от страна на Белгия – Европейският съюз и Канада подписаха в ранния следобед в неделя знаковото "Всеобхватно икономическо и търговско споразумение" (СЕТА).

Още по темата

То ще премахне облагането върху 99% от търговията с Канада. Ще бъдат отменени мита за около 0.5 млрд. евро годишно, а търговският обмен се очаква да се увеличи с над 12 млрд. евро на година, но...

В различни страни от Европа бяха организирани над 100 протеста срещу споразумението, като основното притеснение на хората е вносът на ГМО-продукти, загубата на работни места, арбитражните съдилища, които спред хората ще обслужват интересите на големите корпорации.

СЕТА ще даде достъп на Канада до пазар с 500 милиона души - повече отколкото аналогичното споразумение със САЩ (NAFTA) и то в момент, когато партньорството между Вашингтон и Отава е под напрежение, защото 75% от целия износ на Канада е предназначен за САЩ в момента.

"Ние сме една от най-зависимите страни в света по отношение на търговията", обясни бившият премиер на Квебек Жан Шаре, който по време на мандата си инициира преговорите с ЕС.

След като СЕТА стана факт Канада ще увеличи драстично износа си на свинско, говеждо и жито на европейския пазар, а пък от своя страна Европа ще увеличи двойно експорта на висококачествени сирена. Вероятно най-големи ще са ползите на страните с традиционно производство на млечни продукти - Франция, Холандия, Италия.

Оказа се обаче, че това далеч не успокоява местните канадски производители и търговци, ами напротив - увеличава страховете им за бъдещето.

"Със СЕТА по-лесно ще се внасят сирене и други млечни продукти, което означава, че и канадските производители ще трябва да предлагат по-разнообразни продукти", обясни пред телевизия CBC Маргарет Джонсън, собственик на магазин за сирене в Канада.

Според нея вносните сирена от Европа автоматично ще качат цените на пазара, което означава, че и местното производство ще се продава по-скъпо и това ще удари по джоба потребителите. 

В крайна сметка въпросът е как канадците ще приемат вносните сирена, смята търговката.

И докато Маргарет Джонсън е оптимист, че след време заради високото качество на млякото в Канада, производителите ще успеят да се преборят с европейската конкуренция, местният фермер Питър Фумер се опасява, че ще загуби 2% от пазара си.

"Ние бяхме притеснени по време на целите преговори, не сме готови за отворения пазар, аз не съм сигурен, че ще оцелея", признава той.

Не така стои въпросът с производителите на зърнени култури, защото за тях ползите от споразумението ще са големи.

В момента канадските фермери плащат голямо мито за износ за Европа, а когато СЕТА стана факт 90% от него за царевицата, житото, овеса, ечемика, ръжта ще отпадне.

"В момента изнасяме около два милиона тона на година, така че със СЕТА ще останат малко повече пари във фермерите, защото няма да плащат мито", обясни зърнопроизводителя от Алберта Кевин Уч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че ний сега *** не сме опитвали, така ли? Че наште производители не ни тровиха с *** години наред? Нещо друго освен ГМО-то да имаш да се жалваш?
19
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За нас всичко това е напълно неизодно. Трябва да напуснем ЕС час по-скоро!!!
18
2
 
15
 
! Отговори
демокрация е... преди 7 години
Демокрация е, когато политиците гледат на нас като на заложници и ни дават в ръцете на алчните канадски и американски концерни. А ние имаме само правото да плащаме високите заплати на политиците.
17
3
 
26
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
За хората подписали това споразумение международния съд в Хага ще им се окаже тесен. Това са престъпници позволили не на Канада , а наСАЩ да внасят своите ГМО *** в Европа. За спиране на безобразията извършвани от наще продажни политици масово гласуване за ПАТРИОТИТЕ КАРАКАЧАНОВ-НОТЕВ И ВКААРВАНЕ НА РЕД В ДЪРЖАВАТА. ЗА ХОРАТА ПОДПИСАЛИ ТРОВЕНЕТО НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД ГИ ОЧАКВАТ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ ЗАТВОР. ПАТРИОТИТЕ НЯМА ДА ОСТАВЯТ ШАЙКА ПРЕСТЪПНИЦИ ДА ТРОВЯТ НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ , А ПОСЛЕ ЗА КЪДЕ
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне братята канадци ще могат да си позволят повече германски безмитни возила, а и Волво. Че до сега завалиите караха повече японски и корейски. Както и да го сучем и въртим всичко е на ползу германската икономика.
15
1
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
На чети:trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2016/february/tradoc_154329.pdf
14
3
 
0
 
! Отговори
do 13 преди 7 години
До Анонименче то го пише на сайта им, или ти искаш да дойдат у вас с шише ракия и да ти го обяснят на кухата тиква ....
13
1
 
11
 
! Отговори
гошо печения преди 7 години
ГМО си е..., но пестицидите са най големия проблем. И за храната и за почвата и за водите
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До швейцарското сиренеКъсно е чадо, резето падна!
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Старая се, но не разбирам, защо е нужен този бетониращ, закрепостяващ договор,ПОДПИСАН НА ТЪМНО, БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ, нали свободната търговия не трябва да се ограничава. Това е антидемократично, ликвидира инициативноста, рекетира. Подтиска малките държави, налага им диктат, лишава ги от елементарни човешки права - да, да, индивидуални човешки права - правото сам да договаряш, при собствени изгодни условия. ТОВА Е НЕЧУВАН ДИКТАТ - ПЕРФИДЕН, СКРИТ КОЛОНИАЛИЗЪМ! ТОВА ЛИ СА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕНОСТИ!
10
14
 
1
 
! Отговори
швейцарското сирене преди 7 години
някой надъхва страховете на хората, но едва след година ще се разбере има ли полза от споразумението или вреда
9
1
 
24
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
Едва ли има българин, на каквато и да е позиция, който е чел цялото споразумение!
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сета-мета, от години месото в търговската мрежа бокл..к. Ние си имаме едно фризерче и си го пълним с месенца от село. Намерили сме хора, ние помагаме с пари, те ни гледат едно прасенце (фураж местен), обаждат се и когато някой заколи теле, пуйка и т.н. Имаме си и още едно фризерче - за зеленчуци, което се пълни до края на октомври. Е, човек не може да се опази от всичкото зло (яде се и навън), но поне около 2/3 от храната ни е добра. Ангажиращо е малко, но си струва. А, и не яжте салами, НИКАКВИ
7
1
 
24
 
! Отговори
Икономически стратег преди 7 години
Кой знае може и да има полза. Например ако се договарят да изнасят от Европа бежанци срещу иглолистна дървесина или каквото и да е.
6
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със сигурност ще има фалирали и загуби за едни фирми и печалба за други. Това споразумение стимулира конкуренцията, а от нея печелят потребителите.
5
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за седем години преговори, нито една БГ партия или политик не намериха време да ни уведомят какво ще спечелим и какво ще загубим от това споразумение.Ама не да ни осведомят какво ще спечели ЕС като цяло, а България в частност. Защото примерно висококачествени сирена ние на правим. Визите също са за замазване на очетата, поради факта, че сме в ЕС, а страните от ЕС пътуват без визи за Канада. Но европейските ценности и солидарност се отнасят до България само когато приемаме бежанци!
4
1
 
34
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Първия ефект за България още 500 000 души ще емигрират за 5г. Още субсидирани американски стоки срещу нашите несубсидирани. Гмо зърнените култури проблемът им е че не може да засадиш царевица от твоята а трябва да купуваш всяка година от Монсанто баер. Други ефекти придобиване на малкото едър бизнес тук от американски компании както е станало с нафта. Не се сещам за нито един плюс за нас. Германия като най голям износител ще спечели, а ние като нетен вносител ще обеднеят още.
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То за канадските хубаво бръмка статията,ама какво ще правят традиционните зърнопроизводители на гореизброените култури в ЕС??Пшеница,царевица,ечемик...!?!?!Какво става с тях при един дъмпинг на цената от страна на Канада с държавни субсидии за износ и безмитен внос за Европа??Хайде правете му сметката български фермери и земевладелци с цени 10-20 стотинки за кило и КОЙ ще купува стока от Вас??
2
1
 
12
 
! Отговори
Бумеранг преди 7 години
Ха а. Сетила са Мара ...
1
12
 
12
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Сирена-мирена, глупости... Истинската причина за протеста на Канадците е, че *** и Мамалигар ще могат да идват да си крадат на воля... Четете, преди да пишете! Казах!!!