Партията на Льо Пен твърда: Франция да се откаже от еврото!

Националният фронт обмисля нетрадиционни икономически мерки
1 фев 2017 21:22, Елка Василева
127
Партията на Льо Пен твърда: Франция да се откаже от еврото!
Снимка: архив, Reuters

Френският Национален фронт ще съчетае отказа от еврото, който стои в центъра на икономическата му платформа, с "коктейл" от нетрадиционни политики, като печатане на пари, валутна интервенция и вносни мита, заяви висш служител на партията за Ройтерс.

Ключова мярка в президентската платформа на лидерката на Национален фронт Марин льо Пен, която тя ще представи в края на седмицата, е да прекъсне зависимостта на Франция от пазарно финансиране, запазвайки правото й да разпорежда на централната банка да изкупува държавни облигации.

Всичко това ще изисква сериозни промени на френските закони. За целта ще трябва не само Льо Пен да бъде избрана за президент през май, но и Националният фронт да спечели парламентарните избори през юни.

"Единственият начин френската икономика да се адаптира към развитието на световната икономика е да си върне паричната и бюджетната независимост", каза Жан Месиа, който координира съставянето на предизборната платформа на Льо Пен.

Според социологически проучвания Льо Пен вероятно ще излезе начело в първия тур на президентските избори на 23 април, но ще загуби балотажа на 7 май от консерватора Франсоа Фийон или от центриста Еманюел Макрон.

Но в контекста на най-непредсказуемите избори от десетилетия Националният фронт се надява, че конгресът на партията в Лион този уикенд, на който Льо Пен ще обяви предизборната си програма, ще помогне да убедят гражданите, които обикновено подкрепят традиционните политически партии, да й дадат шанс.

"Програмата на Националния фронт изрично предвижда възстановяване на възможността френската държава да се рефинасира чрез Френската банка", каза Месиа, което ще стане основно чрез печатане на пари, за да се изплатят публичните разходи.

Националният фронт смята, че "чрез разбиване на монопола на финансовия пазар, автоматично ще се намали стойността на парите", каза той.

Повечето големи централни банки нямат право директно да изкупуват дълговете на правителствата си. Отчасти това се дължи на притеснения, че масовото създаване на ликвидност за купуването им ще породи инфлационна вълна.

"Не трябва да се вманиачаваме на тема инфлация", каза Месиа.

"Възстановяването на паричното финансиране на хазната не означава, че за един ден ще отпечатаме тонове пари, които ще се влеят в икономиката", каза той и допълни, че това е само възможност, която може да се използва при необходимост.

В случай на връщане към франка целият държавен дълг на Франция, който възлиза на около 2 трилиона евро, ще бъде реденоминиран в новата валута, каза Месиа.

"Ще има защитни мерки, които ще гарантират, че задълженията на Франция ще бъдат погасени и никой няма да изгуби нищо", каза той и поясни, че "сериозна държавна гаранция" ще осигури възможността бизнесът да продължи да взема заеми от пазарите, докато се осъществява преходът.

Той не отговори подробно на въпрос как ще проработят тези механизми и как може да се предотврати изтичането на капитали. Посочи само, че за да се защити новата френска валута, ще се използват резерви на централната банка.

Предизборната програма от около 140 "президентски ангажимента", която Льо Пен ще представи в Лион, ще потвърди плановете й да започне шестмесечни преговори за отказ на Франция от еврото. Освен това Льо Пен ще върне контрола по границите и ще се опита да промени Европейския съюз така, че той да се превърне в един много свободен съюз на държави.

"Предпочитаме да постигнем общо съгласие за премахване на еврозоната", каза Месиа.

Ако това не стане, правителство на Националния фронт ще се опита да се откаже едностранно от единната валута чрез гласуване на референдум. Социологически проучвания разкриват, че французите вероятно ще отхвърлят идеята за "Фрекзит".

За да се възстанови промишлената основа на Франция, продавачите на вносни стоки няма да имат право да прехвърлят целия данък добавена стойност върху продажбите на клиентите, както е в момента. По този начин ще се създаде инструмент, наподобяваща вносно мито.

Националният фронт иска и да принуди търговците на дребно да поддържат определен процент френски стоки в магазините си в зависимост от това каква част от даден продукт може действително да се произвежда в страната, каза Месиа.

Франция, чиито лихвени проценти намаляха заради членството й в еврозоната, финансира дълга си при рекордно ниски лихви миналата година, след като те паднаха в целия блок.
 

/БТА/
 


127
Още по темата: евро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
CHF преди 2 години
А какво общо има швейцарския франк с мокрите сънища на непоръбената руска подлога?
75
0
 
4
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Поредните последователи на Сидеров, Мей, Тръмп и Ердоган които си нямат никаква идея от икономика... Щели да подменят дългове с тоалетна хартия...

Такава криза ще докарат тия по света, че 3-тата световна война ще е неизбежна... Дори не си дават сметка, че няма да имат къде да си харчат рублите от Путин защото няма да е останало нищо от Земята. А тези които гласуват за тях - там ноу коментс
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кака Маринка е единствения френски политик, койюто признава Крим за руска територия. В знак на признателност, тя получава два кредита от руски банки. Първият кредит в размер от 2 миллиона евро еполучен от кипърска компания, притежавана от близкия до Кремъл банкер Юрий Кудимов.

Втория кредит, в размер от 9 милиона евро, получава от московската Първа чешско-руска банка.
Да живей Френската революция и Путин!
73
1
 
2
 
! Отговори
альо, альо преди 2 години
френската съпротива започва да печата люпкенки за справяне с инфлацията и замяна на дълга от 2 трилиона евро с цветни билети за Айфеловата кула.
дайте и ние да отпечатаме карти "балконинг" и да се издължим за две години на всички. ракия, вино, зелева чорба, кой каквото душа му жадува, даже лековита изворна вода за веганите - дал Дионис по басейн за всеки.
72
3
 
6
 
! Отговори
Хахо преди 2 години
Значи ЛьоПенка иска да каже: Ако ме изберете няма да плащаме външния дълг от 2 трильона евро. Как да стане тази работа? И тя като наш Волен дето ще прави заплатата 1000 лв. с решение на неговото въобръжаемо правителство. При 1000 лв. заплата още на другия ден ще има 1 000 000 уволнени от фирмите.
71
2
 
6
 
! Отговори
до 75 преди 2 години
Не съм " руски трол", а искам НЕЗАВИСИМА НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА, водеща се ЕДИНСТВЕНО ОТ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Приятелски отношения с всички страни, решенията да се вземат в България, а не в Брюксел, Вашингтон или Москва за това, как Българите да живеят. ЕС ще ни натрапи "бежанци", НАТО ще ни използва като мишена и плацдарм при една евентуална война, нежелана от бълг. народ. Ще спомена и за османлийските намерения на Ердоган - не се надявайте, че НАТО и ЕС ще ни защитят.
70
7
 
6
 
! Отговори
Българин от Германия преди 2 години
Дано Льо Пен спечели с абсолютно мнозинство, иначе противниците ще се коалират срещу Националния Фронт, подобно на Австрийския сценарий.
В Германия вече ни подготвят за плавното унищожаване на книжните пари. Като начало се изземат банкнотите от 500 евро през 2018. Двестата евро също почти изчезнаха, от автоматите вече рядко пускат банкноти по 100 евро. Гони се шведския модел, пълен контрол на електронните плащания.
Надеждата ми е в силно представяне на АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ на изборите.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
vsi4ko ruhva ako france izleze - dolar 3000 leva
68
4
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 2 години
Това е една добра новина. В началото на кампанията, Марин искаше излизане на Франция от ЕС. Сега отстъпва с ''напускане на еврозоната'', може би накрая ще заговори само за излизане от УЕФА.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако е прекалил с боярищника може и изобщо да не се събуди))
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причините са около 100....рубли дневно.
65
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли руските тролове да посочат една причина поради която БГ трябва да излезе от ЕС и да премине в руска орбита?
64
2
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 години
71 няма да има ЕС до края на годината. В САЩ Франця и Германия ще управляват националисти. Не знам кък кого ще се причисляваш тогава ахахахахах няма да имаш много опции май :)
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен
Чудно ми е...
В долари колега, в долари.
62
0
 
2
 
! Отговори
до атакист преди 2 години
банкерите са *** ако еврото почне да се срива ще вдигат лихвите по кредита до безобразица. за потребителските кредити няма опция фиксирана лихва
61
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 77
Точно си тъъп, като русофил необразован и неук. Гермнаия не ти е виновна, каква заплата имаш? Нито какво БВП? Нито какаъв морал имаш? Нито колко си образован?
ЕС дава насока за общо развитие, но всяка държава трябва сама да изгради своя просперитет. Вместо да обвиняваш ЕС обеинявай тея чиновници, които дават всяка вечер по Господарите - да крадат, да не си вършат работата, дс вземат рушвети, да не осъждат, да не намят.....там е проблема.
60
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАКРИВАЙ ....................................ПОСЛЕДНИЯ ДА УГАСИ ЛАМПАТА ОТ ПОТЪВАЩИЯ КОРАБ
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чудно ми е ЕС ако се разпадне и еврото изчезне в какви пари ще си връщаме евровите кредити
58
11
 
8
 
! Отговори
Адам Смит преди 2 години
Партията на Марин льо Пен отдавна е минала на рубли.
57
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България в ЕС ! Останалите ,които не са съгласни да бъдат депортирани в - русия, сърбия, грузия, куба, сев корея, либия където си изберат. Щом е по-добре там да се чувстват свободни да заминат.