Речено-сторено: Визите с Канада падат, признават дипломите

Под обсада от антиглобалисти ЕП ратифицира СЕТА
15 фев 2017 16:50,
107
Речено-сторено: Визите с Канада падат, признават дипломите
Снимка: Reuters

България ще премине към безвизов режим с Канада от 1 декември, след като днес Европейският парламент ратифицира търговското споразумение между ЕС и Канада.

Включването на визовата либерализация беше условие на България и Румъния да се подпишат споразумението през октомври. Днешната ратификация обаче го въвежда в сила считано от 1 март.

Отпадането на визите за притежатели на български и румънски паспорти ще стане на 2 етапа: от 1 май свободно ще могат да пътуват гражданите, които вече са имали канадска и американска виза, а от 1 декември - останалите.

Търговското споразумение между ЕС и Канада - СЕТА ще доведе и до поевтиняване на канадските стоки на европейския пазар, както и на българските в Канада. Причина е отпадането на 99% от неселскостопанските търговски мита. ЕС запазва известни ограничения в търговията само на земеделска продукция, за да защитити европейските производители от по-евтиното канадско месо.

Още по темата

Правилата за безопасност на храните обаче не се променят и режимът на търговия с ГМО храни в Европа няма да претърпи промени, увери еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом.

Тя развенча и други митове за СЕТА като тези, че ЕС ще бъде задължен да приватизира здравеопазването и водоснабдяването си и да занижи стандартите за безопасност на храните.

Търговското споразумение ще даде достъп на европейските компании до обществените поръчки на канадското федерално правителство и на местните власти. Освен това университетските дипломи, получени от европейски висши училища ще се признават в Канада, а канадските - в Европа, без легализация.

140 селскостопански продукта, които имат защитени географски означения, ще могат да се продават под собствените си имена в Канада. От българските защитени марки, нито една не е включена в списъка, на закриляните продукти.

Крайната левица и крайната десница, които се противопоставиха на СЕТА, обаче обявиха, че споразумението ще е в услуга на мултинационалните компании и за сметка на малките фирми.

Тициана Бегин от групата на Найджъл Фараж нарече СЕТА "тих преврат на администрацията", вбесявайки еврокомисарката Малмстрьом, която коментира, че е стигнала "прекалено далеч".

Ратификацията беше потвърдена с 408 гласа "за", 254 "против" и 33 въздържали се. За споразумението гласуваха ЕНП, либералите, консерваторите и част от социалистите. Останалите социалисти, комунистите, както и зелените и крайната десница бяха против.

Вотът се проведе при многохилядни протести около сградата на Европейския парламент в Страсбург. Заседанието на парламента беше отложено с около 15 минути, за да могат депутатите да се доберат до залата, тъй като антиглобалистите бяха блокирали входовете на подземните гаражи и депутатските коли не можеха да спират в тях. Над 3,5 млн европейски граждани се подписаха срещу СЕТА и ТПТИ - споразумението за търговия със САЩ, по което ЕС преговаряше с Вашингтон.

Сега предстои СЕТА да бъде гласувана в 28-те парламента на страните членки, включително в Народното събрание. Докато това стане факт, споразумението ще се прилага временно. Очаква се следващата седмица Латвия да стане първата европейска държава, която ще потвърди ратификацията на СЕТА на национално ниво.

Споразумението СЕТА беше подписано през октомври 2016 г от ЕС и Канада в Брюксел, след 7-годишни преговори. Основният текст е придружен с 38 декларации с изключения и изявления, с които ще се прилага. Сред тях е и българската за уреждането на визовия режим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още 1 милион ще изчезнат от тикволандия след 1-ви декември! Първата вълна която беше през 90-те години и втората след 2007 г. изчезнаха общо към 2 милиона. Едни от тези 2 милиона са моите приятели и аз включително. Реално погледнато през последните години след 2007 са се изнесли поне над 500 000 човека. Обезлюдяването тече с пълна сила поради добрият ви стандарт на живот. Добре че са възрастните които няма да се изнесът та що годе ще има народ да щъка напред назад из тикволандия!
28
15
 
15
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
До Анонимен 27Айде, стига с тези легенди за ГМО. Дори социалистите не го твърдят това вече, само БСП го предъвкват от немай къде. Канадското ГМО ще влезе в България, само ако България промени забраната си за ГМО храни, а това е решение на българското правителство. Кажете на партийните си другари да не смеят да го пипнат
27
10
 
16
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Само това ни липсваше ! ГМО и съд до дупка ако не ги искаме ! Българии ИИИ пак ни продадоха за без пари !!!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До визионер:Амин, дай Боже!
25
4
 
4
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До ссДа, трябваше да ги махнат, но само, когато изпълним критериите за неотказани визи, а сега ни ги свалиха и без да сме дори близо до тях. Така да се каже, с връзки
24
3
 
12
 
! Отговори
сс преди 7 години
по принцип трябваше да ги махнат само защото сем в европейския съюз, без да трябва да ратифицираме и подписваме нещо, стана кон за кокошка
23
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добра новина. Ако това ми го бяха казали преди 30г., щях да мисля че сънувам.
22
12
 
19
 
! Отговори
визионер преди 7 години
Следват протести в Европа. Марин Льопен печели изборите във Франция. АфД печели изборите в Германия. Меркел бяга в САЩ, Шулц бяга в Канада. ЕС се разпада. Опасност от Балканска война.
21
1
 
17
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Бсп атака и нфсб да организират референдум за излизане от сета веднага!
20
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е пa бсп то дaгодухa, стегaм куфaрите зa Кaнaдa и чaо губерния!!!!! брaво нa ЕП, добре че сa те!
19
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОЛУ бсп/ бкп и производните им от " пaтриотичния" руски фронт, всички видове псувни по техен aдрес! пaдaнето нa ВИЗИТЕ С КAНAДA Е НЕОБРAТИМ ВЪПРОС!
18
3
 
5
 
! Отговори
чудесии преди 7 години
я, протестиращите същите розови хипита, дето ги пратиха с автобус да режат оградата
17
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП ще блокират приемането на СЕТА ! Това е една наистина достойна позиция. Никой не ни пита дали искаме или не. Бойковите си наложиха корумпираното мнение. Всички да гласуват за БСП ако не искат да ни затрият окончателно с ГМО и концесии като тази на Дънди Прешъс за добива на злато.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕТА е добре че по-евтино е и изборите и парламента да се премести в Канада и там да гласуват че българите в чужбина ще са повече.
15
6
 
8
 
! Отговори
кюмюре преди 7 години
Юруш булгаре към Кенада,още една граница ни се отвори, не ни трябва да ходим при хамериканците, да си заврат визите там де слънце не огрява
14
2
 
18
 
! Отговори
яжте пасти преди 7 години
"От българските защитени марки, нито една не е включена в списъка на закриляните продукти."Бай *** пак остана с пръст, не в уста, а в г*з.
13
3
 
25
 
! Отговори
рере преди 7 години
честито,сега за 5 години едно 300 000 души ще се изнесат за канда (живи здрави,лошо няма) ,но не се радвайте,не е надобре това за самата ни държава,тука ще остане една пустош
12
5
 
12
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Ние с др. Кутев не щем да ставаме канадогейци, поемаме към Тюмен да опознаем широката руска душа
11
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво !!! Най-накрая СЕТА!!!!!!!!!!!!
10
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А с Русия кога? Защо Путин ни наказва, нали сме братушки и всички сме русофили?