На евродъното по заплати – ?235 срещу 1999 в Люксембург

Минималната работна заплата у нас е нараснала със 109% за 9 г.
Обновена: 13 фев 2017 07:30 | 13 фев 2017 07:20,
95
На евродъното по заплати – ?235 срещу 1999 в Люксембург
Снимка: flickr

Социалноикономическото разделение между Източна и Западна Европа остава, показват данните за минимална месечната работна заплата, публикувани от Евростат.

България остава на дъното на класацията, а на чело е Люксембург, където минималната заплата е най-висока в Европейския съюз.

Традиционното изследване включва 22 от общо 28 членки на ЕС, където със закон са въведени прагове за минималната работна заплата.

Към 1 януари 2017 г. в България тя е 9 пъти по-ниска от тази в най-богатия Люксембург – 235 евро срещу 1999 евро месечно.

На предпоследно място традиционно е Румъния, където минималната заплата е с 40 евро по-висока от българската.

Минималната работна заплата у нас е нараснала със 109% за последните 9 години. Според статистиката през 2008 г. тя е била едва 112 евро.

Единствено в задлъжнялата Гърция, която е под тежка програма за реформи, минималният праг на месечно възнаграждение е намалял с 14% през изтеклия период.

Повод за оптимизъм у нас, обаче трудно се намира, тъй като все още България е в групата от 10 централно и източноевропейски страни с минимално заплащане под психологическата граница от 500 евро месечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
19
 
! Отговори
АМИ , ТАКА Е.... преди 7 години
КАКВИТА СА БИЗНЕСМЕНИТЕ ....ТАКИВА СА И ЗАПЛАТИТЕ!!!КВО ЧУДНО ИМА...??!
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко-Мyxoбoйкo
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, прав си.Пред нас се очертават 3 пътя:1.Както до сега-толерастия, евроценности, мултикуртурализъм, други ала-бала, и в крайна сметка-мизерия.2.Пътя на Чили-всички които се смятат за национални предатели и заплаха-на стадиона, и после-до стената.3.Пътя на Китай-социализъм, силна държава на всякъде, а престъпниците-на центъра на стадиона, и близките плащат куршума.Вие си изберете пътя, явно ние сме избирали грешните пътища, но във всички случаи, без стадиони няма дамине.Прочети още на: ht
55
2
 
10
 
! Отговори
Българка преди 7 години
ДО 52КОЛКОТО НИ ПЛАЩАТ - ТОЛКОВА И РАБОТИМ
54
2
 
18
 
! Отговори
въпросче преди 7 години
А какво за пенсиите, които са далеч под официалния праг на бедност? Това хуманно ли е, толерантно ли е, евроатлантическо ли е? Да натирим в мизерия собствените си родители, а да каним на висока издръжка талибани? И да се бием в гърдите колко сме цивилизовани!!!
53
5
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Внимавайте,деца!Да, прав си.Пред нас се очертават 3 пътя:1.Както до сега-толерастия, евроценности, мултикуртурализъм, други ала-бала, и в крайна сметка-мизерия.2.Пътя на Чили-всички които се смятат за национални предатели и заплаха-на стадиона, и после-до стената.3.Пътя на Китай-социализъм, силна държава на всякъде, а престъпниците-на центъра на стадиона, и близките плащат куршума.Вие си изберете пътя, явно ние сме избирали грешните пътища, но във всички случаи, без стадиони няма дамине.
52
3
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Гласувайте заГерб! Са една две нощи, след като загубихаизборите,се осъзнаха, че асфалт наистина не се яде, и ще развържат кесията. И няма да е само предизборно! Я ги вижте, как изведнъж се загрижиха за учителите? !00% отгоре. Пенсионерите-650лева. Нещо обаче, не ми се връзва.Кога ни лъжеха, преди, или сега? Или и преди, и сега. А вие си им вЕрвайте, аз не искам.Истината е, че народът е обезверен, обезкървен, и поставен на колене, за каквото и да било.Няма съпротивителни сили за нищо вече.
51
4
 
6
 
! Отговори
реал преди 7 години
На който не му изнасят ниските заплати да хваща самолета. Положението няма да се оправи в скоро време, така че който има желание за работа да се отправя към Англия, Германия и пр...
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Гришо мачка ли?
49
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм на 4 хилки месечно.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз подкрепям коментар 12, 13, 18 и 35. Коментари 17, 24, 26, 21, 44 подкрепям само условно. Коментари 1, 4, 18, 33, 37 не подкрепям.
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Moqta - 2009g. - 450lv., 2017 - 550lv., v socialna instituciq, iziskva se bakalavar
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа има висок стандарт на живот, ако бяхме на дъното с 10% под средната заплата хич нямаше да сме зле. Но ние сме на дъното с 1000%, 10 пъти под средната заплата в Европа. Границата на бедността в България е 13 пъти по ниска от тази в Европа, а цените на стогките и услугите са европейски, границата на бедността трябва да бъде поне 800 евро, 1500 лева. 85% от Българите мизерстват според европейските стандарти, а либерастите се радват, че сме в ЕС. Само мизерия видяхме в ЕС.
45
0
 
3
 
! Отговори
Ммм... да... преди 7 години
Абсолютно подкрепям коментари 50 и 53. Прочетете ги внимателно и ще видите защо сме на дъното на класацията. Уважаеми сънародници, нали трябва все отнякъде да започнем да се променяме. Нямали сме били технологии, бизнес (коментар 51)... Имаме достатъчно умствен капацитет, за да обърнем нещата в наш интерес. От нас зависи. Само продажните политици как ще ги променим, един Господ знае.
44
1
 
4
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
до 53най е лесно Русия да ти е виновна за всичко, само че като ревеш неистово срещу нея, не чакай евтинийка да ти пусне газчица..а Лук ойл си бачка в далавера с държавста ,нашата не руската....
43
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаме си 400 000 млади хора, който нито работят, нито учат. Трябва всички да работят и да се подобри ефективността на труда. Всеки като работи трябва да дава максимума от себе си, а не да отбива номера. Разбира се работодателите ТРЯБВА и да са коректни към служителите си.
42
3
 
16
 
! Отговори
така ще е преди 7 години
Годишно Газпром ограбва от нас над 2 милиарда лева заради двойните цени на газа ,Лукойл краде от нас също два милиарда заради неплащане на данъци и липса на митнически контрол на пристанището на Нефтохим /за което напусна Дянков/ ,отделно фалита на КТБ предизвикан от руснаците за да купят по-евтино банката ни ощети с 4 милиарда ,Гоце и РОвч ни накараха да платим 4 милиарда за Белене понеже имат интереси с руснаците -Ето ти 12 милиарда =30% от бюджета на държавата = на двойни заплати и пенсии.
41
8
 
4
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Както карате, така и работите - cкanaнo! За такава работа толкова пари.
40
0
 
23
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
До Анонимен 50 Липсват ни 1во технологии, 2ро бизнес. Я ми кажи колко пъти си чул канадците да бавят заплати, да изнудват работниците за кого да гласуват, знаеш ли кви заплати дават ?. А сега се сети колко пъти по ТВ си гледал как в бобов дол, Бургас и навсякъде където некви назначени бг бизнесмени управляват не се плащат заплати, срутват се мини и в държавата пак нищо не влиза. Тия поне плащат данъци и заплати. За Конц. такса съм съгласен, под 5 % е грабеж.
39
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали все пари си търсим в България, а защо тогава българското злато отива в чуждите трезори?! Фирмата-концесионер прибира 99 % от добитото злато в Крумовград. С помощта на нашите продажни политици незнайни чужди концесионери продължават грабежа над българските ресурси. Договорът между България и канадците така е подписан, че за нас остават 0,75 % от добитото злато. Не можем ли ние да си го добиваме? Сакати ли сме, какво ни липсва? И веднага МРЗ ще скочи.