Туск с писмо до европейските лидери, притеснява го Тръмп

Изявленията на американския президент били външна заплаха за ЕС
31 яну 2017 22:45, Красимир Ангелов
73
Туск с писмо до европейските лидери, притеснява го Тръмп
Снимка: БТА

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи като обезпокояващи някои изявления на новата американска администрация на Доналд Тръмп. Според Туск тези обезпокояващи изявления са една от няколкото външни заплахи за Европейския съюз и излагат на риск бъдещето на блока.

В писмо до 27-те лидери на страните членки на ЕС, изпратено им преди срещата на върха в Малта, Туск споменава администрацията на Тръмп и нейните "обезпокояващи изявления" като външна "заплаха" за ЕС, редом с Китай, Русия и руската агресия в Украйна, радикалния ислям, войната и терора в Близкия изток и Африка, отбелязва Асошиейтед прес.

Всички тези глобални предизвикателства, както и "обезпокояващите изявления на новата американска администрация правят бъдещето на ЕС силно непредвидимо", пише Туск. Така той повтаря изказванията, направени вече от много европейски столици.

Туск казва, че "за първи път в нашата история, в един все по-многополюсен свят, толкова хора стават открити антиевропейци или в най-добрия случай евроскептици. По-специално промяната във Вашингтон поставя ЕС в трудна ситуация", пише той.

"Новата администрация, както изглежда, поставя под въпрос последните 70 години на американската външна политика", допълва той.

По време на предизборната си кампания и през първите дни от встъпването си в длъжност Тръмп похвали британското решение за напускане на ЕС и намекна, че ще му е безразлично, ако ЕС се разпадне, отбелязва ДПА.

Тръмп постави под въпрос и НАТО, а надеждите за по-голямо трансатлантическо търговско споразумение потъват все по-надълбоко заради безпокойството от американския протекционизъм, допълва Асошиейтед прес.

"Трябва да напомним на нашите американски приятели тяхното собствено мото: "Единни ще устоим, разделени ще се провалим", казва Туск в писмото. Същото нещо той заяви и на пресконференция в Талин след среща с премиерите на трите балтийски страни, състояла се преди срещата на върха в Малта.

Писмото на Туск обаче не е било пратено до Великобритания, тъй като тя се готви да напусне ЕС и ще присъства само на част от срещата на върха в столицата на Малта - Валета, допълва АП.

В писмото Туск припомня, че с приближаването на 60-ата годишнина от подписването на Римския договор, поставящ началото на ЕС, европейските лидери трябва да си спомнят, че Европа е по-силна, когато е единна. "Единствено ако сме заедно, можем да бъде напълно независими", посочва Туск.

В писмото председателят на Европейския съвет говори и за заплахата на национализма и ксенофобията в самия ЕС, както и за "състоянието на духа на проевропейските елити" и за "спада на доверието в политическата интеграция и подчиняването на популистки аргументи", предаде Франс прес.

Той пише, че "разпадането на ЕС няма да доведе до някакъв митичен, пълен суверенитет на страните членки, а до тяхната действителна зависимост от велики суперсили, като САЩ, Русия и Китай".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
19
 
! Отговори
Циник до Берлин преди 7 години
Абе , *** ти верно ли си кьорав какво пишат "нормалните" юзъри???!!! Любимата ти Мурксул -ханъм вкара Европа в такъв батак, че и праправнуците ни ще се чудят кой път да хванат! Супер ме нервиш - честно! Не може да има толкова куха балалайка! И ник си изтъпанчил...сигурно си някое трансполово нищожество...много се радваш нещо на расовите арабски мулета!
31
2
 
14
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 7 години
Какво правят мюслитata ?! Бавно завладяване. Населват се в дадена държава като гости след 10 години започват да имат и претенции за свобода, независимост, автономни територии. Не знам тия от ЕС слепи ли са ? Нагледен пример БЮРМ (бивша югославска република македония).
30
2
 
18
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Тръмп - милиардер, който прави това което иска обикновения човек ( в случая американец). Показват че имало много протестиращи а не казват че 50 % от американците го подкрепят. Но политическата класа в световен мащаб беше свикнала да манипулира обикновения човек, да го лъже, да го заплашва с *** и атентати. Дойде Тръмп и каза ""много е просто......."
29
14
 
7
 
! Отговори
невероятен шанс преди 7 години
за Европа да си направи федерация и армия. Тъпaците от UK се махат и Тръмп е лунатик с болен мозък, който ще бъде зает със собствените си болни фантазии.
28
9
 
16
 
! Отговори
ПЛАНЕТ ОВ ДЪ ЕЙПС преди 7 години
Европа се присъединява към Русия... Така в света ще има две свръх-сили, тероризмът ще бъде унищожен и хората ще живеят по добре и нормално... Третият свят ще бъде изолиран със стени!
27
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние европейците имаме невероятният уникален шанс да принадлежим на един съюз олицетворение на всички човешки стремежи за един свободен свят.Ще е жалко заради няколко продажни *** да позволим да се разединим, като си мислим, че по отделно ще сме по-независими.
26
32
 
14
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Естествено, че ще се притеснява. Всеки нормален човек се притеснява от кpетен с ядрени бомби.
25
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доналд Туск (Д.Т.) тръгнал да критикува Доналд Тръмп (Д.Т.) :)
24
9
 
14
 
! Отговори
Тусканка преди 7 години
Искам дете от Тръмп!
23
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, Туск е много притеснен, защото не плува в традиционната copocouднa среда, получи директно ypuнupaнe върху себе си от Тръмп, който явно и открито каза на Туск и подобните нему гангренозни образувания в Брюксел, че убиват Европа и цивилизацията ни. Мисля, че Туск и цялата брюкселска олигархия трябва да получат павета и тояги в главите и ЕС да рестартира. Иначе той се разпада, а Европа - загива!!!
22
7
 
39
 
! Отговори
хюго бос преди 7 години
С'я Тръмп ли е враг номер едно на ЕС?? Това ли решиха спонсорите на грантове тук...
21
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 12 А носителят на ,,Нобелова награда ,,гълъб искрен . А Клинтънкта още 10 гълъба искреност .
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Софиянец Тя, селянията се домъкна преди 40 -50 години . Много сте от нея.
19
23
 
7
 
! Отговори
12 преди 7 години
До 18Не знам дали Индипендънт са дипендънт но за себе си знам със 100% сигурност че не съм дипендънт и в същото време съм 100% убеден че тромпета не само че не е добре с главата ами и е мошеник.
18
17
 
14
 
! Отговори
Софиянец преди 7 години
София требе да се изчисти от селянията която се домъкна последните години, трябва да останат само истинските софиянци.
17
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп да го уволнии тоя че ме дразни
16
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** ЕС се разпада, той горкият се запритеснил за други континенти.
15
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Наблюдател 9Абсолютно съм съгласен с предложеното от теб.Естествено ще се наложи да репатрират и всички НАВЛЕЦИ-бълг*араци отишли да мият тоалетнитев Западна Европа. А също така ще РЕПАТРИРАМЕ от София всички провинциалисти там от където са довлекли.
14
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ко бе кораба ли потъва и какво ви е виновен Тръмп, той си гледа неговата държава оправяйте се сами. Много баби хилаво дете или ЕС е едно изродско недоносче.
13
5
 
20
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
"Индипендънт е много много депендънт...те парите са моторът на четвъртата власт..особено парите на Сорос....