България обещала да вземе 310 бежанци, дошли 29

Брюксел подканя страните да си изпълнят ангажиментите, плаши със санкции след март
9 фев 2017 07:00,
94
България обещала да вземе 310 бежанци, дошли 29
Снимка: архив Reuters

България е обявила готовност да приеме незабавно 310 бежанци по двете програми на ЕС, които си поставят за цел да преразпределят идващите от Гърция и Италия към вътрешността и за довеждане на търсещи убежище легално – от лагерите около Сирия.

Още по темата

Това става ясно от доклад на Европейската комисия, разпространен  днес в Брюксел.

Според отчета София е обещала да вземе 260 души от Гърция и 50 човека от лагерите. Това й оставя задължението да прибере още 831 души от Гърция и 140 от Италия, за които засега сме декларирали, че нямаме място.

Досега у нас са дошли 29 бежанци, като правителството на Бойко Борисов не е приемало нови хора през последните месеци от пребиваването си във властта, показват данните от Европейската комисия.

Брюксел днес подкани европейските столици да си изпълнят поетите ангажименти, като "инжектират повече спешност", особено по отношение на дълга към Гърция.

По договорените квоти за прием на 160 000 бежанци от Гърция и Италия, където огромни количества хора очакват преместване, досега са прехвърлени едва 12 000, като решението трябва да се изпълни изцяло до есента. Еврокомисията е направила разчет всеки месец по 1000 души да бъдат местени от Италия и по 2000 от Гърция.

"Вместо да се тревожат за условията, при които се намират бежанците в Гърция, страните трябва да правят повече за преместването им", посъветва първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс днес.

Нито една държава не си е изпълнила обещанието, включително Германия, която е приела общо 2007 души, от квотата си от 27 500 бежанци от двете гранични държави.

Унгария и Полша продължават да отказват да вземат доказани бежанци с подготвени документи за убежище от Гърция и Италия, както и от бежанските лагери, независимо, че са съгласили с определените им квоти. Други държави вече са изпълнили наполовина задълженията си.

Тимерманс определи като самозаблуда убеждението на някои държави, че бежанският проблем може да се реши само със засилване на охраната и контрола по границата и борба с трафикантите. "Без солидарност между страните членки няма да стане", каза той.

В същото време той заяви, че след март Еврокомисията ще се събере, за да прецени дали да започне наказателни процедури срещу държавите, които не си изпълняват квотите. Досега тя се въздържала да прави това, тъй като "това няма да помогне на бежанците".

"Опитваме се да бъдем прагматични и разчитаме на политически натиск", обясни Тимерманс.

Брюксел се опасява нарочените държави да не блокират приема за целия срок на съдебното дело, което обичайно продължава около 2 години.
При очертаващия се провал с бежанските квоти, Еврокомисията се похвали, че Засега легалното прехвърляне на сирийци от лагерите в Ливан, Египет, Йордания и Турция, както и на бежанци от Африка, върви по план.

14 000 от договорената бройка от 22 000 души вече се намират в Европа. Тук най-добре се справят Холандия, която е изпълнила цялата си бройка от 1000 бежанци и Великобритания, която е прибрала всички полагаеми ѝ се 2200 бежанци. Следва ги Германия, която от определени ѝ 1600 души вече е взела 1213 сирийци от Турция по схемата за всеки върнат от Гърция в Турция бежанец – един сириец в ЕС.

България не е приела нито един от спуснатите ѝ 50 бежанци. В същото положение са Румъния, Словакия, Словения, Малта, Люксембург, Гърция и Унгария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
22
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
По-добре санкции отколкото мигранти.
46
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се направи референдум в целия ЕС- За или против приемането на бежанци. Да видим тогава какви ще са резултатите, а не такива като Меркелицата да повличат всички.
45
0
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Колко бежанци тире имигранти тире потенциални терористи, всеки както му е угодно да ги нарича имаме свобода на словото, има в момента на територията на страната?
44
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вижда се то че без метеж тая държава и тоя ЕС няма да се оправи , трябва всички държави да се надигнат и да свалят тия продажни управляващи , в противен случай ще си умрем като изгнаници
43
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой глупав бежанец иска у нас , те са информирани знаят много добре
42
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ислямските нашественици - вън от страната ни! Стойте си в Турция, при другите прасета!
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ислямските нашественици - вън от страната ни! Стойте си в Турция, при другите прасета!
40
3
 
16
 
! Отговори
Някой..... преди 7 години
Не разбрахте ли,ЕК е отредил а територията ни за заселване на всичката *** от ЕС....
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви Бежанци в цяла Германия само Програми за Бежанци и то не пари а Милиарди Евра , на всеки ъгал Курсове по немски за Бежанци
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Натискайте, дайте още политически натиск и санкции. Така, за наше злобно удоволствие, само ще ускорите довмирисването на западащия свинарник, титулован като Евросъюз.
37
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже навремето при соца нямаше такъв диктат от Москва към източния блок. Не мога да разбера защо този т.нар. ЕС, толкова много държи да се самоубие , преди да се разпадне.
36
0
 
17
 
! Отговори
Присмехулник преди 7 години
Тия са дръпнали късата клечка !
35
0
 
29
 
! Отговори
Berlin преди 7 години
Те искат само в Германия , там не само получават месечни пари с осигурена квартира а дори право да кандидатстват в Универcитети и то безплатно , та ако доидат в България ще затънат завинаги а те не са никък глупави
34
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички*** вън от България,меркел да си ги взима
33
0
 
40
 
! Отговори
Бежанския проблем преди 7 години
Решава се с незабавна депортация или осъждане за незаконно влизане в България. Поправителен труд 3 месеца строеж на ограда. След което нахранва се, облича се нарушителя и се качва на самолет да се прибира у дома си. Оставим ли ги, ще унищожат държавата на децата ни.Нека нашите деца и техните живеят в България, не Исламия.
32
0
 
34
 
! Отговори
Незабавна депортация преди 7 години
Незабавна депортация в Турция, от където са дошли. Защо не говорят Саудитска Арабия да ги вземе или Египет?Това са хора търсещи по-хубав живот. От тях афганистанците са с най-долната и перверзна култура. Абсолютно никакви разрешения за престой да не им се дават. Въпрос на време е да станат като ***.
31
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубавото е, че тези талибани не искат да остават в България! И да ги връщат насам, те пак ще бягат къв западна Европа - просто много обичат Меркел.
30
2
 
31
 
! Отговори
Българина преди 7 години
България по тиквено време простотии всеки ден, но това време свърши.... Ай бегайте от тука гербери неземни
29
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не ги иска, но Брюксел настоявал. Тези в Брюксел в чий интерес работят ?
28
17
 
8
 
! Отговори
учуден преди 7 години
Защо някои хора постоянно търсят виновен за собствените си неуспехи? НА едни им виновен Бойко, на друг Царя, на трити Нинова, Станишев, Орешарски, Доган, комунистическия режим, Китай, Русия, Путин, САЩ, студента зима, сухото лято, разпределението на планетите, фините прахови частици ... Тук коментарите са като след мач на Левски в Европейските турнири. Оставихете си селата, но селата не Ви оставят. Вижте се сутрин в огледалото, усмихнете си и пине веднъж не търсете виновни са собствената Ви съдб