Речено-сторено: Визите с Канада падат, признават дипломите

Под обсада от антиглобалисти ЕП ратифицира СЕТА
15 фев 2017 16:50,
107
Речено-сторено: Визите с Канада падат, признават дипломите
Снимка: Reuters

България ще премине към безвизов режим с Канада от 1 декември, след като днес Европейският парламент ратифицира търговското споразумение между ЕС и Канада.

Включването на визовата либерализация беше условие на България и Румъния да се подпишат споразумението през октомври. Днешната ратификация обаче го въвежда в сила считано от 1 март.

Отпадането на визите за притежатели на български и румънски паспорти ще стане на 2 етапа: от 1 май свободно ще могат да пътуват гражданите, които вече са имали канадска и американска виза, а от 1 декември - останалите.

Търговското споразумение между ЕС и Канада - СЕТА ще доведе и до поевтиняване на канадските стоки на европейския пазар, както и на българските в Канада. Причина е отпадането на 99% от неселскостопанските търговски мита. ЕС запазва известни ограничения в търговията само на земеделска продукция, за да защитити европейските производители от по-евтиното канадско месо.

Още по темата

Правилата за безопасност на храните обаче не се променят и режимът на търговия с ГМО храни в Европа няма да претърпи промени, увери еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом.

Тя развенча и други митове за СЕТА като тези, че ЕС ще бъде задължен да приватизира здравеопазването и водоснабдяването си и да занижи стандартите за безопасност на храните.

Търговското споразумение ще даде достъп на европейските компании до обществените поръчки на канадското федерално правителство и на местните власти. Освен това университетските дипломи, получени от европейски висши училища ще се признават в Канада, а канадските - в Европа, без легализация.

140 селскостопански продукта, които имат защитени географски означения, ще могат да се продават под собствените си имена в Канада. От българските защитени марки, нито една не е включена в списъка, на закриляните продукти.

Крайната левица и крайната десница, които се противопоставиха на СЕТА, обаче обявиха, че споразумението ще е в услуга на мултинационалните компании и за сметка на малките фирми.

Тициана Бегин от групата на Найджъл Фараж нарече СЕТА "тих преврат на администрацията", вбесявайки еврокомисарката Малмстрьом, която коментира, че е стигнала "прекалено далеч".

Ратификацията беше потвърдена с 408 гласа "за", 254 "против" и 33 въздържали се. За споразумението гласуваха ЕНП, либералите, консерваторите и част от социалистите. Останалите социалисти, комунистите, както и зелените и крайната десница бяха против.

Вотът се проведе при многохилядни протести около сградата на Европейския парламент в Страсбург. Заседанието на парламента беше отложено с около 15 минути, за да могат депутатите да се доберат до залата, тъй като антиглобалистите бяха блокирали входовете на подземните гаражи и депутатските коли не можеха да спират в тях. Над 3,5 млн европейски граждани се подписаха срещу СЕТА и ТПТИ - споразумението за търговия със САЩ, по което ЕС преговаряше с Вашингтон.

Сега предстои СЕТА да бъде гласувана в 28-те парламента на страните членки, включително в Народното събрание. Докато това стане факт, споразумението ще се прилага временно. Очаква се следващата седмица Латвия да стане първата европейска държава, която ще потвърди ратификацията на СЕТА на национално ниво.

Споразумението СЕТА беше подписано през октомври 2016 г от ЕС и Канада в Брюксел, след 7-годишни преговори. Основният текст е придружен с 38 декларации с изключения и изявления, с които ще се прилага. Сред тях е и българската за уреждането на визовия режим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
7
 
! Отговори
браво преди 7 години
Сага бай-*** ще разбере какво дръве е гризнал. Ама късно.
48
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на ГЕРБ . Добре , че ги има иначе с тия рептили БКП-БСП е умирачка .
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕТА обаче има подводни камъни. Защото ако да се спазва СЕТА ще искате разрешения от бюрокрацията, то тогава "крайно" левите и "крайно" десните може да са прави. Тогава не "цар" Путин а друг "кинг" ще ви рулва. Е в края на краищата за вас има ли разлика чий слуги ще сте ;-).
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-малкото докато се докара едно месо от Канада до България това струва пари.Пита се в задачката защо българското месо да е по-скъпо в България от канадското ???И чий печалби до сега са защитавали ограниченията, при условие, че в България труда е по-ниско платен от Канада, не в проценти а в ПЪТИ.Така, че поне аз не мисля, че потребителите в България са на загуба. "Работниците" са друга тема ;-).
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От кога конкуренцията е лошо нещо за потребителите ;-)?А неефективните производители ще се наложи да се самодисциплинират или да банкрутират. В това няма нищо ненормално. Това се отнася и за канадските фирми.
44
7
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 60 (Египтянина)Аз имам лична земя в Северозападна България. Оттам обаче фюрерът на Русия, хер Путин иска да ми прекара тръба - през моите ниви! Е няма да стане! Не ме интересува какъв паток ще ми прекара, южен паток или северен паток! Нивите са си мои!
43
6
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
"Крайната левица и крайната десница, които се противопоставиха на СЕТА, обаче обявиха, че споразумението ще е в услуга на мултинационалните компании и за сметка на малките фирми."Ето, видяхте ли, поредното доказателство че нацизма и комунизма си приличат?Хитлер и Сталин бяха приятели. Крайнодесните и крайнолевите са двете срани на една и съща монета!!!
42
6
 
11
 
! Отговори
баба и дядо преди 7 години
Малиииии!? И ся ко ша праи Корнелия от Врачанско с БеСеПето?Отидоха ни кравите чак в Канада, а не за Русия.Веднага, ама веднага да излизаме от ЕС и НАТО. Пустите му империалисти.Ша ни оставят да мрем от глад.
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
колко шани дадът помошти на парче на безрабонта маика на пед детса зимат само инвалид на пенция нечуват и кутсат като требва требвали да имам осим най-си дами дадът помошти зощото понеже требва да чакъм чак до догодина а атам какви партаменти шани дадът да нени карат да се чудим откаде ток вода дръва там имали балгари даси се разбирами на маичин ассам ходила на очилишти ама неми дадоха дипломи штото требвало до осми да чакам а ассе научих и почнах още вфтори
40
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей махат ви визите за цивилизования свят а вие мрънкате. Баси скотския народ е това.
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента големите атове се ритат"дружелюбно" за да разширят пазарната ниша за собствените си продукти.Какво правим с нашите продукти?Или нашето производство си е наша работа, а тяхното-също е наша работа.
38
4
 
19
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
до 51За едни плана Маршал,за други Ран - Ът.
37
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 46:проблемът не е в БСП дори не в ГЕРБ.Глобализацията докара малките зависими държави като нашата до икономически колапс.Германия, Франция и Англия ще ни вземат докторите, ще купят политиците независимо от партийната им принадлежност, но няма да направят и най-малко усилие да възродят икономиката ни.Не, че САЩ или Канада ще го направят, но САЩ помогнаха на въпросните страни след 2СВ.А на нас?!
36
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ намериха изход без да махнат визите,да си изнасят гмо-тата и да ни нтровят.
35
8
 
20
 
! Отговори
ъ преди 7 години
Защо не признават нито една защитена българска марка?Защото сме "равнопоставени".
34
3
 
22
 
! Отговори
декан преди 7 години
Ще признаят ли дипломите на ромите като работна ръка?
33
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички ако гласуват за БСП след това да се изнасят от България. Ще видим коя банка пак ще фалира, зърнени кризи, заменки кон за кокошка, Овчарката може пак да поеме енергетиката и да останем и без ток... Много светло бъдеще. Аma като има повече необразовани, на които мечата им е да сa равни с образованите, така ще да е.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
AI ZA KANADA ROMI SAMO CHE NE ZNAM DALI SHE VI DAVAT SOZIALNI POMOSHI KATO V ZAPADNA EVROPA
31
10
 
17
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
Да им е честито на ШЕПАТА наши животновъди СЕТА.Да духат сега.А ТИ българино не усещаш пак, че ти го набиха отново яко, а?
30
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре недоволен човек, отколкото доволна сви-ня.Хайде, сви-нете, бягайте на воля!-дано ви задоволят.